Vähän kuin kotonaan. Päivi Mäki-Petäjä ei ajatellut päätyä Kuusamosta Helsinkiin, mutta ”täällä sitä on oltu jo aika kauan”. Luontokaipuuta helpottaa ulkoilu Keskuspuistossa.

Herätys miettimään

JOURNALISTI
3.11.2016

Nina Erho, teksti
Anna Autio, kuva

Ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä ajattelee jokaista katsojaa mahdollisuutena.

Jos MTV Uutisten ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä tekisi unelmiensa jutun, se olisi ”Ilmastonmuutos on pysäytetty”. Todellisuudessa uran huippuhetkiä on Pariisin ilmastokokous viime joulukuussa.

”Koska Kööpenhaminassa petyttiin, en odottanut Pariisilta paljoa. Siksi oli uskomatonta, kun sopimus syntyi ja sain olla todistamassa sitä.”

Kun uutiskisa kovenee mutta väki vähenee, hitaasti muuttuvia ympäristöaiheita luulisi olevan vaikea saada uutisiin. Näin ei kuitenkaan ole, Mäki-Petäjä sanoo.

”Viherpiiperryksestä on kasvanut valtavirtaa. Kun ympäristöasioista puhutaan kaikkialla ja yleisöä kiinnostaa, päällikötkin ovat alkaneet sanoa, että tästä pitäisi tehdä juttua.”

Globaaleja liikahduksia odotellessa Mäki-Petäjää ilahduttaa esimerkiksi valkoselkätikan parantunut tilanne. Kun ehtimisen rajat turhauttavat, hän ajattelee uutisten satojatuhansia katsojia. Heistä kuka vaan voi olla se, jonka ympäristöjuttu saa juuri tänään miettimään.

Kun Mäki-Petäjä aloitti MTV:ssä vuonna 1989, uutisjuttu kesti minuutteja, ja sellainenkin aika oli, kun hän sai tehdä pelkkiä ympäristöaiheita. Nykyinen puolentoista minuutin uutinen vaatii selkeän aiheen ja rajua yksinkertaistamista.

”Onneksi on netti, jonne voi purkaa sävyjä ja näkökulmia. Nettijuttuni ovatkin usein pitkiä.”

Nuorena ympäristötoimittajana Mäki-Petäjä ajatteli jargonin olevan luonnonlaki, mutta kokemus on opettanut kysymään, mitä asia on suomeksi ja mitä se tarkoittaa ihmisten arjessa. Pysyvää on jo kesätoimittajana syttynyt rakkaus hyvään kuvakerrontaan.

”Sillä televisio voi erottua muista. Ihannetapauksessa juttua pystyisi seuraamaan myös ilman ääntä.”

Somea Mäki-Petäjä päivittää keikoiltaan. Facebookin hän aikoi yksityiseksi, kunnes lähetti tuliterällä puhelimellaan vahingossa miljoona kaveripyyntöä.

”Mutta siitä tulikin hauskaa. Eri alojen ihmiset keskustelevat, ja koko laaja verkostoni pysyy selvillä, mistä aiheesta olen milloinkin tekemässä.”6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta