Kurkistusreikä. Creat.fi:n vastaava toimittaja Janne Flinkkilä luonnehtii sivustoa ”kurkistusreiäksi jälkiteolliseen rasvamonttuun”, jossa sen ympärille perustettu osuuskunta paiskoo vaihtelevia duunejaan. Creatin konkreettisin olomuoto on Helsingin Albertinkadulla sijaitseva Creat Space -näyttelytila.

Intohimojen alusta

Janne Flinkkilä, 38

Creat.fi-sivuston vastaava toimittaja, freelancetoimittaja, mediakonsultti.

Työskennellyt aiemmin Rumban toimituspäällikkönä ja verkkotuottajana sekä Ylioppilaslehden toimitussihteerinä.

Kirjoittanut kirjan Rautaiset rakastajat – Matkani Erika Eiffelin maailmaan (Like, 2012) ja toimittanut kirjan Tee tulevaisuus! – pk-yrityksen ennakointiopas (Diges ry, 2014).

JOURNALISTI
1.9.2016

Nina Erho, teksti
Creat.fi, kuvat

Koska emme ole mistään riippuvaisia, itseään ei tarvitse pidätellä, ja mukaan mahtuu kaikki, mikä ei riko humaaneja arvoja, sanoo Creat.fi:n vastaava toimittaja Janne Flinkkilä.

”Minä ja joukko alan tekijöitä perustimme sivuston julkaisualustaksi ideoille, joille mediakentän lokerot tuntuivat liian ahtailta. Emme ajatelleet tiukasti konseptia tai ansaintalogiikkaa vaan sitä, että kerätään hyvä porukka tekemään sitä, mihin on intohimoa”, sanoo Creat.fi:n vastaava toimittaja Janne Flinkkilä.

”Sivusto avattiin jouluaattona 2014. Saman vuoden Magazine Symposiumissa oli puhetta blogiyhteisö Lilystä, jonne voi tulla kuin ystävien turvalliseen seuraan. Ajattelimme tehdä päinvastoin eli paikan, jonne tullessa ennemmin vähän pelottaa, mitä siellä nyt on.

Creati.fi:n ääni ja tyyli syntyvät sen tekijäporukan hengailusta yhdessä, toki myös editoidessa. Koska emme ole mistään riippuvaisia, itseään ei tarvitse pidätellä, ja mukaan mahtuu kaikki, mikä ei riko humaaneja arvoja. Mottomme kuuluukin ”Skaala on mieletön”.

Skaalan yhdessä päässä on Cisse-soundboard, josta voi kuunnella sitaatteja legedaarisesta Cisse Häkkisen haastattelusta. Idea saatiin yhtenä päivänä ja homma oli valmis seuraavana päivänä. Ei tarvittu Power Pointia eikä palaveripullia.

Toista päätä on vaikka Teemu Kammosen Hesyleaks. Kun julkaisimme ensimmäisen tutkivan jutun Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen sotkuista, Kammonen sai paljon yhteydenottoja. Kun yhdistys syytti meitä propagandasta, päätimme julkaista koko materiaalin ja antaa lukijoiden itse arvioida.

Meiltä on usein kysytty, kuka teitä rahoittaa. Kysymys on sikäli hauska, että sivuston ylläpito ei maksanut juuri mitään ennen kuin perustimme sen oheen näyttely- ja työtilan. Varsinkaan, kun tekijät olivat paljolti vapaaehtoisia.

Jossain vaiheessa ansaintalogiikan pitää kuitenkin löytyä, koska kukaan ei jaksa loputtomiin innostua talkoista. Osaltaan ongelmaa ratkovat jo viestintä- ja tapahtumaprojektit, joita perustamamme kolmen jäsenen hallinnoima osuuskunta kymmenine tekijöineen konseptoi ja toteuttaa.

Uskon, että sisältö imee rahan luokseen: kun saamme tarpeeksi sitoutuneita kävijöitä ja faneja, sivustokin alkaa tuottaa. Vuodet media-alalla ovat opettaneet, että se, mistä asiakkaat tekijöille maksavat, ovat ideat, verkostot ja sisäänpääsy ihmisten maailmaan.”

Janne Flinkkilä, 38

Creat.fi-sivuston vastaava toimittaja, freelancetoimittaja, mediakonsultti.

Työskennellyt aiemmin Rumban toimituspäällikkönä ja verkkotuottajana sekä Ylioppilaslehden toimitussihteerinä.

Kirjoittanut kirjan Rautaiset rakastajat – Matkani Erika Eiffelin maailmaan (Like, 2012) ja toimittanut kirjan Tee tulevaisuus! – pk-yrityksen ennakointiopas (Diges ry, 2014).

Rikard Lasseniuksen valinta

Graafikko ja tuottaja Rikard Lassenius valitsi esiteltäväksi verkkomedia Creat.fi:n.

”Creat on anarkistisuudessaan tosi kiinnostava ja fressi ja maistuu oikealta elämältä. Jutut on tehty vimpan päälle hyvin (tai huonosti), ja ote on aina just eikä vähän sinne päin. Mennään täysillä, vaikka sitten metsään. Jo menun otsikot ”ny!, pihvi, vhs, cisse, hä?...” kertovat, missä mennään.

Koska vietin varhaisnuoruuteni Hurriganesin seurassa, Cisse-osio on ylitse muiden. Mieleen ovat jääneet myös hypetyksen ohittava Paluu Flow-festivaalille, tutkiva Hesyleaks ja maalle matkaava Juhannustanssit, jonka tarinaa kuvat hienosti tukevat.”1 2021
Arkisto

Journalismin seuraavat sata vuotta

Journalistiliitto täyttää maaliskuussa 100 vuotta. Vuosisadan aikana on tapahtunut paljon: olemme saaneet esimerkiksi radion, television, internetin ja sosiaalisen median, mutta myös journalismin ansaintamallien kriisin. On aika kuvitella, miltä tulevat vuosikymmenet voisivat näyttää. Journalisti pyysi ennusteita kymmeneltä ajattelijalta.

Mitä puoluetta politiikantoimittajat ryöpyttävät eniten? Miten he suhtautuvat eri pääministereihin? Entä työmarkkinajärjestöihin?

Journalisti analysoi kuuden tunnetun politiikan toimittajan kolumnit, näkökulma-artikkelit ja muut mielipiteelliset tekstit.

Tähtäät isona kansanedustajaksi, Hanne Aho

Sata vuotta täyttävän Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho haluaa tulla tasapainoiseksi ihmiseksi ja haaveilee tes-neuvotteluiden aikana paluusta Suomen Kuvalehden graafikoksi.

Toimittajat, persuuntuneita vai vihervasemmistoa?

”Suomessa perussuomalaisten pelikirjasta tuttu ikävän journalismin esittäminen puoluepolitiikkana vaikuttaa hiljalleen saavan suosiota useamman poliittisen liikkeen piirissä”, kirjoittaa Janne Zareff.

Toimittajan tasapuolisuus ei auta, jos luottamus on menetetty

Yksikään ihminen ei tee työtään arvotyhjiössä. Onneksi juuri kukaan journalisti ei kuvittele olevansa täydellisen objektiivinen yli-ihminen, johon arvot tai elämäntilanne eivät vaikuta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Lisää aikaa eropakettia harkitsevalle

”Ensimmäiset päivät irtisanomisen jälkeen voivat mennä täysin sumussa. Pitäisi pystyä soittamaan monta puhelua, kysyä oikeita kysymyksiä, omaksua vastauksia ja tehdä niiden perusteella päätös, jonka vaikutukset tulevaisuuteen ovat joka tapauksessa epävarmoja”, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Sanna Nikula.

Korona sävytti median vuotta 2020

Korona muutti työtavat ja kiihdytti media-alan murrosta ja Yhdysvalloissa käytiin vaalit. Tapahtuiko media-alalla muutakin? Kokosimme yhteen vuoden 2020 keskeiset journalismiuutiset.

Päivi Lehtomurto vaihtoi nuorten median työterveysaiheisiin

Päivi Lehtomurto aloitti joulukuussa Työterveyslaitoksella mediaviestinnän erityisasiantuntijana. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta Demissä.

Etusivu uusiksi

Kun Susanna Luikku sai Suomen olympiajoukkueen tiedottajalta viestin, ja sitten tuli kiire.

Journalistiliiton uuden ilmeen suunnitteli Tuija Tarkiainen ja uuden logon piirsi Camilla Pentti. ”Perinteinen leijona haluttiin säilyttää, mutta uusi leijona on modernimpi ja vähemmän kulmikas”, Tarkiainen kertoo.

Journalistiliitto saa uuden ilmeen

Tunnusvärit ja -fontit vaihtuvat, viestintämateriaalit muuttuvat ja logo päivitetään.

Ole korrekti, älä hyperkorrekti

”Tietoisuus siitä, että puhuttu ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan, voi johtaa ylenpalttiseen virallisuuden tai esimerkiksi kansainvälisyyden tavoitteluun”, kirjoittaa Ville Eloranta.

De nya journalisterna är influencers

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Sanomalehtimiehen näytenumero huhtikuussa 1924.

Lehti harrastuksen avuksi

Suomen Sanomalehtimiesten Liitto tarvitsi oman lehden, koska sisäinen tiedotus hoitui ”helpoimmin painokoneen kautta”.

Avarakatseinen humanisti

Toimittaja Jussi Kentala 24. 7. 1946 Veteli – 23. 11. 2020 Kauhava

Taitava taittaja - käytännössä ja teoriassa

Ulkoasupäällikkö Hannu Pulkkinen 8.11.1951 Pyhäjärvi – 6.12.2020 Helsinki 

Henkilökuvauksen lordi ja velho 

Valokuvaaja Kari Kaipainen 28. 9. 1952 Mikkeli – 2. 11. 2020 Espoo

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta