Itsesensuuri-Suomea muistellen

JOURNALISTI
14.1.2016

Manu Marttinen, teksti
Heli Saarela, kuva

Lehtikuvaajat kuvasivat, kun Kekkonen liukastui rantakiviltä jokeen Islannissa. Itsesensuurin takia kuvia ei julkaistu Suomen lehdissä.

Lehtikuvaaja Hans Paul odotteli kahden kollegansa Kari Santalan ja Kaj Hagströmin kanssa presidentti Urho Kekkosen lounaan päättymistä Islannin Laxa-joella 1977. Kuvaajat olivat osa lehdistöseuruetta Kekkosen kalastusreissulla.

Lounas kesti ja kesti. Kuvaajat arvelivat, että ulos tulee alkoholia nauttinut presidentti ja mahdollisuus liukastua rantakivillä on huomattava. He miettivät, mitä tapahtuu, jos Kekkonen kaatuu jokeen.

”Jotenkin siinä keskustellessa syntyi häpeällinen päätös, että emme kuvaa, jos hän putoaa sinne,” Paul, 70, sanoo.

”Se oli juuri sitä sen ajan itsesensuuria.”

Kuinka ollakaan, Kekkonen liukastui ja kaatui jokeen. Kekkosen esikunnassa syntyi pieni paniikki, mutta presidentti saatiin ylös ilman suurempia vahinkoja.

Vettä valuva Kekkonen tuli kuvaajien luo ja otti heistä tukea, kun esikunnan väki tyhjensi hänen saappaitaan.

”Ettehän te ottaneet tuosta kuvia”, Kekkonen sanoi Paulille.

”Emmehän me, herra presidentti”, Paul kertoo vastanneensa.

Paul kuitenkin valehteli. Hän oli ottanut lonkalta kuvan, kun Kekkosta autettiin ylös joesta. Itsesensuuriajan Suomessa kuvaa ei kuitenkaan Kekkosen elinaikana julkaistu.

Sanoman kuva-arkistosta löytyy tieto, että kuva on julkaistu ainakin vuonna 1991 Ilta-Sanomissa. Muista julkaisuista ei ole tietoa. Islannissa tapahtumat uutisointiin normaaliin tapaan seuraavaan päivän lehdissä kuvan kanssa.

”Näin se olisi pitänyt kertoa Suomessakin. Se oli inhimillinen juttu. Kuka vain voi liukastua rantakiville ja vanhempi mies vielä helpommin. Ei siinä ole mitään salattavaa.”

Päivälehden museo. Uudistettu näyttely käsittelee sananvapautta ja sensuuria Suomessa ja maailmalla. Ludviginkatu 2 – 4, Helsinki, avoinna ti – su klo 11 – 178 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta