Miksi liittyä osuuskuntaan?

JOURNALISTI
24.11.2016

Manu Marttinen, teksti

Tammikuussa toimintansa aloittavan Journalistiliiton osuuskunnan jäseneksi aikoo liittyä yli puolet Journalistin Barometriin vastanneista.

Barometriin tuli vastauksia yhteensä 425. Vastaajista noin kolmasosa kertoo aikovansa liittyä osuuskuntaan. Joka neljäs vastaajista harkitsee liittymistä, mutta ei vielä tiedä, miksi osuuskuntaan kannattaisi liittyä.

Vastaajista noin neljäsosa ei aio liittyä osuuskuntaan, koska heillä on oma yritys tai toiminimi. Samoin vajaa neljäsosa on sitä mieltä, että liiton ei edes pitäisi perustaa osuuskuntaa.

Osuuskunnan perustamiseen liittyviä järjestelyjä Journalistiliiton toimistossa hoitanut lakimies Jussi Salokangas sanoo, että osuuskuntaan kannattaa liittyä siksi, että se mahdollistaa työnteon osuuskuntamuodossa. Kysymys on yhteisyrittäjyydestä, jossa jäsenet keskittävät palvelunsa osuuskunnalle.

”Se pyrkii toimimaan työnantajan tavoin etsimällä työtiloja ja lisäämään yhteisöllisyyttä jäsenten keskuudessa”, Salokangas sanoo.

Hän kuitenkin toppuuttelee, että liian suurin odotuksin osuuskuntaan ei kannata liittyä.

”Osuuskunta ei maksa ylimääräistä palkkaa, vaan pääsääntöisesti henkilön on edelleen itse etsittävä toimeksiantoja. Osuuskunta ei takaa työttömyysturvaa, vaan se riippuu viranomaisten ratkaisusta.”

Mediakunta lanseerataan 8. tammikuuta, minkä jälkeen sen jäseneksi voi liittyä.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta