Takasivu

JOURNALISTI
3.11.2016


Provokatiivisia huomioita.

Esilukija esiluettuna: ”vitsejä nolla”

Lokakuussa aloittaneen Esilukija-nimisen mediakritiikin ideana on ”kuratoida suosituksia suomalaisesta feature-journalismista”. Nimettöminä pysyvien esilukijoiden mielestä heidän edustamansa pätevä journalismikritiikki puhuu itse puolestaan.

Katsotaanpa miten Esilukija puhuu omasta puolestaan.

”Juttu Vladimir Bologovista on alkeellinen.”

SK:n Hän-palstan jutut on syytä skipata lähes poikkeuksetta. Ne ovat pliisuja ja kritiikittömiä, eivätkä kerro mistään otsikon (henkilön nimi) ulkopuolella.”

”Itse juttu loppuu yllättäen jo silloin, kun tuntuu, että vastahan kerronta vähän pääsi alkuun.”

”Muiden ei tarvitse vaivautua ingressiä pidemmille. Vitsejä nolla.”

”Hohhoijaa. Typerryttävän pitkää pyörittelyä ei mistään.”

Arvio: Esilukija puhuu puolestaan tosi hyvin, jos tykkää tämäntyylisestä mediakritiikistä. Ei jatkoon.

Manu Marttinen

 

Esilukija esiluettuna: mahtavaa!

Lähes yhtä vaikeaa kuin nimettömän, osuvan ja hauskan mediakritiikin kirjoittaminen on nimettömän, osuvan ja hauskan mediakritiikin vastaanottaminen.

Tai annetaan toimittajien puhua puolestaan. He ovat kuvailleet edellä mainitun Esilukijan kirjoittajia muun muassa sisäpiirin hienoperseiksi ja itse julkaisua ”lukematta paskaksi”.

On myös epäilty, että Esilukijaa käytetään työkaverin juttujen haukkumiseen tai koston välineenä. Mitä siellä mediatalojen pikkujouluissa oikein tapahtuu?

Ei sillä. Jos Esilukija joskus löytää Journalistin ja haukkuu juttuni, lupaan velloa ärtymyksessä päiviä. Nyt voin velloa vain siinä, etten kuulu maagiseen sisäpiiriin, joka keksi paketoida baaripöydän journalismiläpät mediatuotteeksi.

Arvio: Minusta Esilukija mahtava. Se on kritiikkiä, jota tekisi joskus mieli esittää myös täällä Takasivulla. Se ei kuitenkaan ole mahdollista ilman, että joku suuttuu ja eroaa liitosta.

Jatkoon.

Marja Honkonen

 

Kaverin sitaatti – en se minä ollut!

Ex-urheilumanageri Aleksi Valavuori puolusti potkuihinsa johtaneita homolausuntojaan sanomalla, että teksti oli suora lainaus hänen ystävänsä päivityksestä.

Miksi tämä selitys kuulostaa niin tutulta?

No ainakin siksi, että se on kuin suoraan journalistien selityskorttipakasta: se oli vain sitaatti, enhän minä voi vastata siitä, mitä joku muu sanoo! Minä vain kopipeistasin kommentit tuolta verkkokeskustelusta tähän juttuuni – älkää mua syyttäkö!

Näinhän me monesti selitämme juttuihin päätyneita lausuntoja. Mä vaan kato julkaisen näitä kommentteja, enkä ryhdy arvioimaan niitä sen enempää.

Ikään kuin suora lainaus vapauttaisi toimittajan – tai kenet tahansa – julkaisemaansa sisältöön liittyvästä vastuusta. Ei vapauta. Kaikki jutussa olevat kirjaimet, numerot, virkkeet, lauseet ja välimerkitkin ovat peräisin vain ja ainoastaan kirjoittajan näppäimistöstä.

Niin Valavuoren twiitit uutisjutuissa kuin nuo täysin tarkoitushakuisesti valitsemani sitaatit edellä olevassa Esilukija esiluettuna -pätkässä.

Manu Marttinen5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta