Päätoimittaja. Kim Wahlroos toimi vuosia KSF Median palveluksessa. Hän jäi eläkkeelle 2008 ja perusti vuodenvaihteessa kilpailijan entiselle työnantajalleen.

Mies vailla toimitusta

JOURNALISTI
13.8.2015

Manu Marttinen,
teksti ja kuva

Loviisan seudun uusi paikallislehti Nya Östis syntyy virtuaalitoimituksen voimin.

Kim Wahlroos, 70, huokaa syvään Nya Östis -paikallislehden ”palaverihuoneessa”. Istumme pienessä kahvilassa Loviisan torin laidalla, sillä Nya Östiksella ei ole toimitusta.

”Me teemme tätä tietoisesti niin pienillä kustannuksilla kuin mahdollista”, keväällä aloittaneen lehden perustaja ja päätoimittaja sanoo.

Loviisan seudun uusi ruotsinkielinen paikallislehti syntyi, koska Wahlroos vannoi ennen eläköitymistään KSF-Mediasta 2008 perustavansa tälle kilpailijan, jos alueenpaikallislehdet Borgåbladet ja Östra Nyland yhdistetään. Viime vuodenvaihteessa fuusio toteutui ja Wahlroos kääri hihat. Ensimmäinen Nya Östis postitettiin tilaajille huhtikuussa.

Östra Nylandin lakkautumisen jälkeen Loviisan seudulle syntyi media-aukko, ja se täytyi täyttää”, Wahlroos sanoo.

Uuden lehden aloitus on ottanut Wahlroosin voimille, vaikka intoa ja paloa riittää ja vaikka lehtitulokas on saanut paikallisilta vahvan tuen: levikki on noussut jo noin 2 000 kappaleeseen.

Keskimäärin 24-sivuinen ”ultrapaikallisiin” uutisiin keskittyvä tabloidikokoinen Nya Östis syntyy viisihenkisen virtuaalitoimituksen voimin. Materiaalit virtaavat pilvipalvelussa ja taitto hoituu lehden graafikon kotona. Toimituskokouksia pidetään ympäri Loviisaa.

Toimitus tekee lehteä käytännössä vapaaehtoisvoimin – päätoimittajan sanoin ”aus liebe zu kunst”, rakkaudesta taiteeseen. Vain pieniä palkkioita maksetaan, mutta jos taloustilanne paranee palkkiotkin kasvavat.

Wahlroos arvelee, että aatteellisena yhdistyksenä aloittanut lehti saattaa myöhemmin muuttua osakeyhtiöksi, jolloin työntekijöistä voi tulla yhtiön osakkaita.

Rahat elämiseen täytyy kuitenkin tienata muualta, sillä kuukausipalkkoja tai työsopimuksia ei ole luvassa.

”Me emme maksa lorvailusta tai sieluttomasta höpötyksestä toimituksessa ja lorvailusta käytävillä. Me ei makseta edes wc-käynneistä. Vain ja ainoastaan tehdystä työstä maksetaan. Siksi tämä lehti tulee kustannustehokkaaksi”, Wahlroos sanoo.

Kuva: Kim Wahlroos toimi vuosia KSF-Median palveluksessa. Hän jäi eläkkeelle 2008 ja perusti vuodenvaihteessa kilpailijan entiselle työnantajalleen.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta