Jussi Salokangas neuvoo korostamaan TE-toimistossa, että nimenomaan kokopäivätyö kiinnostaa.

Älä sano olevasi freelancer!

JOURNALISTI
14.1.2016

Manu Haapalainen, teksti
Heli Saarela, kuva

Työttömyysturvalain muuttuminen on hämmentänyt freelancetoimittajia. Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas kertoo, mitä TE-toimistossa kannattaa sanoa ja mitä ei.

Vuodenvaihteesta alkaen kaikki freelancetoimittajat on luokiteltu työ- ja elinkeinotoimistossa yrittäjiksi. Aiemmin heistä osa katsottiin omassa työssään työllistyviksi.

Lakimuutoksella ei ole merkitystä työttömyysturvan kannalta. Journalistiliiton freelanceasioihin erikoistunut lakimies Jussi Salokangas vakuuttaa, että freelancetoimittajien työttömyysturvan heikkenemisestä ei ole huolta. Freelancetoimittajien asema pysyy uuden lain aikana yhtä hyvänä tai huonona kuin se on tähänkin saakka ollut.

Oleellista on sama kysymys kuin tähänkin saakka: katsooko TE-toimisto työn päätoimiseksi vai ei. Jos työ tulkitaan päätoimiseksi, oikeutta työttömyyspäivärahaan ei ole.

Salokangas sanoo, että kaikki TE-toimistot eivät ole tulkinneet vanhaa lakia oikein. Todennäköistä on, että uudenkin lain tulkinnassa syntyy villejä lakiin perustumattomia käytäntöjä.

”Olemme ohjeistaneet jäseniämme, etteivät kutsu itseään työvoimatoimistossa freelancereiksi. Se johtaa helposti tulkintaan, että on päätoiminen yrittäjä. Tämä ei sinänsä perustu mihinkään. TE-toimiston pitäisi arvioida työn määrää eli sitä onko hakija päätoiminen.”


Mitä TE-toimistossa sitten kannattaa sanoa, jos haluaa saada soviteltua päivärahaa, vaikka saisikin ajoittain töitä? Journalistiliiton ohjeistus on, että ensimmäisessä haastattelussa ei pidä sanoa tekevänsä mitään edes sivutoimisesti.

”Jos sanoo tekevänsä keikkoja, se tulkitaan herkästi päätoimiseksi työksi. Pitää sanoa olevansa nyt työtön ja etsivänsä työsuhteista kokoaikatyötä. Piste. Voi sanoa, että tulevaisuudessa on jokin mahdollisuus, että tulee saamaan sivutoimista keikkaa. Ongelmia ei tule, jos alkaa työttömyyden aikana pikkuhiljaa työllistyä”, Salokangas sanoo.

”Jos taas täräyttää heti olevansa freelancer, jolla on jonkin verran toimeksiantoja, katsotaan helposti päätoimiseksi.”

Jos tulee mielestään väärin perustein katsotuksi päätoimiseksi yrittäjäksi, on oleellista ottaa yhteys päätöksen tehneeseen virkailijaan ja selittää, miksi päätös on väärä.

”Päätöksestä voi myös valittaa työttömyysturvan muutoksenhakulautakuntaan ja sen jälkeen vakuutusoikeuteen, mutta harvemmin valituskierros johtaa toisenlaiseen lopputulokseen”, Salokangas sanoo.6 2019
Arkisto
Ylessä työskentelevät Seurin veljekset löysivät toisensa aikuisuuden kynnyksellä. Ville (oik.) vei Ollin alaikäisenä Helsingin baareihin.” kuva: Jaakko Martikainen

Miltä tuntuu, kun haastateltavat kuvittelevat jatkuvasti puhuvansa veljelle?

Tai kun joutuu kilpailemaan perheenjäsenen kanssa saman alan työpaikoista? Toimittajina työskentelevät sisarusparit avasivat perhe- ja työsuhteitaan.

Jos työnantaja ei ole uskollinen, ei työntekijänkään tarvitse olla

”Työntekijän ei ole järkevää sitoutua tai joustaa enempää kuin työpaikka on valmis sitoutumaan ja joustamaan”, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Ylelle vinoilu loppuu sinun vahtivuorollasi, Johanna Lahti?

Johanna Lahti aloittaa marraskuussa Ilta-Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. ”Kiroiluni on asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.”

Lukijat maksavat luottamuksesta, epäpuhtaasta journalismista ja fermentointikursseista

Journalismia on aina rahoitettu muullakin kuin hardcore-uutisilla. Journalistien on vain vaikea myöntää sitä, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Näin syntyvät media-alan työehtosopimukset

Paljonko saat palkkaa, kuinka pitkä lomasi on ja joudutko tekemään kiky-tunteja? Muun muassa nämä kysymykset ratkaistaan syksyn ja talven tes-neuvotteluissa. Näin neuvotteluvalmistelut etenevät.

Maryan Abdulkarim on muun muassa kolumnisti, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteilija. ”Tätä urapolkua en osannut suunnitella, vaan asiat ovat seuranneet toisiaan. Kun joku pyytää mukaan johonkin, mietin aina, olenko riittävän hyvä tähän. Mutta kun epäilyistään huolimatta lähtee mukaan, huomaa, että okei – minusta on myös tähän.”

Miksi vähemmistön asiat näyttäytyvät enemmistön kiusana, kysyy Maryan Abdulkarim

”Sysäys ajatusteni sanallistamiseen oli Helsingin Sanomien juttu, jossa lukija kysyi, miksi suihku ja vessanpönttö sijoitetaan kylpyhuoneessa vierekkäin niin, että sukat kastuvat, ja arkkitehti vastasi, että esteettömyysmääräysten takia.”

Pari klikkausta voittaa pään raapimisen

”Arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Emojier som journalistik

”Uppdateringen är mångas första kontakt med den journalistik som följer och att fånga läsarens uppmärksamhet är i det här fallet att färga den”, skriver Dan Lolax.

Huolellinen töistä sopiminen helpottaa asiakkaan ja freelancerin elämää

Vaikka ulkoistettaessa työstä halutaan eroon, työn suunnittelu ei saisi päättyä ostajan päässä siihen, kun päätös ulkoistamisesta tehdään, kirjoittaa Hanna Kokkonen.

Raskaus ei ole syy olla jatkamatta määräaikaisuutta

”Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin”, kirjoittaa Journalistiliiton lakimies Rami Lindström.

Tommy Pohjola on kokenut penkoja

Tommy Pohjola aloittaa Journalistin määräaikaisena toimittajana 2. syyskuuta.

Alaston paparazzi nappasi uutiskuvan

”Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle”, kirjoittaa Jukka Järvelä.

Intohimoinen tekniikkatoimittaja

Kuolleita: Toimittaja Tero Lehto 25. 5. 1978 Espoo – 3. 7. 2019 Helsinki

Kotiseutu- ja paikallislehtimies

Kuolleita: paikallislehtimies Kurt Ratia 28. 9. 1943 Lahti – 11. 3. 2019 Hyvinkää

Intohimona radio

Kuolleita: toimittaja Heikki Peltonen 27. 6. 1947 Uusikaupunki – 3. 7. 2019 Merikarvia

Toimittajasta jäi muisto itärajalle

Kuolleita: toimittaja Urho Kinnunen 28. 6. 1930 Ilomantsi – 18. 6. 2019 Ilomantsi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta