Kuvaa kopterilla

JOURNALISTI
24.11.2016

Kari Kuukka, teksti

kari@docimages.fi

Kirjoittaja on kuvaaja, opettaja ja multimediakouluttaja.

Moni tuttu kuvaaja on parkkeerannut laitteensa järven pohjaan, kirjoittaa Kari Kuukka.

Kuvauskopterien käyttö on yleistynyt, sellainen on nykyään jo monessa toimituksesta. Niiden työkäyttö ei kuitenkaan ole ongelmatonta.

Kun naapurin pikkupoika lennättää kopteria, kyse on lennokista. Ammattikäytössä – jota uutistyö aina on – siitä käytetään nimitystä RPAS (Remotely Piloted Aerial System), ja sitä koskevat tarkat säännöt.

Kuvaajalla pitää olla paitsi taito lentää ja kuvata, myös säännöstö hallussa. Kun hänet lähetetään ottamaan näyttävää ilmakuvaa vaikka festareista/mielenosoituksesta, hänen pitää tietää toiminnan rajaehdot.

RPAS-säätelystä vastaa Trafi, jonka verkkosivuilla on tarkat tiedot, ohjeet, linkit karttoihin, yhteystietoihin ja kaikkeen olennaiseen (www.trafi.fi).

Tietomäärä on huomattava, ja myös lainsäädäntö uudistuu jatkuvasti. Helpotusta tuo, että Trafilta on tulossa mobiiliappi, josta kopterin käyttäjä saa kaiken tarvitsemansa tiedon.

Kopterit on myös rekisteröitävä. Ja vakuutettava. Ei siksi, että kopterille sattuisi jotain, vaan siksi, että sillä voi tehdä vahinkoa muille. Testeissä on todettu, että kaikki yli 250 grammaa painavat laitteet ovat potentiaalisesti tappavia. RPAS-toiminnassa sovelletaan ilmailulakia ja niin sanottua ankaraa vastuuta, ja korvaussumma onnettomuudessa ulkopuolisille voi nousta miljoonaan euroon.

Putoaako kopteri? Kyllä. Olen lentänyt seinään ja metsään kuvauskopterilla kahdesti, enkä tunne yhtään kuvaajaa lähipiiristäni, jolle ei olisi sattunut jotain vastaavaa. Moni tuttu kuvaaja on parkkeerannut laitteensa järven pohjaan.

Miksi tämä on tärkeää? On ajan kysymys, että otsikoihin päätyvä onnettomuus sattuu. Ei tarvitse olla kummoinen tilastotieteilijä, että ymmärtää tämän. Toivotaan, että silloin on noudatettu sääntöjä ja vakuutukset ovat kunnossa.

Ruotsin korkein hallinto-oikeus kielsi muutama viikko sitten kaiken RPAS-kuvaustoiminnan, viranomaiskäyttö pois lukien. Valitettava ylireagointi, josta kärsii kokonainen toimiala, kuten muun muassa elokuvat, media ja matkailun markkinointi.

Meillä on Suomessa mielestäni yksi maailman parhaista lainsäädännöistä RPAS-alalla. Yritetään omalla toiminnallamme säilyttää se sellaisena.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta