Turvaa lähteesi, toimittaja

JOURNALISTI
13.10.2016

Marja Honkonen, teksti
Susa Junnola, kuva

Täydellistä tapaa suojata tietojaan ei ole. Siksi on valittava riittävän hyvä, tietoturvakonsultti Tomi Tuominen sanoo.

Kuvittele tilanne: Sinua odottaa jättipotti – luotettava lähde, joka haluaa vuotaa tulenarkoja asiakirjoja. Hän etsii toimituksesi sivuilta tietoa siitä, miten ottaa turvallisesti ensimmäinen yhteys. Löytyykö sitä?

Usein ei löydy, sanoo tietoturvakonsultoinnin johtaja Tomi Tuominen F-Securelta. Ja yleensä tietoturvamokat tehdään juuri yhteydenoton alkuvaiheessa.

Tuominen on tehnyt paljon yhteistyötä toimittajien kanssa. Hänen mukaansa he osaavat suojata toimintansa huonosti.

”Kun toisella puolella on kavereita, jotka pelaavat näiden asioiden kanssa 70 tuntia viikossa ja toisella puolella ihminen, joka käyttää ammatikseen pelkkää tekstinkäsittelyohjelmaa, niin ei siinä ole mitään kummallista.”

Täydellistä tapaa yhteydenpidon suojaamiseen ei ole. Helpoilla keinoilla pääsee silti alkuun. Nämä ovat Tuomisen neljä vinkkiä:

 

Aloita tänään. Omia yhteyksiä ei voi turvata takautuvasti, Tuominen muistuttaa. ”Jos on viikon päästä kitarakonsertti, on turha lähteä rämpyttelemään edellisenä iltana.”

 

Älä käytä sähköpostia. Se kulkee selväkielisenä usean palvelimen läpi ja jättää jälkeensä tukun metatietoa. Viestit jäävät helposti kummittelemaan postilaatikoihin, eikä ole mahdollista varmistaa, että toinen on poistanut ne.

Sähköpostin sijaan Tuominen suosittelee Twitterin yksityisviestejä. Kun toinen osapuoli poistaa viestiketjun, se katoaa molemmilta.

”Jos uhkana ei ole NSA tai Twitter itse, se on suhteellisen turvallinen tapa käydä keskustelua ja sopia myöhemmästä yhteydenpidosta.”

Kun sallit viestit muiltakin kuin seuraamiltasi henkilöiltä, lähde voi ottaa ensimmäisen yhteyden suoraan sinuun.

 

Älä käytä kannettavaa tietokonetta. Tuominen suosittelee iPadia, jonka valmistaja Apple tekee liikevaihtonsa tuotteilla ja palveluilla, ei myymällä käyttäjätietoja eteenpäin. Isoja tietoturvamokia sillä on Tuomisen mukaan vaikea tehdä.

 

Tunne vihollisesi. Mieti, kenelle jutustasi on haittaa, Tuominen neuvoo. Kaikilla on rajoitteita, kuten lainsäädäntö, raha tai osaaminen. Myös vastapuoli arvioi tiedonhankinnan riskien hintaa suhteessa hyötyyn.

”En ole toistaiseksi tavannut ketään, joilla olisi rajattomat budjetit ja resurssit”, hän rauhoittelee.

 

Kuinka suojaat itsesi ja lähteesi -workshop Journalismin päivässä 14. lokakuuta.6 2019
Arkisto
Ylessä työskentelevät Seurin veljekset löysivät toisensa aikuisuuden kynnyksellä. Ville (oik.) vei Ollin alaikäisenä Helsingin baareihin.” kuva: Jaakko Martikainen

Miltä tuntuu, kun haastateltavat kuvittelevat jatkuvasti puhuvansa veljelle?

Tai kun joutuu kilpailemaan perheenjäsenen kanssa saman alan työpaikoista? Toimittajina työskentelevät sisarusparit avasivat perhe- ja työsuhteitaan.

Jos työnantaja ei ole uskollinen, ei työntekijänkään tarvitse olla

”Työntekijän ei ole järkevää sitoutua tai joustaa enempää kuin työpaikka on valmis sitoutumaan ja joustamaan”, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Ylelle vinoilu loppuu sinun vahtivuorollasi, Johanna Lahti?

Johanna Lahti aloittaa marraskuussa Ilta-Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. ”Kiroiluni on asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.”

Lukijat maksavat luottamuksesta, epäpuhtaasta journalismista ja fermentointikursseista

Journalismia on aina rahoitettu muullakin kuin hardcore-uutisilla. Journalistien on vain vaikea myöntää sitä, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Näin syntyvät media-alan työehtosopimukset

Paljonko saat palkkaa, kuinka pitkä lomasi on ja joudutko tekemään kiky-tunteja? Muun muassa nämä kysymykset ratkaistaan syksyn ja talven tes-neuvotteluissa. Näin neuvotteluvalmistelut etenevät.

Maryan Abdulkarim on muun muassa kolumnisti, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteilija. ”Tätä urapolkua en osannut suunnitella, vaan asiat ovat seuranneet toisiaan. Kun joku pyytää mukaan johonkin, mietin aina, olenko riittävän hyvä tähän. Mutta kun epäilyistään huolimatta lähtee mukaan, huomaa, että okei – minusta on myös tähän.”

Miksi vähemmistön asiat näyttäytyvät enemmistön kiusana, kysyy Maryan Abdulkarim

”Sysäys ajatusteni sanallistamiseen oli Helsingin Sanomien juttu, jossa lukija kysyi, miksi suihku ja vessanpönttö sijoitetaan kylpyhuoneessa vierekkäin niin, että sukat kastuvat, ja arkkitehti vastasi, että esteettömyysmääräysten takia.”

Pari klikkausta voittaa pään raapimisen

”Arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Emojier som journalistik

”Uppdateringen är mångas första kontakt med den journalistik som följer och att fånga läsarens uppmärksamhet är i det här fallet att färga den”, skriver Dan Lolax.

Huolellinen töistä sopiminen helpottaa asiakkaan ja freelancerin elämää

Vaikka ulkoistettaessa työstä halutaan eroon, työn suunnittelu ei saisi päättyä ostajan päässä siihen, kun päätös ulkoistamisesta tehdään, kirjoittaa Hanna Kokkonen.

Raskaus ei ole syy olla jatkamatta määräaikaisuutta

”Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin”, kirjoittaa Journalistiliiton lakimies Rami Lindström.

Tommy Pohjola on kokenut penkoja

Tommy Pohjola aloittaa Journalistin määräaikaisena toimittajana 2. syyskuuta.

Alaston paparazzi nappasi uutiskuvan

”Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle”, kirjoittaa Jukka Järvelä.

Intohimoinen tekniikkatoimittaja

Kuolleita: Toimittaja Tero Lehto 25. 5. 1978 Espoo – 3. 7. 2019 Helsinki

Kotiseutu- ja paikallislehtimies

Kuolleita: paikallislehtimies Kurt Ratia 28. 9. 1943 Lahti – 11. 3. 2019 Hyvinkää

Intohimona radio

Kuolleita: toimittaja Heikki Peltonen 27. 6. 1947 Uusikaupunki – 3. 7. 2019 Merikarvia

Toimittajasta jäi muisto itärajalle

Kuolleita: toimittaja Urho Kinnunen 28. 6. 1930 Ilomantsi – 18. 6. 2019 Ilomantsi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta