Turvaa lähteesi, toimittaja

JOURNALISTI
13.10.2016

Marja Honkonen, teksti
Susa Junnola, kuva

Täydellistä tapaa suojata tietojaan ei ole. Siksi on valittava riittävän hyvä, tietoturvakonsultti Tomi Tuominen sanoo.

Kuvittele tilanne: Sinua odottaa jättipotti – luotettava lähde, joka haluaa vuotaa tulenarkoja asiakirjoja. Hän etsii toimituksesi sivuilta tietoa siitä, miten ottaa turvallisesti ensimmäinen yhteys. Löytyykö sitä?

Usein ei löydy, sanoo tietoturvakonsultoinnin johtaja Tomi Tuominen F-Securelta. Ja yleensä tietoturvamokat tehdään juuri yhteydenoton alkuvaiheessa.

Tuominen on tehnyt paljon yhteistyötä toimittajien kanssa. Hänen mukaansa he osaavat suojata toimintansa huonosti.

”Kun toisella puolella on kavereita, jotka pelaavat näiden asioiden kanssa 70 tuntia viikossa ja toisella puolella ihminen, joka käyttää ammatikseen pelkkää tekstinkäsittelyohjelmaa, niin ei siinä ole mitään kummallista.”

Täydellistä tapaa yhteydenpidon suojaamiseen ei ole. Helpoilla keinoilla pääsee silti alkuun. Nämä ovat Tuomisen neljä vinkkiä:

 

Aloita tänään. Omia yhteyksiä ei voi turvata takautuvasti, Tuominen muistuttaa. ”Jos on viikon päästä kitarakonsertti, on turha lähteä rämpyttelemään edellisenä iltana.”

 

Älä käytä sähköpostia. Se kulkee selväkielisenä usean palvelimen läpi ja jättää jälkeensä tukun metatietoa. Viestit jäävät helposti kummittelemaan postilaatikoihin, eikä ole mahdollista varmistaa, että toinen on poistanut ne.

Sähköpostin sijaan Tuominen suosittelee Twitterin yksityisviestejä. Kun toinen osapuoli poistaa viestiketjun, se katoaa molemmilta.

”Jos uhkana ei ole NSA tai Twitter itse, se on suhteellisen turvallinen tapa käydä keskustelua ja sopia myöhemmästä yhteydenpidosta.”

Kun sallit viestit muiltakin kuin seuraamiltasi henkilöiltä, lähde voi ottaa ensimmäisen yhteyden suoraan sinuun.

 

Älä käytä kannettavaa tietokonetta. Tuominen suosittelee iPadia, jonka valmistaja Apple tekee liikevaihtonsa tuotteilla ja palveluilla, ei myymällä käyttäjätietoja eteenpäin. Isoja tietoturvamokia sillä on Tuomisen mukaan vaikea tehdä.

 

Tunne vihollisesi. Mieti, kenelle jutustasi on haittaa, Tuominen neuvoo. Kaikilla on rajoitteita, kuten lainsäädäntö, raha tai osaaminen. Myös vastapuoli arvioi tiedonhankinnan riskien hintaa suhteessa hyötyyn.

”En ole toistaiseksi tavannut ketään, joilla olisi rajattomat budjetit ja resurssit”, hän rauhoittelee.

 

Kuinka suojaat itsesi ja lähteesi -workshop Journalismin päivässä 14. lokakuuta.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta