Takasivu

JOURNALISTI
3.11.2016


Provokatiivisia huomioita.

Esilukija esiluettuna: ”vitsejä nolla”

Lokakuussa aloittaneen Esilukija-nimisen mediakritiikin ideana on ”kuratoida suosituksia suomalaisesta feature-journalismista”. Nimettöminä pysyvien esilukijoiden mielestä heidän edustamansa pätevä journalismikritiikki puhuu itse puolestaan.

Katsotaanpa miten Esilukija puhuu omasta puolestaan.

”Juttu Vladimir Bologovista on alkeellinen.”

SK:n Hän-palstan jutut on syytä skipata lähes poikkeuksetta. Ne ovat pliisuja ja kritiikittömiä, eivätkä kerro mistään otsikon (henkilön nimi) ulkopuolella.”

”Itse juttu loppuu yllättäen jo silloin, kun tuntuu, että vastahan kerronta vähän pääsi alkuun.”

”Muiden ei tarvitse vaivautua ingressiä pidemmille. Vitsejä nolla.”

”Hohhoijaa. Typerryttävän pitkää pyörittelyä ei mistään.”

Arvio: Esilukija puhuu puolestaan tosi hyvin, jos tykkää tämäntyylisestä mediakritiikistä. Ei jatkoon.

Manu Marttinen

 

Esilukija esiluettuna: mahtavaa!

Lähes yhtä vaikeaa kuin nimettömän, osuvan ja hauskan mediakritiikin kirjoittaminen on nimettömän, osuvan ja hauskan mediakritiikin vastaanottaminen.

Tai annetaan toimittajien puhua puolestaan. He ovat kuvailleet edellä mainitun Esilukijan kirjoittajia muun muassa sisäpiirin hienoperseiksi ja itse julkaisua ”lukematta paskaksi”.

On myös epäilty, että Esilukijaa käytetään työkaverin juttujen haukkumiseen tai koston välineenä. Mitä siellä mediatalojen pikkujouluissa oikein tapahtuu?

Ei sillä. Jos Esilukija joskus löytää Journalistin ja haukkuu juttuni, lupaan velloa ärtymyksessä päiviä. Nyt voin velloa vain siinä, etten kuulu maagiseen sisäpiiriin, joka keksi paketoida baaripöydän journalismiläpät mediatuotteeksi.

Arvio: Minusta Esilukija mahtava. Se on kritiikkiä, jota tekisi joskus mieli esittää myös täällä Takasivulla. Se ei kuitenkaan ole mahdollista ilman, että joku suuttuu ja eroaa liitosta.

Jatkoon.

Marja Honkonen

 

Kaverin sitaatti – en se minä ollut!

Ex-urheilumanageri Aleksi Valavuori puolusti potkuihinsa johtaneita homolausuntojaan sanomalla, että teksti oli suora lainaus hänen ystävänsä päivityksestä.

Miksi tämä selitys kuulostaa niin tutulta?

No ainakin siksi, että se on kuin suoraan journalistien selityskorttipakasta: se oli vain sitaatti, enhän minä voi vastata siitä, mitä joku muu sanoo! Minä vain kopipeistasin kommentit tuolta verkkokeskustelusta tähän juttuuni – älkää mua syyttäkö!

Näinhän me monesti selitämme juttuihin päätyneita lausuntoja. Mä vaan kato julkaisen näitä kommentteja, enkä ryhdy arvioimaan niitä sen enempää.

Ikään kuin suora lainaus vapauttaisi toimittajan – tai kenet tahansa – julkaisemaansa sisältöön liittyvästä vastuusta. Ei vapauta. Kaikki jutussa olevat kirjaimet, numerot, virkkeet, lauseet ja välimerkitkin ovat peräisin vain ja ainoastaan kirjoittajan näppäimistöstä.

Niin Valavuoren twiitit uutisjutuissa kuin nuo täysin tarkoitushakuisesti valitsemani sitaatit edellä olevassa Esilukija esiluettuna -pätkässä.

Manu Marttinen5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta