Free-neuvottelukunnan puheenjohtajan Kirsi Mattilan mukaan selvityksen taustalla on pyrkimys helpottaa freelancerina toimimista.

SJL selvittää oman mediayrityksen perustamista

JOURNALISTI
13.8.2015

Manu Marttinen, teksti
Heli Saarela, kuva

SJL selvittää mediayrityksen perustamista freelancereiden aseman parantamiseksi.

Journalistiliiton Free-neuvottelukunta aloittaa hallituksen toimeksiannosta selvityksen, jolla kartoitetaan mahdollisuuksia perustaa liiton yhteyteen osuuskunta tai vastaava media-alan yritys. Yritys hoitaisi freelancereiden laskutukseen ja sosiaaliturvaan liittyvän byrokratian.

”Toimittajien keskuudessa yrittäjyys koetaan hankalaksi. Moni haluaa välttää oman yrityksen perustamisen sosiaaliturvaan liittyvien hankaluuksien takia. Tässä mallissa freelancer voisi keskittyä omaan työhönsä – ei yrityksen pyörittämiseen”, sanoo Journalistiliiton asiamies Jussi Salokangas.

Yrityksen perustamisen tarkoituksena on parantaa freelancereiden asemaa työmarkkinoilla. Se huolehtisi työnantajavelvollisuuksista, kuten työeläkevakuutuksesta ja muista sosiaaliturvamaksuista. Myös työttömyyskassaan liittyminen olisi mahdollista.

”Tarkoitus on, että freelancerit olisivat samassa asemassa kuin palkansaajat”, Salokangas sanoo.

Yritys toimisi freelancereiden työnantajana. Yritys markkinoisi ja myisi työntekijöidensä osaamista ja palveluita. Asiakkaat pitäisi edelleen löytää ja työt hinnoitella itse.

 

Free-neuvottelukunnan puheenjohtaja Kirsi Mattila arvioi, että SJL:n ”mediayritykselle” on kysyntää ja tarvetta.

”Monelle freelle olisi suuri helpotus, jos ei itse tarvitsisi huolehtia yrittäjävelvollisuuksista. Myös palkansajan statuksen saaminen takaisi paremman sosiaaliturvan”, Mattila sanoo.

Yritykseen voisi liittyä kuka tahansa media-alalla työskentelevä. Mattila uskoo, että yritys helpottaisi erityisesti opiskelijoita ja muita alalle tulevia.

”Nuoret säästyisivät firman tai toiminimen perustamiselta ja saisivat turvallisemman startin. Ja lisäksi he saisivat kollegoita. Tässä on todella paljon positiivista”, Mattila sanoo.

Yhtiömuotoa, verotusasioita ja muita käytännön asioita selvitetään parhaillaan. Alkuinvestointien jälkeen yrityksen ei pitäisituoda lisäkuluja liitolle, vaan palvelun käyttäjät rahoittaisivat toiminnasta aiheutuvat kulut.

Liitto järjestää syksyn aikana freelancereille, opiskelijoille ja liitosta eronneille suunnatun kyselyn, jossa kysytään kiinnostusta asiaan. Neuvottelukunta toimittaa selvityksen SJL:n hallitukselle syksyn kuluessa.

Selvitystyö on osa SJL:n laajempaa kehitysvaihetta, jonka aikana liitto kartoittaa mitä palveluja se jäsenilleen tarjoaa ja mitkä palvelut jäsenet kokevat tarpeellisiksi.

Kuva: Free-neuvottelukunnan puheenjohtajan Kirsi Mattilan mukaan selvityksen taustalla on pyrkimys helpottaa freelancerina toimimista.7 2019
Arkisto

Paluumuuttajat

Viestintätyö houkuttelee journalisteja, mutta kaikki eivät jää sille tielleen. Katri Makkonen ja muut palaajat kertovat nyt, mitä reissu opetti.

Kun sananvapautta loukataan, Suomen media ei puolusta itseään

”Suomi on sananvapauden kärkimaa niin kauan kuin media käyttää sananvapauttaan niin, ettei tärkeää miestä harmita”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Viestinnän ja journalismin sekoittuminen huolettavat, mutta väärästä syystä

”Viestinnän ja journalismin sekoittuminen on vaarallista ja johtaa journalismin uskottavuuden horjumiseen. Suurin uhka eivät kuitenkaan ole viestintäalalla piipahtaneet toimittajat”, kirjoittaa Maria Pettersson.

On vähän hassua puuhaa lukea uutisia televisiossa, Matti Rönkä

Ylen ykkösuutisankkurin toiveuni on kertoa kansalle vaalituloksista joka sunnuntai. ”Minä en innostu enää mistään”, Rönkä sanoo.

Näin syntyy ruokalehden juttu kauden sienistä

Glorian ruoka & viini tilasi freelance-ruokatoimittaja Anu Braskilta sieniruokajutun. Jutunteko alkoi kesäkuussa 2018. Juttu ilmestyi yli vuotta myöhemmin.

Kikylle ei ole media-alalla perusteita, ja siksi sen on aika mennä

”Media-alalla ei ole paljoa tekemistä Suomen viennin kanssa”, kirjoittaa edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Ammattiliitot saivat kikystä tarpeekseen

Lisää työpaikkoja ja työlle tekijöitä. Syntyi kilpailukykysopimus eli kiky. Eniten siitä hyötyvät työnantajat.

”Kärpäsenpaskalla” on väliä

”Oikeaoppiset merkinnät osoittavat, että toimitus on kunnioittanut vieraiden kielten ominaispiirteitä”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vardagen är exotisk – och därför behövs utrikeskorrespondenter

”Publiken vill se vanlig afrikansk vardag, för det är något man sällan ser”, skriver Liselott Lindström.

”Lamppuja pitäisi syttyä päivittäin”

Turo Uskali aloitti Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessorina.

Kumottu kielteinen päätös on paras palaute turvaa hakevien journalistien auttamisesta

”Olen saanut tutustua arkisen sananvapauden sankareihin, jotka ovat paenneet henkensä edestä”, kirjoittaa Juha Rekola

Pikkukalsarit jalassa, väärä avain kädessä

” Palatessa avain ei käynytkään huoneeni oveen”, muistaa Simo Hyttinen.

Kaukomatkailija ja seikkailija on poissa

Kuolleita: Toimittaja Heikki Haapavaara 26. 3. 1956 Kajaani – 26. 8. 2019 Singapore

Intohimoinen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Janne Salomaa Helsinki 24. 4. 1984 – Helsinki 25. 8. 2019

Toimittaja henkeen ja vereen

Toimittaja Riitta Turunen 3. 4. 1961 Ilomantsi – 21. 7. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta