Jukka Vuorio iloitsee työnantajan luottamuksesta, joka sallii hänen suunnitella ja toteuttaa Nappi-lehden numeroiden sisällön pitkälti itsenäisesti. Vuorion haastattelussa Helsingin erilaiset oppijat -yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Turkka.

Monen lehden mies

JOURNALISTI
1.9.2016

Nina Erho, teksti
Laura Oja, kuva

Toimittaja Jukka Vuorio tykästyi silpputyöhön, kun sitä alkoi olla riittävästi.

Toimittaja Jukka Vuorion elokuun kalenterissa on Helsingin Sanomien deskivuoroja ja juttukeikkoja sekä Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton julkaiseman Nappi-lehden keikkoja.

”Tekemistä tosiaan riittää, mutta haluan saada Napin työt hyvään vaiheeseen, jotta voin pitää syyskuussa pienen loman.”

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Napin toimittaminen suo tyytyväisen silpputyöläisen tarinaansa kertovalle Vuoriolle pohjatulon, joka sallii pelivaraa muussa. Muu tarkoittaa määräaikaisia töitä kuten kesätoimittajan töitä, ttt-töitä, osa-aikatöitä ja freelancetoimittajan töitä esimerkiksi Helsingin Sanomille ja Seuralle.

Jatkuva työyhteisön ja toimeksiantajan vaihtaminen ja epätietoisuus tulevien töiden määrästä kuulostavat tutuilta mediatyön muutosta koskevasta ahdistuneesta keskustelusta. Vuorion huomio on kuitenkin elämänmuodon hyvissä puolissa, eikä hän ole pitkään aikaan hakenut vakipaikkoja.

”Töitä vaihdellessa oppii uutta. Silloin kun en ole säännöllisissä vuoroissa, voin venyttää aamua tai pitää vapaapäivän, jos haluan. Freelancerina voin ehdottaa juttuaiheita, joita erityisesti haluan tehdä.”

”Mutta toki tyytyväisyys vaatii, että töitä on toimeentulon kannalta riittävästi ja jos ei ole, on verkostot joista kysellä.”

Aiemmin Vuorionkaan tilanne ei ollut yhtä auvoisa. Aloittelevana freelancerina sai tosissaan puskea itseään esiin saadakseen nimensä tutuksi alalla. Edelleen hän toimittaa omakustanteista Viestinnän Tulevaisuus- eli ViTu-lehteä, jota pitää ylimääräisenä käyntikorttinaan.

Työllistyminen vaatii myös tuuria. Napin työpaikkailmoituksen jakoi Haaga-Helian opiskelukaveri, ja haastattelussa pöydän toiselle puolelle sattui aiempi yhteistyökumppani. Hyötyä on ollut myös työkavereista, jotka ovat luottaneet niin, että työnäytteitä alkoi uran alkuvaiheessa syntyä.

”Esimerkiksi Seurassa pääsin aikanaan jo parin työssäoloviikon jälkeen tositoimiin, kun toimituspäällikkö tuli kysymään, ehtisitkö lähteä Chileen tänään.”3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta