Turvaa lähteesi, toimittaja

JOURNALISTI
13.10.2016

Marja Honkonen, teksti
Susa Junnola, kuva

Täydellistä tapaa suojata tietojaan ei ole. Siksi on valittava riittävän hyvä, tietoturvakonsultti Tomi Tuominen sanoo.

Kuvittele tilanne: Sinua odottaa jättipotti – luotettava lähde, joka haluaa vuotaa tulenarkoja asiakirjoja. Hän etsii toimituksesi sivuilta tietoa siitä, miten ottaa turvallisesti ensimmäinen yhteys. Löytyykö sitä?

Usein ei löydy, sanoo tietoturvakonsultoinnin johtaja Tomi Tuominen F-Securelta. Ja yleensä tietoturvamokat tehdään juuri yhteydenoton alkuvaiheessa.

Tuominen on tehnyt paljon yhteistyötä toimittajien kanssa. Hänen mukaansa he osaavat suojata toimintansa huonosti.

”Kun toisella puolella on kavereita, jotka pelaavat näiden asioiden kanssa 70 tuntia viikossa ja toisella puolella ihminen, joka käyttää ammatikseen pelkkää tekstinkäsittelyohjelmaa, niin ei siinä ole mitään kummallista.”

Täydellistä tapaa yhteydenpidon suojaamiseen ei ole. Helpoilla keinoilla pääsee silti alkuun. Nämä ovat Tuomisen neljä vinkkiä:

 

Aloita tänään. Omia yhteyksiä ei voi turvata takautuvasti, Tuominen muistuttaa. ”Jos on viikon päästä kitarakonsertti, on turha lähteä rämpyttelemään edellisenä iltana.”

 

Älä käytä sähköpostia. Se kulkee selväkielisenä usean palvelimen läpi ja jättää jälkeensä tukun metatietoa. Viestit jäävät helposti kummittelemaan postilaatikoihin, eikä ole mahdollista varmistaa, että toinen on poistanut ne.

Sähköpostin sijaan Tuominen suosittelee Twitterin yksityisviestejä. Kun toinen osapuoli poistaa viestiketjun, se katoaa molemmilta.

”Jos uhkana ei ole NSA tai Twitter itse, se on suhteellisen turvallinen tapa käydä keskustelua ja sopia myöhemmästä yhteydenpidosta.”

Kun sallit viestit muiltakin kuin seuraamiltasi henkilöiltä, lähde voi ottaa ensimmäisen yhteyden suoraan sinuun.

 

Älä käytä kannettavaa tietokonetta. Tuominen suosittelee iPadia, jonka valmistaja Apple tekee liikevaihtonsa tuotteilla ja palveluilla, ei myymällä käyttäjätietoja eteenpäin. Isoja tietoturvamokia sillä on Tuomisen mukaan vaikea tehdä.

 

Tunne vihollisesi. Mieti, kenelle jutustasi on haittaa, Tuominen neuvoo. Kaikilla on rajoitteita, kuten lainsäädäntö, raha tai osaaminen. Myös vastapuoli arvioi tiedonhankinnan riskien hintaa suhteessa hyötyyn.

”En ole toistaiseksi tavannut ketään, joilla olisi rajattomat budjetit ja resurssit”, hän rauhoittelee.

 

Kuinka suojaat itsesi ja lähteesi -workshop Journalismin päivässä 14. lokakuuta.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta