Sijoitukset pelastavat liiton talouden

JOURNALISTI
21.5.2015

Janne Salomaa, teksti
Matti Berg, grafiikka

Jäsenmaksuilla pystytään rahoittamaan vain noin 75 prosenttia Journalistiliiton kuluista. Liiton sijoitukset tuottavat kuitenkin hyvin.

Aloitetaan huonoista uutisista. Journalistiliiton jäsenmaksutulot jatkoivat viime vuonna vähenemistään, kun liiton jäsenmäärä pieneni ja työttömien ja eläkeläisten osuus jäsenistöstä kasvoi. Niinpä jäsenmaksuilla pystyttiin viime vuonna rahoittamaan vain noin 75 prosenttia Journalistiliiton kuluista. Eikä tämä vuosi näytä yhtään paremmalta.

Sitten hyvät uutiset: Journalistiliitto on vakavarainen. Itse asiassa varakkaampi kuin koskaan. Viime vuonna liiton omistamien rahasto-osuuksien arvo kasvoi yli 860 000 eurolla. Liiton omaisuuden arvo on nyt yli 23 miljoonaa, jäsentä kohden yli 1 500 euroa.

Pitääkö liiton siis säästää vai ei?

Vuodenvaihteessa SJL:n puheenjohtajana aloittanut Hanne Aho korostaa, että säästäminen ei saa olla itsetarkoitus.

”Meidän täytyy miettiä, mitkä ovat järkevimmät tavat käyttää rahaa jäsenten hyväksi. Mutta pelkästään säästämisestä puhuminen kahlitsee ajattelua.”

Jäsenten koulutukseen Aho olisi valmis käyttämään rahaa nykyistä enemmänkin.

”Jos koulutuksella pystytään parantamaan jäsenten ammattitaitoa tai vaikuttamaan siihen, että jäsenet pystyvät vaihtamaan alan sisällä toiseen työhön, se on jäsenille tuottava investointi.”

SJL:n valtuusto keskustelee liiton ensi vuoden budjetin suuntaviivoista kokouksessaan 21. – 22. toukokuuta. Sen jälkeen Ahon johtama hallitus aloittaa budjetin valmistelun.

Viime vuosina SJL:n omaisuus on tuottanut enemmän kuin budjetin laatijat ovat odottaneet. Entä jos tulevina vuosina käy päinvastoin?

”Ei ole viisasta elää jatkuvasti siinä pelossa, että osakekurssit romahtavat ja suunnitella toimintaa vain pelon pohjalta. Liiton omaisuus on tarkoitettu pahan päivän varalle. Eikö se paha päivä ole nyt? Kun puhumme suomalaisesta journalismista, olemme tekemisissä niin tärkeän asian kanssa, että emme voi puhua pelkästään säästämisestä.” l8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta