Uutisten ytimessä

JOURNALISTI
13.10.2016

Nina Erho, teksti
Laura Oja, kuva

Markku Juusola tekee juttuja niille, joiden on vaikea ymmärtää tavallista mediasisältöä.

Markku Juusola, 58, sanoo puolivakavissaan olevansa varmaan Suomen vanhin toimittaja, joka on saanut työttömyyden jälkeen töitä. Hän tuuraa opintovapaata Selkosanomien toimituksessa Helsingin Malmilla ja on ollut siellä aiemminkin sijaisena.

Kun Juusola vielä oli toimitussihteerinä Kuntalehdessä, työssä korostuivat tiedot lainsäädännöstä ja taloudesta. Selkosanomissa hänestä on kehkeytynyt Trivial Pursuit -mies, joka perehtyy uutisiin laidasta laitaan. Vaikeinta on päättää, mikä osa tietotulvasta palvelee parhaiten lukijaa.

Selkosanomat on ’ajankohtainen yhteenveto’ niille, joiden on vaikea ymmärtää tavallisia uutisia ja lehtiä esimerkiksi kehitysvamman, iän tai kielitaidon takia.”

Kehitysvammaliiton Selkokeskuksen julkaisema lehti ilmestyy printtinä kahden viikon välein, minkä lisäksi sen uutisia on verkossa. Osa jutuista muokataan muiden medioiden uutisista. Osa on yhteenvetoja isoista aiheista, osa omien keikkojen tulosta.

Selkokielellä uutisoivia toimittajia on Suomessa vain kourallinen, vaikka niitä, joille tavallisen yleiskielisen tekstin lukeminen tuottaa vaikeuksia, on arviolta puoli miljoonaa. Selkosanomien levikki on noin 2 400 ja sen verkkosivuilla käytiin syyskuussa noin 10 000 kertaa.

Selittääkseen sotia ja sotea muutamassa sadassa merkissä toimittajan on mietittävä asian ydin tarkkaan. Selkokieleen eivät sovi vaikeat lause- ja aikarakenteet, abstraktit käsitteet eikä muu kikkailu. Silti eri kirjoittajien tyyli näkyy myös selkotekstissä.

”Luovuutta vaatii etenkin se, ettei lyhyys tarkoita töksähtelyä. Jos tavallinen uutinen olisi mitaltaan novelli, selkouutinen voisi olla runo tai aforismi”, Juusola vertaa.

Uutisten lisäksi Selkosanomissa on juttuja arkisista asioista. Syksyn töitä on juttusarja Suomen kaupungeista, jonka idea on palvella etenkin maahanmuuttajia. Näinä median murroksen aikoina voi olla, että keikoilta syntyy myös videoita.

”Vaikka kyselymme lukijoille kertoo, että paperilehteä tarvitaan, osa heistä käyttää hyvin aktiivisesti nettiä.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta