Palautetta palautteesta. Laura Kuivalahti toivoo, että toimituksissa annettaisiin enemmän palautetta. Ainakin hänen kirjoittamiinsa positiivisiin palautteisiin on vastattu ja yleensä nopeasti.

Koska kehuja saa harvoin

JOURNALISTI
22.9.2016

Anna Näveri, teksti
Hanna-Kaisa Hämäläinen, kuva

Laura Kuivalahti lähettää toimittajille positiivista palautetta luettuaan hyvän jutun.

Hyvää palautetta saa harvoin, mutta tuleeko sitä annettua itsekään?

Vuosi sitten toimittaja ja journalistiikan maisteriopiskelija Laura Kuivalahti päätti aloittaa kehujen kirjoittamisen toisille toimittajille.

Kuivalahti nappasi idean tuttavaltaan, joka harrastaa positiivisen palautteen antamista kaupoille ja museoille. Ensimmäiset kehut lähtivät Helsingin Sanomien toimittajalle.

”Olen yrittänyt kirjoittaa eri toimittajille, en muista kaikkien nimiä. Jos kirjoittaisin usein samalle, minulle tulisi vähän stalkkeri-fiilis.”

Vieraille kirjoittaminen ei ole ollut täysin kynnyksetöntä, vaikka kyse on positiivisesta palautteesta. Kuivalahti käy läpi tekstin rakennetta ja tyyliä. Viestissä ei siis lue vain ”hyvä juttu”.

”Sellaista hyvä juttu -palautetta voi antaa Twitterissä, jakamalla jutun ja linkkaamalla jutun kirjoittanut toimittaja twiittiin.”

Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Kuivalahti on työskennellyt kesätoimittajana Hämeen Sanomissa ja Keskisuomalaisen B-osassa. Lukijat antavat kuulua harvoin eikä lehden aamupalavereissa omaltakaan väeltä juuri tule palautetta Tänään- ja kulttuuriosastojen kesurille. Välillä hiljaisuus on pannut miettimään omien juttujen merkitystä.

”Jos kuluu pitkä aika ilman kenenkään reagointia, mietin, onko jutuillani mitään väliä?”

Harrastus osoitti, että freelancereiden yhteystietoja on vaikea löytää. Kuivalahti sai penkoa aikansa ennen kuin löysi esimerkiksi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen toukokuussa äitinsä kuolemasta kirjoittaneen Merja Aakon sähköpostiosoitteen.

”Aloitin sähköpostini kysymällä, oletko sinä se toimittaja Merja Aakko?”

Risuja Kuivalahti ei ole lähettänyt.

”Ehkä voisin sanoa, jos näen jossain jutussa käyttämättä jäänyttä potentiaalia. Jutun huonouteen vaikuttaa niin moni seikka. Ei se ole pelkästään toimittajasta kiinni.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta