Medielistan för 2015

Året som gick var fyllt av mer och mindre relevanta och intressanta medienyheter, skriver Lina Laurent.
JOURNALISTI
14.1.2016

Lina Laurent

lina.laurent@vintermedia.fi
Skribenten är frilansjournalist från Helsingfors och Kuru.

Året som gick var fyllt av mer och mindre relevanta och intressanta medienyheter.

 

Årets förkortning. Radio Extrem gick från det de själva kallar ”lite längre nyhetssändningar” (cirka 2,5 minuter), som sändes varje hel- och halvtimme, till 30 sekunder långa nyheter (som är bandade i förväg) som sänds två till tre gånger i timmen. ”Men går det verkligen att leverera nyheter på bara en halv minut? Vi säger ja!”, utropade Extrem på sin webbplats. Så alla chefer som sliter sig i håret med att få budgeten för 2016 att hålla, slopa 80 procent av nyheterna så blir allt bra.

 

Årets pappersöverraskning. HSS Medias stora digitala satsning Sevendays lanserades i februari. En satsning som ska locka den unga bloggande österbottniska publiken och de efterlängtade digitala reklampengarna. Avsaknaden av pappersprassel och trycksvärta blev ändå oemotståndlig – i somras utkom den första och i december den andra Sevendays-tidningen. ”Bolag som tidigare lagt allt krut på papperstidningar satsar allt mer på webben – men DÄR har vi nu under hösten gått mot strömmen (min inre rebell myser)”, jublar HSS Medias medieproducent Linn Jung i ett blogginlägg.

 

Årets konkurrenter. Nya Åland och Tidningen Åland fortsätter den snudd på blodiga kampen om läsare och annonsörer på öriket. Vilka andra tidningshus ökar antalet utgivningsdagar för att konkurrera ut varandra? Och när den ena står på ruinens brant och håller sig fast enbart med en vilja av stål skjuter storägaren till mer pengar – för att han vill ha kvar papperstidningen.

 

Årets självbedrägeri. När en språkvårdare i stället för två ska hjälpa samtliga HSS Medias, KSF Medias och Ålands tidningars journalister med det svenska språket, är det självklart att det syns i slutresultatet. Att tro något annat ger ett diplom i självbedrägeri. Resultatet av nedskärningen kanske inte syns omedelbart, det kanske inte är mätbart i tecken eller språkfel men det blir fler nej åt journalister som ber om personlig respons på sina texter. Det blir också färre diskussioner med ett språkproffs om språkdräkten, lämpliga ord och uttryck och längre svarstider för frågelådan på Mediespråks webbplats.

 

Årets status quo. Trots löften i tidningen Journalisten (10/2014) om en svensk webbplats för arbetslöshetskassan Finka har en sådan ännu inte sett dagens ljus. I väntan på att översättningsarbetet blir klart kan kassan spela sången om Hepenepetep för den som väntar på att få telefonbetjäning: ”...till finkan kom Amaalia, som bad oss supa bra, till finkan kom alla raska gossar som i laget där var.”

 

Årets kommunikationsstrategi. KSF Media agerar enligt egen utsago för ”ett samhälle som bygger en hållbar framtid genom bildning, företagsamhet och öppenhet”. Öppenhet verkar ändå inte gälla kommunikation om vad som pågår i det egna företaget. En styrelse som till en stor del består av proffs på kommunikation borde inte avfärda alla försök till dialog med att konstatera att enskilda styrelseledamöter inte uttalar sig. Det är ju era tankar som är intressanta och värdefulla.

 

Årets kuriosa. Till Hbl:s redaktion på Mannerheimvägen kommer man två olika rutter, genom huvudingången på Mannerheimvägen 18 och via Forumhuset som ligger vägg i vägg. Efter att trapphuset i Forumhuset genomgått en renovering blev de anställda på Hbl ombedda att inte ta med sig take-away-kaffe i Forumhusets hissar, de har nämligen blivit uppgraderade till Premiumhissar där inget kaffestänk passar.2 2019
Arkisto
Suomenmaan Pekka Pohjolainen ja Demokraatin Johannes Ijäs Eduskuntatalon mediatiloissa. Toimittajat kiittelevät talon työskentelyolosuhteita.

Politiikkaa 24/7

Vaalikeväänä käyvät kuumina sekä poliitikot että puoluelehdet. ”Aatteellisissa mutta itsenäisissä” lehdissä työpaikan tulevaisuuden saattaa ratkaista vaalitulos tai viestintätuen uudelleenjärjestely. Journalisti seurasi Demokraatin ja Suomenmaan toimittajien päivää eduskunnassa.

Peili konfliktille

Pertti Pesosen dokumentin televisioesitys sensuroitiin Venezuelassa. Espanjassa somekohina alkoi Katalonian poliittisia vankeja käsittelevästä dokumentista.

Kalevan palkaton harjoittelu kummastuttaa

Ilmaista harjoittelijaa etsii usein järjestö tai pieni yritys, ei suuri lehtitalo. Kesäsijaisia palkataan kuten aiemminkin.

Mihin ylioppilaslehtiä tarvitaan?

Suomen lehdistössä on meneillään uuvuttava samankaltaistumiskehitys. Omistus keskittyy, samoin uutistuotanto. Tällaisessa ilmapiirissä soisi edes omaäänisten ylioppilaslehtien menestyvän, kirjoittaa Johanna Vehkoo.

Meidän puolesta kyselijät

Tiia Rantanen ja Anna Karhunen ovat ystäviä, joista tuli työkavereita. Läheisyydestä on hyötyä, kun työ on jutustella noloista aiheista kaiken kansan kuullen.

Sexualbrotten, som blev en invandringsdebatt

De stora finländska medierna utmärkte sig inte i rapporteringen om sexualbrotten i Uleåborg. Det säger professor och medieforskare Anu Koivunen, som analyserat en del av materialet.

Sanonta on Antti Grundsténin mielestä ärsyttävä mutta hänen tekemisen tapaansa hyvin kuvaava. Kuva otettiin A-lehtien studiolla ”rakennusnurkassa”, jossa Grundstén tapaa nojailla tikkaisiin ja miettiä seuraavia kuvauksia lavastaja Tuomas Norteman kanssa.

Yllätyksiä olla pitää

Imagen AD Antti Grundstén on valmis perustelemaan haastateltaville, miksi jutun kuvat ovat juuri sellaiset kuin ovat.

Sankari ja nolla

Matti Nykäsen viimeinen palvelus medialle oli tarjota kierros itsetutkiskelua. Enää tuskin tulee julkkista, joka saisi synkän puolensa samaan tapaan anteeksi, sanoo kulttuurihistorian tutkija.

Vaikka kaikki laukut ovat Emmi Tuomistolle käyttöesineitä, Louis Vuittoneitaan hän ei viskaa auton lattialle tai anna koiriensa Ollin ja Mimin talloa. Vuittonin ruudullisen ”Alman” hän hankki marraskuussa, etualan ”Neverfullin” vuodelta 2011 ihan hiljattain.

Liekeissä laukuista

Emmi Tuomisto osti viime vuonna 16 laukkua. Silti arjen juhlaksi riittää myös ihanuuksien bongailu netistä ja toisten olkapäiltä.

Tuuraajasta päätoimittajaksi

Satu Kangas-Viljamäki aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä.

Kati Koivikko on ollut Sanoma Prolla 11 vuotta. Entisestä kuvatoimittajasta on tullut ”hybridituotteiden” tekijä. ”Oman työn aikatauluttamista vaaditaan aiempaa enemmän, mutta minusta on ihana ajatella isoja kokonaisuuksia.”

Kuvin kiinni ajassa

Oppimateriaalikuvittamisen rima on noussut, väittää visualisti Kati Koivikko. ”Aapinen on herkin tuote”, hän sanoo.

Liitto vei oikeuteen 50 riitaa

Vanhin liiton viime vuonna selvittämä riita sai alkunsa vuonna 2013.

Aina ei mene putkeen

”Usein kaikki menee kuvauskeikalla putkeen. Joskus taas ei mene.” Lauri Rotko kertaa kolumnissaan kolme klassikkoa.

Ontuva taleban

Kun poliitikkojen sanomisista kerrotaan, avattakoon riittävästi, millaista myrkkyä sanat ovat syöneet, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Hullun hommaa

Ajattelin että jestas; nyt on aamiaisaika ja minä könyän 300 metrin syvyydessä ikiroudan alla seuranani ventovieras kaivosmies, kirjoittaa Maria Paldanius.

Painavia rivejä johtamisesta

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta kertoo vain sen, mitä niistä on opittu, kirjoittaa Nina Erho.

Vem visar vägen i klimatjournalistiken?

Kan ett mediehus på en sida uppmana till större och fler åtgärder för att minska klimatavtrycket och på en annan uppmana samma läsare att resa iväg på en nöjesresa till andra sidan jorden, frågar Lina Laurent.

Klimatkris och bränder när svenska Gräv firar 30 år

Affischnamnet är Martha Mendoza från AP. Som vanligt kommer det att delas ut guldspadar inom olika kategorier för insatser inom grävande journalistik.

Dahlén tar över på Ålandstidningen

Daniel Dahlén kommer närmast från Ålcom, där han varit VD. Han har ingen tidigare erfarenhet av att leda publicistisk verksamhet.

Yhdistykset

Journalistiliiton jäsenyhdistykset tiedottavat.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta