Vanhan viisaudella

JOURNALISTI
21.5.2015

Manu Marttinen, teksti
Heli Saarela, kuva

”Pakko on kolumnistin muusa: jokaviikkoinen deadline, johon mennessä tekstin on valmistuttava”, sanoo Talouselämän toimittaja Esko Rantanen.

”Pakko on kolumnistin muusa: jokaviikkoinen deadline, johon mennessä tekstin on valmistuttava”, sanoo Talouselämän toimittaja Esko Rantanen.

”Idea tähän kolumniin (Risukasa, johon päivä ei paista) tuli päivittäisestä uutisvirrasta, joka tulvii yksittäisiä tilasto- ja muita tietoja eri asioista.

Kirjoittamiseen meni osapuilleen aamupäivä. Monesti työskentelen niin, että kerään päivittäisestä uutisvirrasta erilaista tietoa, jota säilön omaan tiedostooni ’raaka-ainevarastoksi’. Jossain vaiheessa tiedon palasista kypsyy ajatus ja siitä teksti. Näin kävi nytkin.

Tätä kirjoitusta ei tarvinnut erikseen taustoittaa. Neljänkymmenen vuoden kokemukseni on koko ajan taustana, jota vasten tulkitsen maailman menoa. Koska teen nelipäiväistä työviikkoa ja pari muuta juttua kolumnin lisäksi, ei aikani useinkaan riitä erityiseen taustoittamiseen.

Vältän puoluepolitiikkaa, eikä tämäkään kirjoitus sisällä puoluepoliittista kannanottoa, vaikka siinä sivutaan agraariperäisen puolueen vaalimenestystä. Agraarisuus on minulle sosiologinen käsite.

Taloustoimittajalla voi olla (mutta ei pidä olla) puoluekanta. Monella kanta onkin, mutta moni on sitä vaihtanutkin, osa jopa useita kertoja. Minusta puoluepolitiikka on ahdistavaa eikä se sovi mielenlaadulleni. Puolueideologioihin nojaava talouspolitiikka ei voi muuttaa maailman menoa tai nostaa Suomea tästä liemestä, jossa nyt olemme.

Talouselämän tärkein tehtävä on tarjota älyllistä tyydytystä lukijalleen – ei lukijan perseen nuoleminen. Lehtemme on pärjännyt hyvin viime aikoina kovan työmoraalin ansiosta. Meillä on myös ollut tapana tukea kollegoja eikä potkia heitä nilkoille ja kampittaa.

Saan suoraa palautetta harvoin, mutta lehdennumerokohtaisista kyselyistä ilmenee, että minulla on joukko uskollisia lukijoita. Olen jo vanha enkä usko, että voin paljonkaan tarjota idealistisille nuorille. Luulen, että lukijoillani on melko paljon elämänkokemusta.”

Kuva: Kokemuksen ääni. Neljäkymmentä vuotta Talouselämässä työskennellyt toimittaja Esko Rantanen haluaa tarjota lukijoilleen älyllistä tyydytystä.

Ainolan valinta

Iltalehden toimittaja Olli Ainola valitsi palstalla esiteltäväksi taloustoimittaja Esko Rantasen.

”Hänellä on ikää kunnioitettavat 68 ja suoltaa juttuja enemmän kuin normit määräävät. Esimerkillinen, varma, hötkyilemätön kollega, jolla on valtava tuntemus ja sivistys. Hänen
jokaviikkoiset kolumninsa Talouselämässä saavat ajatukset hyrräämään. Ne ovat kutkuttavia ja koukuttavia.

Esimerkiksi nostan Talouselämässä 17. huhtikuuta julkaistun kolumnin Risukasa, johon päivä ei paista. Rantanen murskaa lakonisella mutta viiltävällä tyylillään suomalaisia myyttejä, tässä tapauksessa myytin pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta. Suomi kuuluu pikemmin kaalimaihin kuin kehittyneiden länsinaapureidemme rinnalle.”

Esko Rantanen

Talouselämän toimittaja, joka seuraa erityisesti metsäyhtiöitä, EU:ta, finanssitoimialaa, Nokiaa, julkistaloutta ja talouspolitiikkaa.

Talouselämässä vuodesta 1975. Sitä ennen tiedottajana Eläketurvakeskuksessa ja Suomen Pankkiyhdistyksessä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri 1969, pääaine lehdistö- ja tiedotusoppi.

Taloustoimittajat ry:n kunniajäsen, SAL:n tunnustuspalkinto vuonna 2007.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta