Tehtävä Sodankylässä

Liisa Kuittinen, 38

Lapin Kansan aluetoimittaja Sodankylässä lokakuusta 2015 lähtien.

Muutti Sodankylään kaksi vuotta sitten ja työskenteli alkuun freelancetoimittajana.

Ennen Lappiin muuttoa työskenteli kymmenen vuotta eri mediataloissa Helsingissä, viimeksi Voi Hyvin -lehden toimituspäällikkönä.

Valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2004.

JOURNALISTI
24.11.2016

Nina Erho, teksti
Jouni Porsanger, kuva

Minut on otettu hyvin vastaan. Olen kyllä itsekin yrittänyt tehdä osani: kohdata ihmiset aidolla kiinnostuksella ja penkoa asioita lukijoiden puolesta, sanoo etelästä Lappiin muuttanut toimittaja Liisa Kuittinen.

Muutin Lappiin kaksi vuotta sitten. Aloitin freelancerina, ja nyt olen Lapin Kansan aluetoimittajana Sodankylässä. Seuraan myös Kittilän kunnallispolitiikkaa, josta kunnanjohtajan laittomat potkut ovat olleet valtakunnallisestikin tapetilla”, sanoo Liisa Kuittinen.

”Työn pääpaino on uutisissa, mutta teen muitakin juttuja. Otan myös kuvat ja teen videoita. Parasta on itsenäisyys, vaikeinta yksinäisyys. Olen yhteydessä toimitukseen Rovaniemelle, mutta kaipaan lähikollegoja. Välillä tunnen riittämättömyyttä kaiken kiinnostavan edessä.

Helsingissä työskentelin aikakauslehdissä. Uutisreportterina olin aluksi helisemässä tahdin kanssa, kunnes tajusin, että vähempi materiaali riittää ja leipis pitää ’rykäistä’. Vaikeinta on kirjoittaa ’sotkuista’, kuten Kakslauttasen lomakylän väärinkäytöksistä. Toisaalta Kakslauttas-juttuni ovat olleet skuuppeja.

Aluksi uutta oli myös kuntapolitiikka. Etsin esityslistat netistä ja luin, että Palkisvaaraan kaavaillaan tuulivoimaa. Sitten selvitin, missä on Palkisvaara. Sitten kysyin uutispäälliköltä, menenkö kunnanhallituksen kokoukseen. Vastaus oli, että ei sinne pääse.

Reilun vuoden jälkeen työ sujuu jo rutiinilla. Välillä ihmettelen edelleen, että tunnen ihmiset ja paikat, joista ei ollut ennen hajuakaan. Toisaalta Lapin mystiikka on karissut. Katson nyt asioita eri linjalta, mutta ei Sodankylä sinänsä ole kummempi kuin muutkaan Suomen paikat.

Ensimmäisistä jutuistani olen ajatellut, että kylläpä kirjoitin rohkeasti tietämättä mitään, mutta hyvin se meni. Kun en ole kotoisin täältä, ei tarvitse miettiä, mitä sukulaiset ajattelevat. Toisaalta juuret tarkoittaisivat tietoa taustoista. Ennakkoluuloja en ole kohdannut, vaan minut on otettu hyvin vastaan. Olen kyllä itsekin yrittänyt tehdä osani: kohdata ihmiset aidolla kiinnostuksella ja penkoa asioita lukijoiden puolesta.

Pian olen taas uuden edessä, kun sijaisuuteni päättyy vuodenvaihteessa. Tämä pesti on vahvistanut hurjasti ammattitaitoa ja identiteettiä. Jokohan vihdoin uskaltaisin sanoa: kokenut toimittaja.”

Liisa Kuittinen, 38

Lapin Kansan aluetoimittaja Sodankylässä lokakuusta 2015 lähtien.

Muutti Sodankylään kaksi vuotta sitten ja työskenteli alkuun freelancetoimittajana.

Ennen Lappiin muuttoa työskenteli kymmenen vuotta eri mediataloissa Helsingissä, viimeksi Voi Hyvin -lehden toimituspäällikkönä.

Valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2004.

Paula Alajärven valinta

Kulttuurilehti Jängän päätoimittaja Paula Alajärvi valitsi esiteltäväksi Liisa Kuittisen kädenjäljen Lapin Kansan aluetoimittajana Sodankylässä.

”Kuvittelen, että siirtyminen isojen mediatalojen työympäristöstä Helsingin seudulta Lappiin on ollut iso harppaus. Liisa on nopeasti onnistunut sukeltamaan lappilaiseen elinympäristöön ja mentaliteettiin. Hän löytää kiinnostavia haastateltavia ja osaa toimia niin Lokan kalastajien, hirvenmetsästäjien ja kirjailijoiden kuin kuntapäättäjienkin kanssa.

Liisa on ryhtynyt myös rohkeasti avaamaan asioita, joiden saattaminen päivänvaloon ei kaikkia miellytä.”2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta