Toimittajan menovinkit vuodelle 2016

JOURNALISTI
14.1.2016

Johanna Vehkoo, teksti

Toimittaja Johanna Vehkoo keräsi tärpit toimittajille hyödyllisista tapahtumista. Eurooppalaiset journalismitapahtumat keskittyvät dataan ja tutkivaan työhön.

Toimittaja Johanna Vehkoo keräsi tärpit toimittajille hyödyllisista tapahtumista. Eurooppalaiset journalismitapahtumat keskittyvät dataan ja tutkivaan työhön.

 

1. Dataajille ja tutkiville, ammattitaitoaan kehittäville

HUHTIKUU

Nordic Data Journalism Conference & Tutki!2016 22. – 23. 4.  Helsingissä

Jos menet vain yhteen tapahtumaan koko vuonna, voit rauhassa valita tämän. Tutkivan journalismin Tutki!-tapahtuma laajentuu yhdistymällä pohjoismaisen datajournalismikonferessin kanssa. Tuplakonferenssi tuo Helsinkiin huippuluokan puhujia ja käytännön työpajoja.

Noda2016.fi

 

2. Kulinaristeille, esteetikoille ja seikkailijoille

Kansainvälinen journalismi- festivaali IJF

6. – 10. 4.  Perugiassa, Italiassa

Ei mikään seminaari tai konferenssi. Italian Perugiassa tosiaan vietetään journalismifestareita, joka kevät. Kaikki tapahtumat ovat ilmaisia, maksat vain lennoista ja hotellista. Kukkulan päälle rakennettu Perugia lienee Italian kauneimpia kaupunkeja, ja se on jo paljon sanottu.

Journalismfestival.com

 

3. Tarinankertojille

Power of Narrative 1.– 3. 4.  Bostonissa, Yhdysvalloissa

Jos eurooppalaisissa tapahtumissa ei ole tarpeeksi haastetta, on aina varteenotettava mahdollisuus lähteä Bostoniin. Narratiivisen journalismin ykköstapahtumassa puhuvat pitkän, tarinallisen journalismin kuumimmat nimet ja arvostetuimmat vanhat starat (tänä vuonna Gay Talese!), mutta tunnelma on rento ja välitön.

 

4. Tietopyyntöjä, tilastoja ja EU-kähmintöjä rakastaville

KESÄKUU

Dataharvest

3. – 5. 6. Mechelenissä, Belgiassa

Dataharvest muuttaa Brysselistä pieneen Mecheleniin. Se luultavasti korostaa entisestään konferenssin intiimiä tunnelmaa. Täällä kaikki tuntuvat tuntevan toisensa ennestään. Kannattaa mennä rohkeasti juttuihin mukaan. Dataharvestissa oppii uutta ja saa vastinetta rahoilleen: kolmen päivän hinta on vain 110 euroa, jos maksaa maaliskuuhun mennessä. Opiskelijoille 85 euroa.

Journalismfund.eu/EIJC16

 

5. Jokaiselle jotakin, bonuksena Lontoon pubit

PITKIN VUOTTA

News:Rewired Useita tapahtumia pitkin vuotta Lontoossa

Journalism.co.uk on korvaamaton sivusto meille, jotka haluamme pysyä kärryillä digitaalisen journalismin uusimmista käänteistä ja villityksistä. Sama firma järjestää News:Rewired-tapahtumaa sekä laajahkoina yleiskonferensseina että pienempinä tiukan fokuksen koulutustapahtumina. Seuraava on 16. maaliskuuta, jolloin teemana on video.

Journalism.co.uk/

Newsrewired.com/4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta