Jussi Salokangas neuvoo korostamaan TE-toimistossa, että nimenomaan kokopäivätyö kiinnostaa.

Älä sano olevasi freelancer!

JOURNALISTI
14.1.2016

Manu Haapalainen, teksti
Heli Saarela, kuva

Työttömyysturvalain muuttuminen on hämmentänyt freelancetoimittajia. Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas kertoo, mitä TE-toimistossa kannattaa sanoa ja mitä ei.

Vuodenvaihteesta alkaen kaikki freelancetoimittajat on luokiteltu työ- ja elinkeinotoimistossa yrittäjiksi. Aiemmin heistä osa katsottiin omassa työssään työllistyviksi.

Lakimuutoksella ei ole merkitystä työttömyysturvan kannalta. Journalistiliiton freelanceasioihin erikoistunut lakimies Jussi Salokangas vakuuttaa, että freelancetoimittajien työttömyysturvan heikkenemisestä ei ole huolta. Freelancetoimittajien asema pysyy uuden lain aikana yhtä hyvänä tai huonona kuin se on tähänkin saakka ollut.

Oleellista on sama kysymys kuin tähänkin saakka: katsooko TE-toimisto työn päätoimiseksi vai ei. Jos työ tulkitaan päätoimiseksi, oikeutta työttömyyspäivärahaan ei ole.

Salokangas sanoo, että kaikki TE-toimistot eivät ole tulkinneet vanhaa lakia oikein. Todennäköistä on, että uudenkin lain tulkinnassa syntyy villejä lakiin perustumattomia käytäntöjä.

”Olemme ohjeistaneet jäseniämme, etteivät kutsu itseään työvoimatoimistossa freelancereiksi. Se johtaa helposti tulkintaan, että on päätoiminen yrittäjä. Tämä ei sinänsä perustu mihinkään. TE-toimiston pitäisi arvioida työn määrää eli sitä onko hakija päätoiminen.”


Mitä TE-toimistossa sitten kannattaa sanoa, jos haluaa saada soviteltua päivärahaa, vaikka saisikin ajoittain töitä? Journalistiliiton ohjeistus on, että ensimmäisessä haastattelussa ei pidä sanoa tekevänsä mitään edes sivutoimisesti.

”Jos sanoo tekevänsä keikkoja, se tulkitaan herkästi päätoimiseksi työksi. Pitää sanoa olevansa nyt työtön ja etsivänsä työsuhteista kokoaikatyötä. Piste. Voi sanoa, että tulevaisuudessa on jokin mahdollisuus, että tulee saamaan sivutoimista keikkaa. Ongelmia ei tule, jos alkaa työttömyyden aikana pikkuhiljaa työllistyä”, Salokangas sanoo.

”Jos taas täräyttää heti olevansa freelancer, jolla on jonkin verran toimeksiantoja, katsotaan helposti päätoimiseksi.”

Jos tulee mielestään väärin perustein katsotuksi päätoimiseksi yrittäjäksi, on oleellista ottaa yhteys päätöksen tehneeseen virkailijaan ja selittää, miksi päätös on väärä.

”Päätöksestä voi myös valittaa työttömyysturvan muutoksenhakulautakuntaan ja sen jälkeen vakuutusoikeuteen, mutta harvemmin valituskierros johtaa toisenlaiseen lopputulokseen”, Salokangas sanoo.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta