Uusi lehti Ruotsin freelancereille

JOURNALISTI
21.5.2015

Sören Viktorsson, teksti

Ruotsissa alkoi toukokuun alussa ilmestyä uusi lehti, Frilansen. Nimensä mukaisesti freelanceaiheisiin keskittyvän lehden julkaisija on Ruotsin Journalistiliitto.

Ruotsissa alkoi toukokuun alussa ilmestyä uusi lehti, Frilansen. Nimensä mukaisesti freelanceaiheisiin keskittyvän lehden julkaisija on Ruotsin Journalistiliitto. Sitä jaetaan Journalistenin ja Fotografisk Tidskriftin liitteenä.

”Haluamme aivan erityisesti satsata freelanceaiheisiin, ne ovat kiintoisa osa journalismia”, sanoo Journalistenin ja nyt myös Frilansenin päätoimittaja Helena Giertta.

Noin viisitoista prosenttia Ruotsin journalistiliiton 17 000 jäsenestä on freelancereita, ja määrä on kasvussa.

”Freelancereilla on osittain muita mielenkiinnon kohteita kuin työsuhteisilla. He haluavat muita enemmän tietoa esimerkiksi verotuksesta, verovähennyksistä ja myynnistä”, Giertta toteaa.

Frilansen ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Journalistiliiton Frilans Riks -osasto on etukäteen sitoutunut ostamaan tietyn määrän mainostilaa lehdestä. Osaston rahoittama nettisivu Frilansjournalisten.nu lakkautettiin huhtikuun lopussa.

”Lehden sisällössä on paljon suoraan freelancereilta saatuja aiheita. Tavoitteemme on antaa käytännön vinkkejä ja inspiraatiota työskentelyyn, mutta julkaisemme myös kolumneja ja henkilöhaastatteluja.”

Esimerkkinä lehden tavasta käsitellä aiheitaan Giertta nostaa Frilansenin ensimmäisestä numerosta esille jutun, jossa kokenut ja aloitteleva freelancetoimittaja keskustelevat työn luonteesta: arkisista haasteista ja siitä, mikä freelancerina työskentelemisessä on tärkeää.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta