Suunnittelematta paras

Päivi Laitinen

51-vuotias paikallislehti Miilun päätoimittaja.

Työskennellyt aiemmin Pitäjäläisen toimittajana ja päätoimittajana.

Valmistunut Oulun yliopistosta pääaineenaan kulttuurimaantiede.

Julkaissut vaellus- ja pyöräilymatkoistaan viisi kirjaa, joista viimeisin on vuonna 2015 ilmestynyt Pieni pyörä preerialla – Polkupyörällä Amerikan halki.

Vapaa-ajallaan myös hoitaa kissaa, kasvattaa omenapuita, lukee ja nappaa luontokuvia.

JOURNALISTI
13.10.2016

Sari Toikkanen, teksti
Petri Jauhiainen, kuva

Päivi Laitinen on pyöräillyt Suomen ympäri, päästä päähän ja Amerikan laidasta toiseen ilman tarkempia suunnitelmia.

Maailmanvalloittamiseen ei paljoa tarvita.

”Sen kun ottaa pyörän ja lähtee. Siitä se vain on kiinni”, Päivi Laitinen sanoo.

Hän myöntää, että pitkät pyöräreissut vaativat aikaa ja rahaakin, mutta ratkaisevinta on asenne. Jos alkaa liikaa suunnitella, reissu voi jäädä tekemättä. Kannattaa siis vain lähteä. Matka kyllä neuvoo kulkijaa.

Laitisen pyöräilyinnostus alkoi, kun hän polkaisi kolmesataa kilometriä opiskelupaikkakunnaltaan Oulusta kotitanhuvilleen Vesannolle.

”En varustautunut mitenkään. Minä vain lähdin. Matkaan meni melkein vuorokausi. Seuraavana aamuna kädet oli aivan turtana, kun minulla ei ollut pyöräilyhanskoja.”

 

Nyt Laitinen huolehtii, että käsineiden lisäksi mukana on kypärä. Pidemmille matkoille hän ottaa mukaan myös teltan, makuupussin ja -alustan, ruoantekovälineet, evästä ja vaihtovaatteet.

Pyöräiltyään Suomen ympäri ja seuraavana kesänä Hangosta Utsjoelle Laitinen päätti suunnata ulkomaille. Niitäkään matkoja hän ei liiemmälti suunnitellut, tilasi vain edestakaiset lentomatkat. Kaikki muu oli seikkailua. Irlannissa hän polki kevyesti kauniissa maalaismaisemissa. Skotlannissa piti sotkea niska kyyryssä, kun siellä sattui sinä kesänä satamaan eniten seitsemäänkymmeneen vuoteen.

Uuden-Seelannin luonto lumosi puolestaan niin, että Laitinen joutui välillä nipistelemään itseään. Olo oli kuin Avara Luonto -ohjelmassa.

 

Viimeisin ulkomaan pyöräilymatka suuntautui kolme vuotta sitten Yhdysvaltoihin. Laitinen polki maan halki itärannikolta länsirannikolle neljässä kuukaudessa. Matka kulki tunnettua pyöräreittiä pitkin, joten kanssamatkaajia ja elämäntarinoiden kertojia riitti. Eräs vuohensa kanssa jalkaisin liikkeellä ollut mies jäi mieleen. Hän oli tehnyt matkaa jo kaksi vuotta. Kaksi oli vielä jäljellä.

Amerikan-matkallaan Laitinen siirteli kilpikonnia syrjään ajoradalta, potki pois kintuissa räksyttäviä koiria, piilotteli eväitään karhuilta Yellowstonen kansallispuistossa. Kerran vastaan jolkotteli susi – ellei se sitten ollut kojootti. Hän nauraa nukkuneensa teltassa puukko käden ulottuvilla.

”Mitään pahaa ei ole koskaan tapahtunut. Vaarallisin tilanne taitaa olla, kun Skotlannissa ajoin melkein kolarin lampaan kanssa.”

 

Ennen Amerikan valloitustaan Laitinen ei ollut ollenkaan varma, että pystyy polkemaan liki seitsemäntuhannen kilometrin matkan. Mutta sitten hän alkoi ajatella vain seuraavaa etappia.

”Aika paljon saa aikaiseksi, kun vaan rupeaa. Ja kun ottaa päivän kerrallaan.”

Päivi Laitinen

51-vuotias paikallislehti Miilun päätoimittaja.

Työskennellyt aiemmin Pitäjäläisen toimittajana ja päätoimittajana.

Valmistunut Oulun yliopistosta pääaineenaan kulttuurimaantiede.

Julkaissut vaellus- ja pyöräilymatkoistaan viisi kirjaa, joista viimeisin on vuonna 2015 ilmestynyt Pieni pyörä preerialla – Polkupyörällä Amerikan halki.

Vapaa-ajallaan myös hoitaa kissaa, kasvattaa omenapuita, lukee ja nappaa luontokuvia.4 2021
Arkisto

Merja Ylä-Anttila pitää Yle-lain uudistusta tarpeettomana, mutta välttelee kommentoimasta sitä julkisesti

Merja Ylä-Anttila tuli Ylen toimitusjohtajaksi vuonna 2018. Hän on sen jälkeen ehtinyt uudistaa Ylen organisaation, jättää kädenjälkensä Ylen strategiaan ja tutustua hieman uusiin kollegoihinsa kahvittelemalla noin neljänsadan yleläisen kanssa.

Median ammattilaisen on tiedettävä, kenen ideologiaa edistää

Tiedotusvälineen pitää saada itse valita, mitä sanoja ja käsitteitä käyttää. On kuitenkin tiedettävä, mistä käsitteet ovat peräisin ja kenen ideologiaa ne pönkittävät, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Väkivalta varjostaa ja mustasukkaisuus piinaa – miksi otsikoissa raiskaukset vain tapahtuvat, kysyy toimittaja Sara Harju

Sukupuolittuneessa ja seksuaalisessa väkivallassa tekijä usein ohitetaan käyttämällä passiivia ikään kuin väkivalta olisi hallitsematon voima, jota vastaan ei voi pyristellä.

Toimittajana saat kätevästi näkyvyyttä sometilillesi ja laukkumallistollesi, Jenni Alexandrova

Radiotoimittaja Jenni Alexandrova kirjoittaa blogissaan viineistä ja ihmettelee, miksi Alko ei ole lähettänyt hänelle lahjaviinejä.

Liian pitkälle menevä tasa-arvo on hyvä tarina, mutta harvoin totta

Tällaisessa ilmapiirissä ei ole suuri ihme, että maan suurin sanomalehti alkaa nähdä kaiken paitsi luonnontieteellisen tutkimuksen luisuvan tieteellisyydestä kohti silkkaa ”intersektionaalista ideologiaa”, kirjoittaa Janne Zareff.

Näin Journalistiliitto toimii

Satavuotiaalla Journalistiliitolla on toimisto Helsingin Hakaniemessä, mutta jäseniä ympäri maan. Mitä tekevät liiton toimitusosastot, paikallisyhdistykset, valtuusto, hallitus ja toimisto?

Kuusi vuotta sitten freelancerit petettiin. Nyt lainsäätäjät voivat turvata luovan työn tekijöiden elannon.

Luovan työn tekijöiden kohtuulliset korvaukset voitaisiin varmistaa, kun EU-pykäliä tuodaan kotimaiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön, kirjoittaa Sanna Nikula.

Uudet puolueet eivät sopeutuneet kirjoitusohjeeseen

”Moni uusi puolueennimi oli rakenteeltaan erilainen kuin vanhat, joten niiden erisnimisyyden häivyttäminen alkukirjaintempulla tuntui oudolta robotiikalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Den ensidiga bevakningen av rikspolitiken

Att den åländska riksdagsledamoten är den mest frekvent intervjuade rikspolitikern i de åländska medierna är varken konstigt eller fel, det är avsaknaden av andra röster som är det, skriver Felicia Bredenberg.

Kun hätä on suurin, on kollega lähellä

Juuri kun Radio Novan uutiset olivat alkamassa, ankkuri Jussi Karhunen tunsi muljahduksen mahassaan.

Totuuden tyyni tulkki on poissa

Toimittaja Jorma Lehto 2. 3. 1947 Seinäjoki – 25. 3. 2021 Mustasaari

”Alla finlandssvenska medier är dåliga på något sätt”

Vårens näst sista Mediespråkswebbinarium kräver självironi och god humor. Den 23 april ger sig komikern Alfred Backa nämligen på den finlandssvenska journalistiken i en roast där alla får sig kring öronen.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta