Vähän kuin kotonaan. Päivi Mäki-Petäjä ei ajatellut päätyä Kuusamosta Helsinkiin, mutta ”täällä sitä on oltu jo aika kauan”. Luontokaipuuta helpottaa ulkoilu Keskuspuistossa.

Herätys miettimään

JOURNALISTI
3.11.2016

Nina Erho, teksti
Anna Autio, kuva

Ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä ajattelee jokaista katsojaa mahdollisuutena.

Jos MTV Uutisten ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä tekisi unelmiensa jutun, se olisi ”Ilmastonmuutos on pysäytetty”. Todellisuudessa uran huippuhetkiä on Pariisin ilmastokokous viime joulukuussa.

”Koska Kööpenhaminassa petyttiin, en odottanut Pariisilta paljoa. Siksi oli uskomatonta, kun sopimus syntyi ja sain olla todistamassa sitä.”

Kun uutiskisa kovenee mutta väki vähenee, hitaasti muuttuvia ympäristöaiheita luulisi olevan vaikea saada uutisiin. Näin ei kuitenkaan ole, Mäki-Petäjä sanoo.

”Viherpiiperryksestä on kasvanut valtavirtaa. Kun ympäristöasioista puhutaan kaikkialla ja yleisöä kiinnostaa, päällikötkin ovat alkaneet sanoa, että tästä pitäisi tehdä juttua.”

Globaaleja liikahduksia odotellessa Mäki-Petäjää ilahduttaa esimerkiksi valkoselkätikan parantunut tilanne. Kun ehtimisen rajat turhauttavat, hän ajattelee uutisten satojatuhansia katsojia. Heistä kuka vaan voi olla se, jonka ympäristöjuttu saa juuri tänään miettimään.

Kun Mäki-Petäjä aloitti MTV:ssä vuonna 1989, uutisjuttu kesti minuutteja, ja sellainenkin aika oli, kun hän sai tehdä pelkkiä ympäristöaiheita. Nykyinen puolentoista minuutin uutinen vaatii selkeän aiheen ja rajua yksinkertaistamista.

”Onneksi on netti, jonne voi purkaa sävyjä ja näkökulmia. Nettijuttuni ovatkin usein pitkiä.”

Nuorena ympäristötoimittajana Mäki-Petäjä ajatteli jargonin olevan luonnonlaki, mutta kokemus on opettanut kysymään, mitä asia on suomeksi ja mitä se tarkoittaa ihmisten arjessa. Pysyvää on jo kesätoimittajana syttynyt rakkaus hyvään kuvakerrontaan.

”Sillä televisio voi erottua muista. Ihannetapauksessa juttua pystyisi seuraamaan myös ilman ääntä.”

Somea Mäki-Petäjä päivittää keikoiltaan. Facebookin hän aikoi yksityiseksi, kunnes lähetti tuliterällä puhelimellaan vahingossa miljoona kaveripyyntöä.

”Mutta siitä tulikin hauskaa. Eri alojen ihmiset keskustelevat, ja koko laaja verkostoni pysyy selvillä, mistä aiheesta olen milloinkin tekemässä.”3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta