Takasivu

JOURNALISTI
24.11.2016


Provokatiivisia huomioita.

Vihdoin suoraa puhetta

Perussuomalaisten puoluelehden Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 12. marraskuuta, että kansan ääntä ei voi vaientaa. Päätimme kokeilla, miltä täysin vaientamaton lähetys kuulostaa.

– Tervetuloa tänne meidän iltalähetyksen pariin. Meillä on sana vapaa ja asioista puhutaan suoraan kuin Matias Turkkilan kauppareissulta konsanaan.

– Tänään meillä on vieraana kansanedustaja Aura Luhtasaari. Mennäänpä suoraan asiaan ja aloitetaan lukijakysymyksellä:

Aura, relaa vähän, olet taas sen näköinen, että sinunkin pitäisi päästä purkamaan paineitasi tuonne vokin mokkakikkelileirille!

– Kansanedustaja Aura Luhtasaari, mitä mieltä olet lukijamme ideasta?

– Anteeksi mitä!!? Tämä on törkeää, minä luulin että tämä valtamedian lähetys.

– No tämä on sitä teidän toivomaa aitoa kansan puhetta. Ei voi sensuroida tai vaientaa. Otetaanpa uusi kysymys: Parrua perseeseen kaikille mokuttajille, mamuille, suvakeille, homoille, kyrpäkyrpäkyrpä.

– Mitä mieltä sinä olet Aura?

– Minä poistun lähetyksestä nyt!

Manu Marttinen

 

Vaihtelu virkistää

Kun Keskisuomalainen otsikoi isosti 12. marraskuuta, että Jyväskyläläinen hiusguru arvioi Donald Trumpin hiukset, herne oli jo lähellä nenää laatujournalismin puolesta. Mitä ihmeen väliä on tukalla, kun ihminen uhkaa ilmastosopimuksia?

Tarkemmin ajatellen juttu oli nerokas. Relevantti tai ei, näkökulma virkisti aihetta, josta tuore sanottava on kortilla. Toisaalta jutun päähenkilö ei edes ollut Trump vaan paikallinen hiusmuotoilija – maakuntalehden valtit siis kohdallaan, mutta sofistikoituneemmin kuin ottamalla”mies torilta”.

Parasta oli kirjoittajan rohkeus laskea kollektiviinen itseruoskamme jo alas ja lähteä kohti uusia analyyseja. Sekä jättää huomauttamatta, että kyllähän minäkin koko ajan tiesin, että Trump voidaan valita.

Hatunnosto myös oivallukselle, että toisinaan harkittu kepeys tylsyttää pelottavia teriä paremmin kuin paheksuva päivittely ja saarnat.

Nina Erho

 

Lärvit vai ei?

Suomalaisia toimittajia moititaan usein siitä, etteivät nämä haasta poliitikkoja Hard Talkin hengessä. Tiukinkin revolverihaastattelu meillä on sitä, että toimittaja kysyy puolustusministeriltä kansliapäällikön nimityksestä kolme kertaa asiallisesti, minkä jälkeen ministeri uhkaa lähteä pois. Syytä on siis myös haastateltavissa.

Siksi Ilta-Sanomien juttu (19. marraskuuta), jossa toimittaja Tuomas Manninen panee sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) lujille, ansaitsee vilpittömän papukaijamerkin.

Juttu käsittelee puhemies Maria Lohelan (ps.) päätöstä poistaa juhlaillallisilta kaksi kansanedustajaa, Mattilan ja Katja Hännisen (vas.) siksi, että nämä olivat humalassa.

Haastattelussa Manninen kysyy Mattilalta lukuisilla tavoilla muun muassa sitä, ehtiikö puolessatoista tunnissa vetää lärvit. Juttu huipentuu Mattilan parahdukseen:

”Mutta ei, ei. Ei puolessatoista tunnissa pohjia vedetä!”

Mattilan kunniaksi sanottakoon, että haastateltava ei uhkaillut lähteä litomaan. Me jäämme Takasivulla toivomaan, että Mattilan sitaatti kääntyy punk-kappaleeksi:

”En ole lärvejä vetänyt, en ole tanssinut pöydällä, en ole oksennellut eikä minua ole kannettu mistään.”

Marja Honkonen5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta