Tomaattilajikkeet eroavat toisistaan ulkonäöltään ja rakenteeltaan enemmän kuin maultaan. Ritva Setälän omia suosikkeja ovat raidallinen Tigerella, vaaleanpunainen Pink Thai Egg sekä raakileena sininen Clackamas Blueberry.

Juurevaa meditaatiota

Ritva Setälä

51-vuotias Turun Sanomien liitetuottaja. Kirjoittaa lehteen myös puutarhakolumneja. Toimitusosaston puheenjohtaja.

Valtiotieteiden maisteri pääaineena sosiologia, laudaturopinnot myös suomen kielestä.

Työskennellyt toimittajana Laitilan Sanomissa ja muissa paikallislehdissä, Turun Sanomissa 2003 lähtien.

Harrastaa myös sienestämistä, marjastamista, käsitöitä ja laulamista.

JOURNALISTI
1.9.2016

Minna Uusivirta, teksti
Jussi Vierimaa, kuva

Turun Sanomien tuottaja Ritva Setälä on saanut tomaateista mielenrauhaa jatkuvien yt-neuvotteluiden keskelle.

Ensin huomio kiinnittyy korkeisiin kasveihin omakotitalon lasitetulla parvekkeella. Talon eteläseinustalla niitä on lisää, ja pihan perällä kasvihuone on pullollaan vihreitä varsia. Ritva Setälän kotona kasvaa tänä kesänä 60 eri tomaatti-lajiketta, yksi kutakin.

Hänen puutarhainnostuksensa heräsi toden teolla viisi vuotta sitten uudessa kodissa, jossa on noin 800 neliön piha. Miehensä kanssa Setälä alkoi korvata perennoja hyötykasveilla. Ensimmäiset erikoisemmat tomaatinsiemenet Setälä sai kollegaltaan, Turun Sanomien luontotoimittajalta Ann-Mari Rannikolta. Uusi kasvi vei heti mennessään.

”En tiennyt, että on esimerkiksi runko- ja pensastomaatteja tai luumu- ja päärynätomaatteja. Se oli mielettömän kiinnostavaa.”

Pihalle vuonna 2014 hankittu kasvihuone oli Setälän pitkäaikainen haave. Sen ansiosta tomaattilajikkeiden määrä on tuplaantunut viime vuodesta.

”Kasvihuone oli 50-vuotislahja itselleni. Ensin kahdeksan neliötä tuntui isolta tilalta, mutta nyt se on jo aivan täynnä.”

Setälän puutarhassa viettämä aika on lisääntynyt rinta rinnan työelämän ahdingon kanssa. Kun työpaikalla on pyörinyt jälleen uusi yt-kierros, kasvit ovat tuoneet mielenrauhaa ja lohtua.

”Puutarha irrottaa mielen työmurheista. Samalla virkistyy, kun on liikkeellä, nostaa, kantaa ja kävelee.”

 

Puutarhurina Setälä on järjestelmällinen. Hän on tutkinut tarkkaan, mitkä tomaatit pärjäävät pohjoisen oloissa ja ottanut viljelyyn Kanadassa ja Venäjällä jalostettuja lajikkeita. Nyt parikymmentä pihan tomaateista kasvaakin avomaalla. Ensimmäiset kansainväliset tomaattikokemukset hän sai Puolasta.

”Olin lomalla Gdanskissa ja opettelin tomaatinkasvatuksen perussanaston puolaksi. Puutarhaliikkeessä esitin muutaman sanan ja kylvöpantomiimin avulla asiani, mutta siemeniä ei löytynyt. Netissä vastaan tuli kuitenkin puolalainen firma, josta aloin tilata niitä.”

Systemaattisuus näkyy myös Setälän muistiinpanoissa. Niistä käy ilmi, että joidenkin lajikkeiden siemenet on kylvettävä ensi vuonna jo helmikuussa. Kylväminen, kouliminen, kukkien pölyttäminen, kasvin varsien tukeminen, runkoversojen kitkeminen ja muu hoito vievät helposti puoli vuotta ennen kuin tomaatit kypsyvät. Setälästä koko prosessi on palkitseva.

”Tomaatti on sopivan haastava ja terve kasvi. On ihmeellistä seurata sen kasvuvoimaa: raakileiden pullistumista, lehtien tuoksua ja kasvin rehevyyttä. Loppukesästä tuon kypsiä tomaatteja paidanhelmassa sisälle, kun unohdan ottaa mukaan astian.”

Ritva Setälä

51-vuotias Turun Sanomien liitetuottaja. Kirjoittaa lehteen myös puutarhakolumneja. Toimitusosaston puheenjohtaja.

Valtiotieteiden maisteri pääaineena sosiologia, laudaturopinnot myös suomen kielestä.

Työskennellyt toimittajana Laitilan Sanomissa ja muissa paikallislehdissä, Turun Sanomissa 2003 lähtien.

Harrastaa myös sienestämistä, marjastamista, käsitöitä ja laulamista.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta