Osaaminen pähkinänkuoressa

Jutun vinkit antoivat

Uravalmentaja Susan Calonius, UP Partners

Henkilöstöpäällikkö, HR-asiantuntija Leila Svanberg, Yleisradio

JOURNALISTI
24.11.2016

Nina Erho, teksti
Jukka Peltosaari, kuvitus

Hyvä CV eli ansioluettelo on selkeä, tiivis ja räätälöity. Se on osa vastausta kysymykseen, miksi juuri sinä olisit hakemaasi tehtävään hyvä.

1

Peilaa osaamistasi. Hyvästä työhakemuksesta ja CV:stä näkee, että hakija on ymmärtänyt, mitä hakee. Mieti siis, miksi haet tehtävää, miksi olisit hyvä siinä ja miten viestit sen.

Kerro CV:ssä aikaansaannoksiasi konkreettisesti, aktiiviverbein ja numeroin: kirjoitin x juttua, hankin x uutta some-seuraajaa, uudistin toimitusprosessia niin, että säästimme x euroa. Muista myös, että journalistit osaavat muutakin kuin tehdä juttuja, esimerkiksi hankkia nopeasti tietoa, selviytyä yllättävistä tilanteista ja tilata sopivaa työtä sopivilta ihmisiltä.

Etenkin jos työhistoriasi on sillisalaattia tai olet vaihtamassa alaa, listaa ennemmin osaamisia kuin titteleitä. Esimerkiksi toimittajan nimikkeellä tehdään eri kokoisissa medioissa eri asioita, eivätkä media-alan termit aukea sen ulkopuoliselle itsestään. Kirjoita esimerkiksi: kokemus printtilehdistä, kokemus liikkuvasta kuvasta, kokemus sosiaalisesta mediasta.

Viimeistään haastatteluun mieti, missä tarvitsisit tehtävän hoitamisessa tukea tai mitkä olisivat omat, uudet ideasi sen hoitamiseen. Rekrytoijan näkökulmasta osaamisen lisäksi arvossaan ovat halu oppia ja opetella, innostus ja intohimo.

 

2

Tiivistä. Pidä CV yhdessä sivussa, enintään kahdessa. Tee itsellesi master-CV, johon listaat tekemisiäsi laajemmin. Pohdi sen pohjalta, millaista osaamista olet kerännyt ja miten sitä kannattaa työnantajalle jäsennellä. Kirjoita yhteystietosi, tiivistelmä ja luettelo osaamisestasi, koulutuksesi, kielitaitosi ja it-taitosi.

Malleja visuaalisesti erottuvan CV:n rakentamiseen antavat esimerkiksi novoresume.com, hloom.com ja canva.com. Älä kuitenkaan kikkaile liikaa vaan muista, että sisältö on a ja o.

Jos teet video-CV:n, pidä sen kesto alle kahdessa minuutissa. Kerro, kuka olet ammatillisesti, mitkä ovat toimialatuntemuksesi, osaamisesi ja vahvuutesi sekä miksi haet juuri tähän tehtävään tai organisaatioon. Konkretisoi kertomalla jostakin onnistumisestasi. Tekniseksi laaduksi riittää ”siisti tausta, hiljainen tila ja sinä”. Toki ympäristö voi olla muukin, jos se liittyy esimerkiksi tuoreeseen koulutukseesi. Näytä ammatiltasi ja siltä, mitä lupaat. Päätä video avoimeen kysymykseen, joka houkuttelee vastaanottajan vuoropuheluun.

 

3

Kerro ehjä historia. Jos epäilet, että työnantaja ei lumoudu iästäsi tai elämäntilanteestasi, älä listaa niitä ensimmäiseksi. Asioiden korostamatta jättäminen on kuitenkin eri asia kuin niiden kertomatta jättäminen.

Älä listaa pitkästi vanhoja asioita, juttuja tai muita yksityiskohtia, mutta kata jollain tavalla koko työhistoria. Siihen kuuluvat myös perhevapaat, työttömyysjaksot ja työt, joiden et usko olevan eduksesi tai ratkaisevia. Jos työhistoria alkaa myöhään tai siinä on aukkoja ilman selitystä, se näyttää oudolta ja vaatii rekrytoijalta selvittämistä.

CV:ltä odotetaan kokonaiskuvaa tekemisestä ja osaamisesta, joten avaa myös mahdollista freelancerin kokemustasi. Osaamista kertyy myös harrastuksista, ja ne osoittavat, että hoidat jaksamistasi. Ole kuitenkin tiivis, selkeä ja kerro viimeisin kokemus ensimmäisenä.

 

4

Testaa. Oikolueta ja koelueta CV:tä, jotta saat siitä mahdollisimman virheettömän ja ymmärrettävän. Jos haet muita kuin media-alan töitä, lueta CV:tä muilla kuin toi-silla journalisteilla. Tarkista, että CV tulostuu kunnolla. Varmista, että mainitsemasi suosittelijat tietävät roolistaan.

 

5 

Räätälöi. CV kertoo sinun tekemisistäsi ja osaamisestasi. Siksi sitä ei voi kopioida keneltäkään, kukaan voi tehdä sitä puolestasi eikä siihen voi antaa ”taatusti toimivaa mallia”. Mieti, mitä osaat ja mihin haet ja tee CV:stä itsesi ja alasi näköinen. Esimerkiksi kirjoittavan toimittajan valtti on teksti, radiotoimittajan ääni ja kameran eteen hakevan video.

Vaikka olisit tehnyt paljon hakemuksia, älä kopioi edellisiä, vaan kirjoita jokaiselle työnantajalle myös CV:n alkuun oma tiivistelmä. Mieti, miten saat CV:n, hakemuksen ja sen, millainen todennäköisesti olet haastattelussa, kertomaan samaa tarinaa. Enemmän kuin CV:ssä, persoonallisuudelle on tilaa hakemuksessa. Jos haluat korostaa persoonaa CV:ssä, älä kikkaile muodolla vaan tuo luonnettasi esiin esimerkiksi kuvalla.

 

6

Irtoa ruuhkasta. Vaikka takana olisi paljon tuloksettomia hakemuksia, kiirehtiminen ja hätäily ei auta. Ajattele, analysoi ja räätälöi. Laadi työnhakuun aikataulu. Tutki yrityksiä ja etsi piilotyöpaikkoja, joihin ei ole lannistavaa hakijavyöryä. Uusia ideoita voit löytää esimerkiksi Kauppalehden Menestyjät-listalta.

Jutun vinkit antoivat

Uravalmentaja Susan Calonius, UP Partners

Henkilöstöpäällikkö, HR-asiantuntija Leila Svanberg, Yleisradio5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta