Keski-Pohjanmaan Journalistit miettivät yhdistymistä Etelä-Pohjanmaan Sanomalehtimiesten kanssa. ”Pienestä yhdistyksestä on vaikea löytää väkeä toimitusosastoon, hallitukseen ja liiton valtuustoon”, Tapio Lehtinen sanoo. Kuva: Markku Jokela

Yhdessä enemmän

JOURNALISTI
30.4.2015

Manu Haapalainen, teksti
Markku Jokela, kuva

Yhdistymishankkeilla yritetään puhaltaa lisävirtaa Journalistiliiton jäsenyhdistysten toimintaan.

Journalistiliiton jäsenyhdistyksistä ainakin kuudella on harkinnassa yhdistyminen toisen yhdistyksen kanssa. Motiiveina ovat yhdistysten toiminnan pitäminen virkeänä sekä halu vastata muuttuvan työelämän tarpeisiin.

”Työnantajapuoli on keskittänyt voimiaan. Ehkä meidänkin on syytä. Ammatillisen yhteenkuuluvuuden tunteen rakentamisessa jäsenyhdistysten rooli on suuri”, Journalistiliiton järjestöasiamies Marja Palmunen pohtii.

Palmunen on liiton selvitysmiehenä pisimmällä olevassa yhdistymishankkeessa. Etelä-Pohjanmaan Sanomalehtimiesten (EPSY) hallitus on jo tehnyt päätöksen, että yhdistymistä Keski-Pohjanmaan Journalistien (KPJ) kanssa aletaan selvittää.

”Näin saadaan jatkossakin ihmisiä yhdistyksen hallitukseen ja ehdokkaita valiokuntiin”, EPSY:n puheenjohtaja Anne Laurila sanoo.

”Samoihin toimituksiin kuuluu molempien yhdistysten väkeä. Yhdistyminen on järkevää, niin samoissa vesissä tässä pyöritään.”

Viime viikolla myös KPJ:n hallitus päätti, että asiasta tehdään jatkoselvitys.

”Se ei tietenkään automaattisesti merkitse yhdistymistä”, puheenjohtaja Tapio Lehtinen korostaa.

”Ainakin kuluvan toimintakauden ajan jatkamme itsenäisenä.”

 

Puhetta yhdistymisestä on ollut myös Kymenlaakson Journalisteilla ja Itä-Suomen Sanomalehtimiesyhdistyksellä (ISSY) sekä Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksellä (HSY) ja Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitolla (SAL).

HSY:n puheenjohtaja Jyrki Räikän mukaan HSY ja SAL miettivät tapoja tiivistää jo toimivaa yhteistyötään, tulee yhdistyminen tai ei.

”Jos tehdään asioita samalla hallinnollisella vaivalla isommalle porukalle, rahaa säästyy käytettäväksi muuhun.”

SAL:n puheenjohtaja Taru Taipale sanoo yhdistyksensä tilanteen olevan hyvä.

”Emme kipeästi tarvitse yhdistymistä, mutta siitä voisi olla lisäarvoa. Selvitämme asiaa tosimielellä. Kaksivuotisen pestini aikana selviää paljon.”

Journalistiliitto ei ota kantaa yhdistymisiin, Marja Palmunen sanoo.

”Omaisuudenjako ja muut mahdolliset ongelmakohdat ovat kuitenkin varmasti aina sovittavissa, jos niin halutaan.”

Journalistiliitossa on kaikkiaan kahdeksantoista jäsenyhdistystä. Liiton hallitus on asettanut valiokunnan, joka pohtii liiton yhdistysrakennetta.



10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta