Soila nauttii luottamusta

Julkkiksia käräyttävällä päätoimittajalla Joni Soilalla itsellään on rikosrekisteri ja mittavat ulosottovelat.

”Kaverin auttaminen” toi tuomion

Käräjäoikeus tuomitsi Joni Soilan ja useita muita törkeästä rahankätkemisrikoksesta 2006. Soila sai vuoden ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Kyse oli laajasta vyyhdistä, jossa oikeus totesi Soilan ja kumppaneiden piilotelleen oikeustieteen tohtori Kari Uotin omaisuutta tämän henkilökohtaisen konkurssin jälkeen 2000-luvun alussa. Soila itse sanoi auttaneensa kaveriaan, eikä hänen mieleensä tullut, että kyseessä voisi olla rikos.

Tuomio kaatui hovissa 2007, mutta korkein oikeus palautti tapauksen takaisin hoviin.

Vuonna 2012 hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomiot ennallaan, mutta alensi rangaistuksia teoista kuluneen pitkän ajan ja asian käsittelyn keston vuoksi. Soilan tuomioksi tuli vuosi ehdollista vankeutta.

JOURNALISTI
22.9.2016

Pasi Kivioja, teksti,
Vesa Valkonen, kuvitus

Hovioikeus tuomitsi Joni Soilan vuonna 2012 vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kätkemisrikoksesta Kari Uotin rahankätkemisvyyhdissä.

Tästä tuomiosta elää verkkomediassa väärä tieto, sillä muun muassa Wikipediassa ja myös Seiskan entisen luottotoimittajan Kai Merilän tuoreessa kirjassa väitetään Soilan vapautuneen syytteistä. Tämä ei pidä paikkaansa.

Käräjäoikeus tuomitsi, mutta hovi vapautti Soilan 2007. Korkeimmasta oikeudesta juttu palautui hoviin, joka piti voimassa käräjäoikeuden tuomion kevennettynä. Netin syövereistä tai Helsingin Sanomien arkistosta ei löydy sellaista uutista, jossa Soilan nimi yhdistettäisiin hovioikeuden ehdolliseen vankeustuo-mioon 2012.

Ulosotossa Soilalla oli alkuvuodesta 2016 yli miljoonan euron velat, joista suuri osa liittyi rahankätkemisrikoksen korvauksiin. Syyskuun alussa päivätyn ulosottotodistuksen mukaan velka on nyt noin 210 000 euroa.

Soila ei halua kommentoida tuomioitaan ja velkojaan. Hänen mukaansa ne ovat julkisia asioita, jotka on aikanaan käyty läpi, ja Aller on ollut niistä tietoinen hänet palkatessaan.

Soilan nykyinen esimies, Allerin toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä ei kommentoi A-lehtien aikana tapahtuneita asioita. Aalto-Setälä vahvistaa tienneensä Soilan historian ja keskustelleensa siitä rekrytoinnin aikana.

”Ajattelin, että oikeusvaltiossa ne ovat virheitä, jotka on tutkittu, tuomittu ja sovitettu. Se ei vaikuta siihen, onko sen jälkeen työkelpoinen.”

Alalla on edellytetty päätoimittajalta hyvämaineisuutta ja nuhteettomuutta. Onko se tässä tapauksessa toteutunut?

”Sinä aikana, kun olen ollut hänen esimiehenä, ei ole ollut mitään huomauttamista.”

Eli Soila nauttii luottamustasi?

”Kyllä nauttii.”

A-lehtien hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen kommentoi vinkkipalkkioasian olevan papereiden perusteella kunnossa. Lukijaäänestys mainittiin Allerin ja A-lehtien välisessä kauppakirjassa. Äänestys ja palkkion maksaminen jäivät A-lehtien vastuulle.

”Meillä ei ollut Katso-lehteä enää 2006. Jälkikäteen ajatellen olisimme voineet pyytää Alleria julkistamaan voittajan.”

”Jos äänestyksessä on ollut jotain epäselvää tai mikä rahojen kohtalo on ollut, siitä en tiedä mitään.”

EDIT 9:05: Oikaisu: Joni Soila ei ollut 7 päivää -lehden päätoimittaja vuonna 2012 toisin kuin painetussa Journalistissa ja verkossa julkaistun jutun alkuperäisessä versiossa todetaan.

 

Lue myös: 50 000 euron jymy-yllätys!

”Kaverin auttaminen” toi tuomion

Käräjäoikeus tuomitsi Joni Soilan ja useita muita törkeästä rahankätkemisrikoksesta 2006. Soila sai vuoden ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Kyse oli laajasta vyyhdistä, jossa oikeus totesi Soilan ja kumppaneiden piilotelleen oikeustieteen tohtori Kari Uotin omaisuutta tämän henkilökohtaisen konkurssin jälkeen 2000-luvun alussa. Soila itse sanoi auttaneensa kaveriaan, eikä hänen mieleensä tullut, että kyseessä voisi olla rikos.

Tuomio kaatui hovissa 2007, mutta korkein oikeus palautti tapauksen takaisin hoviin.

Vuonna 2012 hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomiot ennallaan, mutta alensi rangaistuksia teoista kuluneen pitkän ajan ja asian käsittelyn keston vuoksi. Soilan tuomioksi tuli vuosi ehdollista vankeutta.15 2018
Arkisto

Sanan saattajat

Kristillinen media on huono bisnes, jota tehdään kutsumuksen voimalla. Aivan erityisen hankala sitä on tehdä niin, että se kelpaisi kaikille, sanoo alan konkari Kirsi Rostamo.

Elämäntapajohtaja

Journalistiliiton puheenjohtajaksi uudelleen valittu Hanne Aho uskoo liiton jäsenmäärän kääntyvän nousuun.

Aishi Zidania kiitettiin palkintoperusteissa myös siitä, etteivät painostus, uutistyön vääristely-yritykset ja nettiviha ole lannistaneet häntä. Jarno Liskin todettiin tekevän monin paikoin riskialtista tutkivaa journalismia sinnikkäästi ja peräänantamattomasti ilman työsuhteen turvaa.

Sananvapauden käyttäjät

Kun ympäristö painostaa, Aishi Zidan ja Jarno Liski nojaavat journalistin perustehtävään. Työ palkittiin Sananvapauden miekalla.

KSF Medias fjolårsresultat, ett minus på 4,2 miljoner euro, var bättre än på många år. Nya vd:n Anna Hellersedt litar på att det nu är en bra tidpunkt för bolaget att införa en ny betallösning för digital journalistik.

Efter stormen

KSF Medias nya vd Anna Hellerstedt betonar öppen kommunikation inom bolaget och vill förankra stora linjer hos personalen. Främsta löfte hittills: mer fokus på journalistiken – hur det ska förverkligas har vi inte ännu sett.

Tv-ohjaaja ja toimittaja Marja Jaakola on halunnut olla työvuosien jälkeen kuin kuka tahansa. Hän ei ole työskennellyt eläkkeellä. Kuva: Liisa Huima

Ei ole valtaa loistoa

Eläkkeellä identiteetti on rakennettava uudelleen. Toimittajalle se voi olla vaikeaa.

Liikaa keskustelua

Medioiden verkkokeskusteluissa vihan lietsomisen ja asiallisen kommentoinnin välissä on leveä vyöhyke, jolla delete-nappia painetaan liian harvoin, kirjoittaa Asko Lehtonen.

Älä soita sille enää koskaan!

Mediayhtiö harkitsi kieltävänsä tuurajia käyttämästä lähdesuojan alaisia tietoja muissa töissä. Ajatus lähteiden ”omistamisesta” on omituinen, kokenut oikeustoimittaja sanoo.

Jouluihminen. A-lehtien tuottaja Elisa Miinin aloittaa jouluvalmistelut jo elokuussa ja lopettaa joulunvieton tapaninpäivänä. ”Ajatukseni kääntyvät välipäivinä jo pois joulusta ja kohti uutta vuotta, kun olen jo joulua pitkään siinä vaiheessa viettänyt.”

Glögiä jo elokuussa

A-lehtien tuottaja Elisa Miininin kotona on kaksi joulukuusta. Toiseen niistä saa koskea vain hän.

Pekka Vahvasen Kone kaikkivaltias -kirja on saanut kehuja siitä, että ’joku on tätä järjettömyyttä vastaan’. Toisaalta se on kirvoittanut kritiikkiä etenkin teknologiapiireistä. ”Uskon, että kun tunnepitoista kritiikkiä saa, on osunut johonkin oikeaan kohtaan.”

Kadonneen onnen jäljillä

Tutkimusten valossa teknologis-taloudellinen kehitys ei ole enää vuosikymmeniin tehnyt meistä onnellisempia, sanoo digitalisaation ongelmista kirjan kirjoittanut Pekka Vahvanen.

Milloin freelancer on jäävi?

Mikä on eettinen aikaväli jutulle tiettyyn lehteen ja jutulle saman lehden kustantajasta? Vaikuttaako juttutyyppi asiaan? Vastausten pohtimiseen tarvitaan lisää konkreettisia eväitä, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Edellistä työtä jatkamaan

Tiina Ojutkangas aloittaa tammikuussa Kokkolassa ilmestyvän Keskipohjanmaan päätoimittajana.

Dags att tända lyset

På redaktionerna i Finland finns en hel del att lära av Demokratijouren, om hur man bygger upp konkreta rutiner som förebygger hot och hat, skriver Johan Svenlin.

Perehdy tietoturvaan tänään

Vaikka et työskentelisi erityistä tietoturvaa vaativien lähteiden ja aiheiden parissa, ala perehtyä niiden suojaamiseen nyt. Toimittajan salausopas kertoo, miksi se kannattaa.

75 prosenttia

Mistä tietää, että vaalit ovat lähestymässä? Yksi varma merkki on numerohokemien vyöry journalistisiin teksteihin, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Liftaamalla ehtii paremmin

Kirjaan uppoutunut Juha Mäkinen ei huomannut nousta bussiin, mutta onneksi juttukeikalle ehtii toisellakin tavalla.

Otavamedia jatkaa yt-kierrosta ensi vuonna

Otavamedia aloittaa yt-neuvottelut kuvaryhmässään 2. tammikuuta 2019. Yt-neuvotteluja on viime viikkona päättynyt Otavamediassa, Sanoma Media Finlandissa, Aamulehdessä ja A-lehdissä.

Färre fotografer på Hufvudstadsbladet

”Jag är övertygad om att läsarna inte kommer att uppleva någon försämring av bildjournalistiken i HBL framöver”, säger chefredaktör Susanna Landor.

Håkans leder Studentbladet

Som chefredaktör vill Håkans bland annat närma sig studentkårer som tidigare lämnat Svenska studerandes intresseorganisation.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta