Asiallisesti sekopäiden kanssa

JOURNALISTI
13.10.2016

Manu Marttinen, teksti

Journalistin Barometri kartoitti, miten lukijat vastaavat öyhöttäjille.

Törkeäänkin palautteeseen pyritään vastaamaan jotenkin, ilmenee Barometrista, jossa Journalistin verkkosivujen lukijoilta kysyttiin, että miten vastaat öyhöttäjälle?

Enemmistö vastaajista on sitä mieltä, että öyhöttämisviesteihin tulee vastata jotenkin: joko asiallisesti, esittämällä tiukkoja vastakysymyksiä tai ”tulella” eli esittämällä nokkelia vasta-argumentteja.

Noin kolmasosa vastaajista jättää kokonaan vastaamatta sekopäiseen palautteeseen.

Ylen toimittaja Sanna Ukkola jättää törkypalautteen kokonaan huomiotta. Hän ei vastaa lainkaan henkilöönkäypään, törkeään tai muuten ala-arvoiseen palautteeseen. Hän ihmettelee, miksi moni kollega hakee vertaistukea julkaisemalla saamiaan törkyposteja sosiaalisessa mediassa.

”Jos viestin lähettäjällä on paha olo, hän haluaa tartuttaa sen minuun. Julkistamalla palautteen somessa tartutan alkuperäisen palautteen lähettäjän huonon olon myös kaikille kavereilleni ja mahdollisesti myös heidän kavereilleen ja levitän samalla sitä pahaa oloa ympäristööni.”

Ukkolan kolumnit Ylen verkkosivuilla nostattavat usein vilkkaita somekeskusteluja, mutta varsinaista törkypalautetta Ukkolalle itselleen lähetetään melko vähän. Ukkola muistuttaa, että ikäväänkin palautteeseen pitää vain tottua.

”Tähän kuten muihinkin julkisiin ammatteihin kuuluu myös negatiivinen palaute. Jos sitä ei kestä, on väärällä alalla”, Ukkola sanoo.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta