Pilkun paino

JOURNALISTI
1.9.2016

Vesa Heikkinen, teksti
vesa.pekka.heikkinen@luukku.com
Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Meinasi taas mennä aamutomaatti väärään kurkkuun Hesaria lukiessa. Onko 3,29 euroa uusi ilmainen, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

”Trivia Crack saatavilla Androidilla ja iOSille. Ilmainen, mainokseton versio 3,29 euroa.”

Meinasi taas mennä aamutomaatti väärään kurkkuun Hesaria lukiessa. Onko 3,29 euroa uusi ilmainen?

En yleensä nipota pilkkusäännöistä. Mutta tapaukset, joissa pilkun kummallinen käyttö aiheuttaa väärinymmärryksiä, ovat nillittämisen väärtejä.

Tiedättehän: Armoa, ei Siperiaan. Armoa ei, Siperiaan.

Tai: Siivoa mies, saat seksiä. Siivoa, mies, saat seksiä.

Taikka tämä: Tule syömään, isoäiti! Tule syömään isoäiti!

Armahtiko keisari vai opettiko Siperia? Kuka sitä seksiä oikein saa ja miten? Ken söi, ken tuli syödyksi?

Hyviä esimerkkejä pilkun painoarvosta on Raija Lehtisen Kielikelloon 3/2008 kirjoittamassa jutussa. Pilkun puuttuminen saattaa saatella tulkinnat tureikkoon: ”Perusteluiden mukaan määrärahajärjestelmä mahdollistaa itsenäisen[,] maakunnan erityistarpeet huomioivan talouspolitiikan.” Onko itsenäinen maakunta vai talouspolitiikka?

Välimerkkivalinnalla voi toden totta olla vaikutusta merkitykseen, kuten kielitoimistonohjepankki.fi valistaa: ”Hän kertoi toisen, hauskan vitsin.” (Edellinen vitsi ei ollut hauska.) ”Hän kertoi toisen hauskan vitsin.” (Edellinenkin vitsi oli hauska.) Joissakin tilanteissa syntyy lähinnä painotusero: ihanat, pehmeät unisukat on oikeastaan sama asia kuin ihanat pehmeät unisukat.

Trivia Crackin tapauksessa tarkoitus oli tietysti kertoa, että ilmaisessa versiossa on mainoksia ja että mainokseton versio maksaa 3,29. Yksiselitteisempi välimerkki olisi ollut piste: ”Ilmainen. Mainokseton versio 3,29 euroa.”

Piste ja pilkku, nuo pikkuapulaisemme. Ajatusten rytmittäjät. Se voisi olla seuraavan, hyvän kolumnin aihe. Ei vaan: seuraavan hyvän kolumnin aihe.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta