Takasivu

JOURNALISTI
3.11.2016


Provokatiivisia huomioita.

Esilukija esiluettuna: ”vitsejä nolla”

Lokakuussa aloittaneen Esilukija-nimisen mediakritiikin ideana on ”kuratoida suosituksia suomalaisesta feature-journalismista”. Nimettöminä pysyvien esilukijoiden mielestä heidän edustamansa pätevä journalismikritiikki puhuu itse puolestaan.

Katsotaanpa miten Esilukija puhuu omasta puolestaan.

”Juttu Vladimir Bologovista on alkeellinen.”

SK:n Hän-palstan jutut on syytä skipata lähes poikkeuksetta. Ne ovat pliisuja ja kritiikittömiä, eivätkä kerro mistään otsikon (henkilön nimi) ulkopuolella.”

”Itse juttu loppuu yllättäen jo silloin, kun tuntuu, että vastahan kerronta vähän pääsi alkuun.”

”Muiden ei tarvitse vaivautua ingressiä pidemmille. Vitsejä nolla.”

”Hohhoijaa. Typerryttävän pitkää pyörittelyä ei mistään.”

Arvio: Esilukija puhuu puolestaan tosi hyvin, jos tykkää tämäntyylisestä mediakritiikistä. Ei jatkoon.

Manu Marttinen

 

Esilukija esiluettuna: mahtavaa!

Lähes yhtä vaikeaa kuin nimettömän, osuvan ja hauskan mediakritiikin kirjoittaminen on nimettömän, osuvan ja hauskan mediakritiikin vastaanottaminen.

Tai annetaan toimittajien puhua puolestaan. He ovat kuvailleet edellä mainitun Esilukijan kirjoittajia muun muassa sisäpiirin hienoperseiksi ja itse julkaisua ”lukematta paskaksi”.

On myös epäilty, että Esilukijaa käytetään työkaverin juttujen haukkumiseen tai koston välineenä. Mitä siellä mediatalojen pikkujouluissa oikein tapahtuu?

Ei sillä. Jos Esilukija joskus löytää Journalistin ja haukkuu juttuni, lupaan velloa ärtymyksessä päiviä. Nyt voin velloa vain siinä, etten kuulu maagiseen sisäpiiriin, joka keksi paketoida baaripöydän journalismiläpät mediatuotteeksi.

Arvio: Minusta Esilukija mahtava. Se on kritiikkiä, jota tekisi joskus mieli esittää myös täällä Takasivulla. Se ei kuitenkaan ole mahdollista ilman, että joku suuttuu ja eroaa liitosta.

Jatkoon.

Marja Honkonen

 

Kaverin sitaatti – en se minä ollut!

Ex-urheilumanageri Aleksi Valavuori puolusti potkuihinsa johtaneita homolausuntojaan sanomalla, että teksti oli suora lainaus hänen ystävänsä päivityksestä.

Miksi tämä selitys kuulostaa niin tutulta?

No ainakin siksi, että se on kuin suoraan journalistien selityskorttipakasta: se oli vain sitaatti, enhän minä voi vastata siitä, mitä joku muu sanoo! Minä vain kopipeistasin kommentit tuolta verkkokeskustelusta tähän juttuuni – älkää mua syyttäkö!

Näinhän me monesti selitämme juttuihin päätyneita lausuntoja. Mä vaan kato julkaisen näitä kommentteja, enkä ryhdy arvioimaan niitä sen enempää.

Ikään kuin suora lainaus vapauttaisi toimittajan – tai kenet tahansa – julkaisemaansa sisältöön liittyvästä vastuusta. Ei vapauta. Kaikki jutussa olevat kirjaimet, numerot, virkkeet, lauseet ja välimerkitkin ovat peräisin vain ja ainoastaan kirjoittajan näppäimistöstä.

Niin Valavuoren twiitit uutisjutuissa kuin nuo täysin tarkoitushakuisesti valitsemani sitaatit edellä olevassa Esilukija esiluettuna -pätkässä.

Manu Marttinen4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta