Soila nauttii luottamusta

”Kaverin auttaminen” toi tuomion

Käräjäoikeus tuomitsi Joni Soilan ja useita muita törkeästä rahankätkemisrikoksesta 2006. Soila sai vuoden ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Kyse oli laajasta vyyhdistä, jossa oikeus totesi Soilan ja kumppaneiden piilotelleen oikeustieteen tohtori Kari Uotin omaisuutta tämän henkilökohtaisen konkurssin jälkeen 2000-luvun alussa. Soila itse sanoi auttaneensa kaveriaan, eikä hänen mieleensä tullut, että kyseessä voisi olla rikos.

Tuomio kaatui hovissa 2007, mutta korkein oikeus palautti tapauksen takaisin hoviin.

Vuonna 2012 hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomiot ennallaan, mutta alensi rangaistuksia teoista kuluneen pitkän ajan ja asian käsittelyn keston vuoksi. Soilan tuomioksi tuli vuosi ehdollista vankeutta.

JOURNALISTI
22.9.2016

Pasi Kivioja, teksti,
Vesa Valkonen, kuvitus

Julkkiksia käräyttävällä päätoimittajalla Joni Soilalla itsellään on rikosrekisteri ja mittavat ulosottovelat.

Hovioikeus tuomitsi Joni Soilan vuonna 2012 vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kätkemisrikoksesta Kari Uotin rahankätkemisvyyhdissä.

Tästä tuomiosta elää verkkomediassa väärä tieto, sillä muun muassa Wikipediassa ja myös Seiskan entisen luottotoimittajan Kai Merilän tuoreessa kirjassa väitetään Soilan vapautuneen syytteistä. Tämä ei pidä paikkaansa.

Käräjäoikeus tuomitsi, mutta hovi vapautti Soilan 2007. Korkeimmasta oikeudesta juttu palautui hoviin, joka piti voimassa käräjäoikeuden tuomion kevennettynä. Netin syövereistä tai Helsingin Sanomien arkistosta ei löydy sellaista uutista, jossa Soilan nimi yhdistettäisiin hovioikeuden ehdolliseen vankeustuo-mioon 2012.

Ulosotossa Soilalla oli alkuvuodesta 2016 yli miljoonan euron velat, joista suuri osa liittyi rahankätkemisrikoksen korvauksiin. Syyskuun alussa päivätyn ulosottotodistuksen mukaan velka on nyt noin 210 000 euroa.

Soila ei halua kommentoida tuomioitaan ja velkojaan. Hänen mukaansa ne ovat julkisia asioita, jotka on aikanaan käyty läpi, ja Aller on ollut niistä tietoinen hänet palkatessaan.

Soilan nykyinen esimies, Allerin toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä ei kommentoi A-lehtien aikana tapahtuneita asioita. Aalto-Setälä vahvistaa tienneensä Soilan historian ja keskustelleensa siitä rekrytoinnin aikana.

”Ajattelin, että oikeusvaltiossa ne ovat virheitä, jotka on tutkittu, tuomittu ja sovitettu. Se ei vaikuta siihen, onko sen jälkeen työkelpoinen.”

Alalla on edellytetty päätoimittajalta hyvämaineisuutta ja nuhteettomuutta. Onko se tässä tapauksessa toteutunut?

”Sinä aikana, kun olen ollut hänen esimiehenä, ei ole ollut mitään huomauttamista.”

Eli Soila nauttii luottamustasi?

”Kyllä nauttii.”

A-lehtien hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen kommentoi vinkkipalkkioasian olevan papereiden perusteella kunnossa. Lukijaäänestys mainittiin Allerin ja A-lehtien välisessä kauppakirjassa. Äänestys ja palkkion maksaminen jäivät A-lehtien vastuulle.

”Meillä ei ollut Katso-lehteä enää 2006. Jälkikäteen ajatellen olisimme voineet pyytää Alleria julkistamaan voittajan.”

”Jos äänestyksessä on ollut jotain epäselvää tai mikä rahojen kohtalo on ollut, siitä en tiedä mitään.”

EDIT 9:05: Oikaisu: Joni Soila ei ollut 7 päivää -lehden päätoimittaja vuonna 2012 toisin kuin painetussa Journalistissa ja verkossa julkaistun jutun alkuperäisessä versiossa todetaan.

 

Lue myös: 50 000 euron jymy-yllätys!

”Kaverin auttaminen” toi tuomion

Käräjäoikeus tuomitsi Joni Soilan ja useita muita törkeästä rahankätkemisrikoksesta 2006. Soila sai vuoden ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Kyse oli laajasta vyyhdistä, jossa oikeus totesi Soilan ja kumppaneiden piilotelleen oikeustieteen tohtori Kari Uotin omaisuutta tämän henkilökohtaisen konkurssin jälkeen 2000-luvun alussa. Soila itse sanoi auttaneensa kaveriaan, eikä hänen mieleensä tullut, että kyseessä voisi olla rikos.

Tuomio kaatui hovissa 2007, mutta korkein oikeus palautti tapauksen takaisin hoviin.

Vuonna 2012 hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomiot ennallaan, mutta alensi rangaistuksia teoista kuluneen pitkän ajan ja asian käsittelyn keston vuoksi. Soilan tuomioksi tuli vuosi ehdollista vankeutta.4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta