Asiallisesti sekopäiden kanssa

JOURNALISTI
13.10.2016

Manu Marttinen, teksti

Journalistin Barometri kartoitti, miten lukijat vastaavat öyhöttäjille.

Törkeäänkin palautteeseen pyritään vastaamaan jotenkin, ilmenee Barometrista, jossa Journalistin verkkosivujen lukijoilta kysyttiin, että miten vastaat öyhöttäjälle?

Enemmistö vastaajista on sitä mieltä, että öyhöttämisviesteihin tulee vastata jotenkin: joko asiallisesti, esittämällä tiukkoja vastakysymyksiä tai ”tulella” eli esittämällä nokkelia vasta-argumentteja.

Noin kolmasosa vastaajista jättää kokonaan vastaamatta sekopäiseen palautteeseen.

Ylen toimittaja Sanna Ukkola jättää törkypalautteen kokonaan huomiotta. Hän ei vastaa lainkaan henkilöönkäypään, törkeään tai muuten ala-arvoiseen palautteeseen. Hän ihmettelee, miksi moni kollega hakee vertaistukea julkaisemalla saamiaan törkyposteja sosiaalisessa mediassa.

”Jos viestin lähettäjällä on paha olo, hän haluaa tartuttaa sen minuun. Julkistamalla palautteen somessa tartutan alkuperäisen palautteen lähettäjän huonon olon myös kaikille kavereilleni ja mahdollisesti myös heidän kavereilleen ja levitän samalla sitä pahaa oloa ympäristööni.”

Ukkolan kolumnit Ylen verkkosivuilla nostattavat usein vilkkaita somekeskusteluja, mutta varsinaista törkypalautetta Ukkolalle itselleen lähetetään melko vähän. Ukkola muistuttaa, että ikäväänkin palautteeseen pitää vain tottua.

”Tähän kuten muihinkin julkisiin ammatteihin kuuluu myös negatiivinen palaute. Jos sitä ei kestä, on väärällä alalla”, Ukkola sanoo.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta