Konkurssin jälkeen

Michael Franck

61-vuotias dokumenttiohjaaja ja -tuottaja. Työskennellyt viime vuosina myös konsulttina.

Työskenteli vuosina 1980 – 1983 Ylessä tv-toimittajana ja vuosina 1983 –1985 STT:ssä ulkomaantoimittajana.

Perusti vuonna 1985 oman tuotantoyhtiön, jonka jatkaja Franck Media ajautui konkurssiin elokuussa 2016. Loppuvuosina yhtiössä oli 12 vakituista työntekijää, lisäksi se työllisti noin 10 freelanceria.

Työntekijät saavat loppupalkkansa ELY-keskuksen kautta, mutta freelancerit voivat hakea saataviaan konkurssipesältä.

JOURNALISTI
22.9.2016

Janne Salomaa, teksti
Anna Autio, kuva

Michael Franck on tuottanut yli sata dokumenttia. Elokuussa Franckin perheyhtiö ajautui konkurssiin.

Miten rahoittaa dokumenttien tekoa Suomessa? Tätä kysymystä ohjaaja-tuottaja Michael Franck on pohtinut koko uransa.

Alkuvaiheessa 1980-luvulla vastaus oli Yle. Nopeasti hän kuitenkin huomasi, että pelkästään Ylen rahoitus ei riittänyt, ja dokumentaristin oli lähestyttävä lakki kourassa myös Elokuvasäätiötä ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskusta.

Vuosituhannen vaihteessa Michael Franck alkoi tehdä historiikkidokumentteja tilaustöinä yrityksille. Konsepti oli pitkään menestys. Perheyhtiö Franck Media tuotti 2000-luvulla yli sata elinkeinoelämän ja säätiöiden maksamaa dokumenttia.

Vaikeudet alkoivat muutama vuosi sitten, kun tilaukset vähenivät taantuman takia.

”Jotakin uutta oli keksittävä, jotta yhtiö pystyi jatkamaan”, Franck sanoo.

 

Keino oli 20-osaiseksi tarkoitettu Suomen tulevaisuus -tiedesarja, jonka rahoittajiksi lähti yli 20 yritystä sekä yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja säätiöitä.

Rahaa suurhankkeeseen kertyi kuitenkin liian vähän ja hitaasti. Elokuussa verottaja haki Franck Median konkurssiin.

Konkurssi on poikkeuksellinen. Suomen audiovisuaalisen alan tuottajien toiminnanjohtajan Stiina Laakson mukaan asiaohjelmiin keskittyneitä tuotantoyhtiöitä ei ole kaatunut ainakaan 2000-luvulla.

Franck Median tärkeä yhteiskumppani oli MTV, joka on itsekin ollut viime vuosina pahoissa talousvaikeuksissa. Useimmat Franck Median dokumentit on esitetty MTV:ssä.

”Olemme MTV:n toistuvien yt-neuvotteluiden takia ymmärrettävästi joutuneet odottamaan ideoidemme kanssa rauhallisempia aikoja. Valitettavasti rauhallisempia aikoja ei vain ole tullut”, Michael Franck sanoo.

Nyt Michael Franck joutuu jälleen pohtimaan dokumenttien rahoitusta. Katse kääntyy samaan suuntaan kuin nuorena: kohti Yleä. Tuottajan mielestä Ylen pitäisi moninkertaistaa asiaohjelmien ostot ulkopuolisilta yrityksiltä.

 

Franck tuotti kaksi vuotta sitten kaupallisten mediayhtiöiden rahoittaman Ylen suuri tehtävä -dokumentin ja raportin.

”Halusimme synnyttää kunnon keskustelun ensinnäkin siitä, mitä verorahoitteisen median tulisi tehdä – ja sen jälkeen – miten tehtävä toteutetaan.”

”Aitoa keskustelua” Ylen tehtävästä ei ole Franckin mielestä vieläkään käyty. Hallituksen asettaman Yle-työryhmän kesäkuiset esitykset ovat hänen mielestään vaatimattomia.

”Esitys ulkopuolisten ostojen lisäyksestä kolmanneksella tarkoittaa pariakymmentä miljoonaa euroa. Ylen melkein puolen miljardin budjetissa lisäys on naurettavan pieni.”

Michael Franck

61-vuotias dokumenttiohjaaja ja -tuottaja. Työskennellyt viime vuosina myös konsulttina.

Työskenteli vuosina 1980 – 1983 Ylessä tv-toimittajana ja vuosina 1983 –1985 STT:ssä ulkomaantoimittajana.

Perusti vuonna 1985 oman tuotantoyhtiön, jonka jatkaja Franck Media ajautui konkurssiin elokuussa 2016. Loppuvuosina yhtiössä oli 12 vakituista työntekijää, lisäksi se työllisti noin 10 freelanceria.

Työntekijät saavat loppupalkkansa ELY-keskuksen kautta, mutta freelancerit voivat hakea saataviaan konkurssipesältä.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta