Rennolla otteella journalismista

JOURNALISTI
11.6.2015

Manu Haapalainen, teksti

Toukokuun lopussa julkaistu omakustanteinen journalismin aikakauslehti Viestinnän Tulevaisuus on iloinen sekoitus painavaa asiaa ja härömpää otetta.

Toukokuun lopussa julkaistu omakustanteinen journalismin aikakauslehti Viestinnän Tulevaisuus on iloinen sekoitus painavaa asiaa ja härömpää otetta.

Lehden ote on irtonainen. Toimittajan ääni kuuluu kysymys & vastaus -kaavalla toteutetuissa haastatteluissa kysymysten ajoittaisena puheenomaisuutena. Ajoittain tuntuu kuin lukisi fanzinea. Vaikutelmaa eivät vähennä jutut oluenjuontiblogista, Madista tai Hämähäkkimiehen kirjepalstasta.

Juttujen epätasaisuudesta huolimatta ”ViTuun” kannattaa tarttua. Esimerkiksi blogihumoristi Kasper Strömmanin haastattelu on sekä hersyvä että mietitty.

Viestinnän Tulevaisuus on päätoimit-taja Jukka Vuorion opinnäytetyö Haaga-Helian ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelmaan.

Vuorio sanoo halunneensa tehdä lehden toimittajilta toimittajille. Median kiinnostavin aihe on media itse, hän sanoo.

”Halusin tehdä lehteä itselleni ja omille kavereilleni, miettimättä lukijoita. Annoin avustajienkin rakentaa jutut semmoisiksi kuin parhaaksi näkivät.”

Jonkinlainen linjanveto on kuitenkin toimittajien näkyvä läsnäolo jutuissaan.

”Tykkään siitä, että oma ajattelu tulee esiin selkeästi, eikä vain rivien välistä.”

Manu Haapalainen

Viestinnän Tulevaisuus

twitter.com/vitulevaisuus10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta