Jukka Vuorio iloitsee työnantajan luottamuksesta, joka sallii hänen suunnitella ja toteuttaa Nappi-lehden numeroiden sisällön pitkälti itsenäisesti. Vuorion haastattelussa Helsingin erilaiset oppijat -yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Turkka.

Monen lehden mies

JOURNALISTI
1.9.2016

Nina Erho, teksti
Laura Oja, kuva

Toimittaja Jukka Vuorio tykästyi silpputyöhön, kun sitä alkoi olla riittävästi.

Toimittaja Jukka Vuorion elokuun kalenterissa on Helsingin Sanomien deskivuoroja ja juttukeikkoja sekä Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton julkaiseman Nappi-lehden keikkoja.

”Tekemistä tosiaan riittää, mutta haluan saada Napin työt hyvään vaiheeseen, jotta voin pitää syyskuussa pienen loman.”

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Napin toimittaminen suo tyytyväisen silpputyöläisen tarinaansa kertovalle Vuoriolle pohjatulon, joka sallii pelivaraa muussa. Muu tarkoittaa määräaikaisia töitä kuten kesätoimittajan töitä, ttt-töitä, osa-aikatöitä ja freelancetoimittajan töitä esimerkiksi Helsingin Sanomille ja Seuralle.

Jatkuva työyhteisön ja toimeksiantajan vaihtaminen ja epätietoisuus tulevien töiden määrästä kuulostavat tutuilta mediatyön muutosta koskevasta ahdistuneesta keskustelusta. Vuorion huomio on kuitenkin elämänmuodon hyvissä puolissa, eikä hän ole pitkään aikaan hakenut vakipaikkoja.

”Töitä vaihdellessa oppii uutta. Silloin kun en ole säännöllisissä vuoroissa, voin venyttää aamua tai pitää vapaapäivän, jos haluan. Freelancerina voin ehdottaa juttuaiheita, joita erityisesti haluan tehdä.”

”Mutta toki tyytyväisyys vaatii, että töitä on toimeentulon kannalta riittävästi ja jos ei ole, on verkostot joista kysellä.”

Aiemmin Vuorionkaan tilanne ei ollut yhtä auvoisa. Aloittelevana freelancerina sai tosissaan puskea itseään esiin saadakseen nimensä tutuksi alalla. Edelleen hän toimittaa omakustanteista Viestinnän Tulevaisuus- eli ViTu-lehteä, jota pitää ylimääräisenä käyntikorttinaan.

Työllistyminen vaatii myös tuuria. Napin työpaikkailmoituksen jakoi Haaga-Helian opiskelukaveri, ja haastattelussa pöydän toiselle puolelle sattui aiempi yhteistyökumppani. Hyötyä on ollut myös työkavereista, jotka ovat luottaneet niin, että työnäytteitä alkoi uran alkuvaiheessa syntyä.

”Esimerkiksi Seurassa pääsin aikanaan jo parin työssäoloviikon jälkeen tositoimiin, kun toimituspäällikkö tuli kysymään, ehtisitkö lähteä Chileen tänään.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta