Asian tuntija

JOURNALISTI
24.11.2016

Vesa Heikkinen, teksti

vesa.pekka.heikkinen@luukku.com

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Ovatko kaikki mediassa asioita tuntevat henkilöt todella asiantuntijoita sanan tiukassa tai väljemmässäkään merkityksessä, kysyy Vesa Heikkinen.

Kaksi on ylitse muiden: mies ja asiantuntija. Jokapäiväisessä journalistisessa juoksutuksessa he ovat aina käytettävissä, kun tilanne vaatii.

Mies on jutuissa se, jolle tapahtuu jotakin. Asiantuntija on se, joka selittää, miksi miehelle sattuu ja tapahtuu. Asiantuntija on tyypillisesti – mies.

Kun pääministeri panee pipon päähänsä, journalisti kutsuu asiantuntijan selittämään, mitä päähine viestii. Kun Dallasissa ammuskellaan, asiantuntija roudataan studioon sanomaan, että odotettavissa on poliittinen reaktio. Kun Norjassa käy dopingkäry ja toinenkin, asiantuntija herätetään huomauttamaan, että tapauksia ei pidä yhdistää.

Sanakirjoissa asiantuntija määritellään ihmiseksi, joka on erityisen perehtynyt alaansa. Ekspertti tuntee asiansa pohjamutia myöten.

Mutta ovatko kaikki mediassa asioita tuntevat henkilöt todella asiantuntijoita sanan tiukassa tai väljemmässäkään merkityksessä? Otanpa esimerkin omalta alaltani, joka on laajasti määriteltynä kielitiede.

Journalisteilla tuntuu olevan usein se (harha)käsitys, että kielentutkija on minkä tahansa kieltä koskevan asiantuntija. Toki kaikki kielitieteellisen koulutuksen saaneet pystyvät sanomaan jotain yleistä tämän asian eli kielen eri puolista.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että fonetiikan professori olisi onomastiikan asiantuntija tai että etymologilta sujuisi stilistiikka kuin vettä valaen. Kielitieteellisiä aloja on pilvin pimein, morfologiasta pragmatiikkaan, neurolingvistiikasta tekstilingvistiikkaan.

Eikä tässä vielä kaikki. Usein asiantuntijoiksi kutsutaan journalismissa muitakin kuin tutkijoita ja muita tietäjiä. No mikä ettei! Joka jeppehän asioita tuntee! Näinä postfaktuaalisina aikoina olemme asiantuntijoita kaikki – kokemusasiantuntijoita.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta