Uutisten ytimessä

JOURNALISTI
13.10.2016

Nina Erho, teksti
Laura Oja, kuva

Markku Juusola tekee juttuja niille, joiden on vaikea ymmärtää tavallista mediasisältöä.

Markku Juusola, 58, sanoo puolivakavissaan olevansa varmaan Suomen vanhin toimittaja, joka on saanut työttömyyden jälkeen töitä. Hän tuuraa opintovapaata Selkosanomien toimituksessa Helsingin Malmilla ja on ollut siellä aiemminkin sijaisena.

Kun Juusola vielä oli toimitussihteerinä Kuntalehdessä, työssä korostuivat tiedot lainsäädännöstä ja taloudesta. Selkosanomissa hänestä on kehkeytynyt Trivial Pursuit -mies, joka perehtyy uutisiin laidasta laitaan. Vaikeinta on päättää, mikä osa tietotulvasta palvelee parhaiten lukijaa.

Selkosanomat on ’ajankohtainen yhteenveto’ niille, joiden on vaikea ymmärtää tavallisia uutisia ja lehtiä esimerkiksi kehitysvamman, iän tai kielitaidon takia.”

Kehitysvammaliiton Selkokeskuksen julkaisema lehti ilmestyy printtinä kahden viikon välein, minkä lisäksi sen uutisia on verkossa. Osa jutuista muokataan muiden medioiden uutisista. Osa on yhteenvetoja isoista aiheista, osa omien keikkojen tulosta.

Selkokielellä uutisoivia toimittajia on Suomessa vain kourallinen, vaikka niitä, joille tavallisen yleiskielisen tekstin lukeminen tuottaa vaikeuksia, on arviolta puoli miljoonaa. Selkosanomien levikki on noin 2 400 ja sen verkkosivuilla käytiin syyskuussa noin 10 000 kertaa.

Selittääkseen sotia ja sotea muutamassa sadassa merkissä toimittajan on mietittävä asian ydin tarkkaan. Selkokieleen eivät sovi vaikeat lause- ja aikarakenteet, abstraktit käsitteet eikä muu kikkailu. Silti eri kirjoittajien tyyli näkyy myös selkotekstissä.

”Luovuutta vaatii etenkin se, ettei lyhyys tarkoita töksähtelyä. Jos tavallinen uutinen olisi mitaltaan novelli, selkouutinen voisi olla runo tai aforismi”, Juusola vertaa.

Uutisten lisäksi Selkosanomissa on juttuja arkisista asioista. Syksyn töitä on juttusarja Suomen kaupungeista, jonka idea on palvella etenkin maahanmuuttajia. Näinä median murroksen aikoina voi olla, että keikoilta syntyy myös videoita.

”Vaikka kyselymme lukijoille kertoo, että paperilehteä tarvitaan, osa heistä käyttää hyvin aktiivisesti nettiä.”3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta