Kohua kirjoista

JOURNALISTI
15.12.2016

Vesa Heikkinen
vesa.pekka.heikkinen@luukku.com
Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Mutta kuka muistaa enää, mikä kirja voitti Finlandia-palkinnon, kysyy Vesa Heikkinen.

Journalistit kirjoittavat ja puhuvat toisinaan kirjoista. Mutta millaisista ja miten? Onko kirja hyvä uutinen?

Suomen tietokirjailijat ry:n julkaiseman selvityksen mukaan tietokirjoista ei enää kirjoiteta arvioita entiseen tahtiin ja tietokirjat kelpaavat lähinnä kolumnisteille. Kärjistäen: niistä napataan mielipidekirjoituksiin hyviä aiheita. (Maaria Linko: Tietokirjallisuuden näkyvyys selailukulttuurissa.)

Samaan aikaan on nähtävissä, että niin tietokirjallisuus kuin kaunokirjallisuus henkilöityvät. Journalistisissa teksteissä käsitellään useammin julkisuudesta tuttuja kirjantekijöitä ja heidän mielipiteitään kuin teoksia. Julkkiskirjailijat kelpaavat kaikkien alojen asiantuntijoiksi, mutta tuntemattomammat kirjailijat tuotoksineen jäävät vaille mainittavaa huomiota.

Tuntemattomankin kirjailijan tosin on mahdollista yrittää saada näkyvyyttä laatimalla kirjoja erityisen raflaavista aiheista. Sellaisia ovat vaikkapa insesti, huoraaminen ja lapsen kuolema.

Yhtään ei haittaa, jos kirja sisältää paljastuksia. ”Paljastus” ja ”paljastaa” ovat oivia otsikkosanoja.

Muutamat journalistit näyttävät kirjoittavan mielellään myös ”kohukirjoista”. Tässä otteita kuluvan vuoden otsikoista: Auerin kohukirja ei lunasta lupauksia, Urho Kekkosen viimeisten vuosien tragiikka käydään läpi kohukirjassa, Päivä Räsänen kohukirjastaan, Martina Aitolehti Esko Eerikäisen kohukirjasta.

Kirjailijaa nostavat esiin myös erilaiset kilpailut. Mutta kuka muistaa enää, mikä kirja voitti Finlandia-palkinnon? Kirjailijan muistaa moni. Tai no, ei. Ehkä kuitenkin muistetaan se tehokkaasti uutisoitu ja yhteiskunnallisesti merkittävä seikka, että kirjailija on elänyt vaimonsa rahoilla – ja siksi palkintorahatkin saa vaimo.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta