Soila nauttii luottamusta

”Kaverin auttaminen” toi tuomion

Käräjäoikeus tuomitsi Joni Soilan ja useita muita törkeästä rahankätkemisrikoksesta 2006. Soila sai vuoden ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Kyse oli laajasta vyyhdistä, jossa oikeus totesi Soilan ja kumppaneiden piilotelleen oikeustieteen tohtori Kari Uotin omaisuutta tämän henkilökohtaisen konkurssin jälkeen 2000-luvun alussa. Soila itse sanoi auttaneensa kaveriaan, eikä hänen mieleensä tullut, että kyseessä voisi olla rikos.

Tuomio kaatui hovissa 2007, mutta korkein oikeus palautti tapauksen takaisin hoviin.

Vuonna 2012 hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomiot ennallaan, mutta alensi rangaistuksia teoista kuluneen pitkän ajan ja asian käsittelyn keston vuoksi. Soilan tuomioksi tuli vuosi ehdollista vankeutta.

JOURNALISTI
22.9.2016

Pasi Kivioja, teksti,
Vesa Valkonen, kuvitus

Julkkiksia käräyttävällä päätoimittajalla Joni Soilalla itsellään on rikosrekisteri ja mittavat ulosottovelat.

Hovioikeus tuomitsi Joni Soilan vuonna 2012 vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kätkemisrikoksesta Kari Uotin rahankätkemisvyyhdissä.

Tästä tuomiosta elää verkkomediassa väärä tieto, sillä muun muassa Wikipediassa ja myös Seiskan entisen luottotoimittajan Kai Merilän tuoreessa kirjassa väitetään Soilan vapautuneen syytteistä. Tämä ei pidä paikkaansa.

Käräjäoikeus tuomitsi, mutta hovi vapautti Soilan 2007. Korkeimmasta oikeudesta juttu palautui hoviin, joka piti voimassa käräjäoikeuden tuomion kevennettynä. Netin syövereistä tai Helsingin Sanomien arkistosta ei löydy sellaista uutista, jossa Soilan nimi yhdistettäisiin hovioikeuden ehdolliseen vankeustuo-mioon 2012.

Ulosotossa Soilalla oli alkuvuodesta 2016 yli miljoonan euron velat, joista suuri osa liittyi rahankätkemisrikoksen korvauksiin. Syyskuun alussa päivätyn ulosottotodistuksen mukaan velka on nyt noin 210 000 euroa.

Soila ei halua kommentoida tuomioitaan ja velkojaan. Hänen mukaansa ne ovat julkisia asioita, jotka on aikanaan käyty läpi, ja Aller on ollut niistä tietoinen hänet palkatessaan.

Soilan nykyinen esimies, Allerin toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä ei kommentoi A-lehtien aikana tapahtuneita asioita. Aalto-Setälä vahvistaa tienneensä Soilan historian ja keskustelleensa siitä rekrytoinnin aikana.

”Ajattelin, että oikeusvaltiossa ne ovat virheitä, jotka on tutkittu, tuomittu ja sovitettu. Se ei vaikuta siihen, onko sen jälkeen työkelpoinen.”

Alalla on edellytetty päätoimittajalta hyvämaineisuutta ja nuhteettomuutta. Onko se tässä tapauksessa toteutunut?

”Sinä aikana, kun olen ollut hänen esimiehenä, ei ole ollut mitään huomauttamista.”

Eli Soila nauttii luottamustasi?

”Kyllä nauttii.”

A-lehtien hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen kommentoi vinkkipalkkioasian olevan papereiden perusteella kunnossa. Lukijaäänestys mainittiin Allerin ja A-lehtien välisessä kauppakirjassa. Äänestys ja palkkion maksaminen jäivät A-lehtien vastuulle.

”Meillä ei ollut Katso-lehteä enää 2006. Jälkikäteen ajatellen olisimme voineet pyytää Alleria julkistamaan voittajan.”

”Jos äänestyksessä on ollut jotain epäselvää tai mikä rahojen kohtalo on ollut, siitä en tiedä mitään.”

EDIT 9:05: Oikaisu: Joni Soila ei ollut 7 päivää -lehden päätoimittaja vuonna 2012 toisin kuin painetussa Journalistissa ja verkossa julkaistun jutun alkuperäisessä versiossa todetaan.

 

Lue myös: 50 000 euron jymy-yllätys!

”Kaverin auttaminen” toi tuomion

Käräjäoikeus tuomitsi Joni Soilan ja useita muita törkeästä rahankätkemisrikoksesta 2006. Soila sai vuoden ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Kyse oli laajasta vyyhdistä, jossa oikeus totesi Soilan ja kumppaneiden piilotelleen oikeustieteen tohtori Kari Uotin omaisuutta tämän henkilökohtaisen konkurssin jälkeen 2000-luvun alussa. Soila itse sanoi auttaneensa kaveriaan, eikä hänen mieleensä tullut, että kyseessä voisi olla rikos.

Tuomio kaatui hovissa 2007, mutta korkein oikeus palautti tapauksen takaisin hoviin.

Vuonna 2012 hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomiot ennallaan, mutta alensi rangaistuksia teoista kuluneen pitkän ajan ja asian käsittelyn keston vuoksi. Soilan tuomioksi tuli vuosi ehdollista vankeutta.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta