Ajatus kasassa. Swansin harjoituksissa keskitytään paljolti lajiin, ja salit ja lenkit tehdään omalla ajalla. ”Vaikka töissä olisi ollut kuinka stressaava päivä, se unohtuu kentällä. Jos rentous on hukassa ja ajatus harhailee, tulee helpommin loukkaantumisia”, Hanne Yli-Parkas sanoo.

Kunnian kentällä

Hanne Yli-Parkas

38-vuotias Turun Sanomien uutistoimittaja.

Harrastaa 15 pelaajan rugbya Turku Eagles Swansissa. Toimii myös seuran hallituksessa.

Joukkue harjoittelee ympäri vuoden kaksi kertaa viikossa. Kesäharjoituspaikka on Kupittaan nurmi numero 11.

Swans pääsi tänä vuonna ensimmäistä kertaa naisten SM-sarjan semifinaaliin.

JOURNALISTI
22.9.2016

Nina Erho, teksti
Jussi Vierimaa, kuva

Hanne Yli-Parkas koettelee rugbyssa rajojaan. Rakkaita ovat myös lajikulttuuri ja joukkue, jonka jäsenet tukevat toisiaan kentällä ja sen ulkopuolella.

Kun Hanne Yli-Parkas poikkesi keväällä 2011 Dublinissa pubiin syömään, hän ei arvannut sitä uuden urheiluharrastuksen aluksi.

”Sinne tuli irlantilaisia ja walesilaisia rugbyfaneja katsomaan Irlanti–Englanti-peliä ja aloimme jutella. Kun sisään tuli joukko englantilaisia, päätin paeta fanijoukkojen kohtaamista, mutta he olivat vaan, että ei tässä mitään – rugbyssa ei tapella.”

Pelin edetessä eri kannattajat kajauttelivat laulujaan, taputtelivat toisiaan selkään ja tarjosivat oluita. Kotona Turussa Yli-Parkas houkutteli ystävänsä Castle-baariin katsomaan rugbypelejä.

”Muutaman pelin jälkeen vakiokatsojat tulivat kysymään, kiinnostaisiko teitä myös treenata lajia.”

 

Matkalla ensimmäisiin treeneihin Yli-Parkas oli hermona. Minäkuva oli ennemmin lukutoukan kuin urheilijan, eikä sirosta varresta kasvaisi tv-pelien lihaskimppua millään. Perillä tunnelma oli kannustava, ja laji osoittautui monen kokoisille ja -ikäisille sopivaksi, koska eri pelipaikoissa tarvitaan eri ominaisuuksia.

Siihen aikaan koko Turku Eagles treenasi yhdessä, mutta nykyisin naisia riittää omaksi joukkueekseen, jonka nimi on Swans.

”Joukkue on meille kuin toinen perhe. Tapaamme muutoinkin kuin treeneissä, viestimme somessa ja autamme toisiamme, missä ikinä tarvitaan.”

Toisten tuki ja luottamus ovat avainasioita myös kentällä. Koska rugbyssa syötetään vain taakse tai sivulle ja taklaaminen on lajin suola, kukaan ei pääse vastustajan maalille yksinään. Pallosta taistellaan ruckeissa ja mauleissa, joista maallikko ajattelee ”vaarallinen ihmiskasa”.

”Mutta peli näyttää rajummalta kuin on. Koska ainoa pakollinen suoja on hammassuoja, säännöt kertovat tarkkaan, ketä ja miten saa taklata.”

 

Mustelmia kentällä tulee silti, joskus pahempiakin vammoja, mutta Yli-Parkas sanoo, että peliin latautuneena muksauksia harvoin huomaa. Kun häneltä toissa vuonna murtui pelissä jalka, ensimmäinen, harmistunut ajatus oli ”en asettanut palloa oikein maahan”.

Vaikka paraneminen kesti kauan, Yli-Parkas ei ole ajatellut lopettaa lajia. Kentälle vetää halu ylittää rajansa, puskea läpi ja kasan alta viime minuuttiin saakka. Oma lukunsa ovat tunnelmantäyteiset pelireissut ja pelien jälkeiset illanvietot, ”kolmannet puoliajat”, joihin kutsutaan kaverihengessä myös vastustajat.

Nykyään Yli-Parkas pelaa ’etukentän puskijana’ forwardina, joille avautuu enemmän maalipaikkoja kuin ’takakentän juoksijoille’ backseille. Pahaksi onneksi hänen ensimmäisen maalinsa, tryn, peitti taistelun tuoksina.

”Mutta se oli sitten niin. Rugbyssa tuomarille ei mussuteta.”

Hanne Yli-Parkas

38-vuotias Turun Sanomien uutistoimittaja.

Harrastaa 15 pelaajan rugbya Turku Eagles Swansissa. Toimii myös seuran hallituksessa.

Joukkue harjoittelee ympäri vuoden kaksi kertaa viikossa. Kesäharjoituspaikka on Kupittaan nurmi numero 11.

Swans pääsi tänä vuonna ensimmäistä kertaa naisten SM-sarjan semifinaaliin.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta