Keski-Pohjanmaan Journalistit miettivät yhdistymistä Etelä-Pohjanmaan Sanomalehtimiesten kanssa. ”Pienestä yhdistyksestä on vaikea löytää väkeä toimitusosastoon, hallitukseen ja liiton valtuustoon”, Tapio Lehtinen sanoo. Kuva: Markku Jokela

Yhdessä enemmän

JOURNALISTI
30.4.2015

Manu Haapalainen, teksti
Markku Jokela, kuva

Yhdistymishankkeilla yritetään puhaltaa lisävirtaa Journalistiliiton jäsenyhdistysten toimintaan.

Journalistiliiton jäsenyhdistyksistä ainakin kuudella on harkinnassa yhdistyminen toisen yhdistyksen kanssa. Motiiveina ovat yhdistysten toiminnan pitäminen virkeänä sekä halu vastata muuttuvan työelämän tarpeisiin.

”Työnantajapuoli on keskittänyt voimiaan. Ehkä meidänkin on syytä. Ammatillisen yhteenkuuluvuuden tunteen rakentamisessa jäsenyhdistysten rooli on suuri”, Journalistiliiton järjestöasiamies Marja Palmunen pohtii.

Palmunen on liiton selvitysmiehenä pisimmällä olevassa yhdistymishankkeessa. Etelä-Pohjanmaan Sanomalehtimiesten (EPSY) hallitus on jo tehnyt päätöksen, että yhdistymistä Keski-Pohjanmaan Journalistien (KPJ) kanssa aletaan selvittää.

”Näin saadaan jatkossakin ihmisiä yhdistyksen hallitukseen ja ehdokkaita valiokuntiin”, EPSY:n puheenjohtaja Anne Laurila sanoo.

”Samoihin toimituksiin kuuluu molempien yhdistysten väkeä. Yhdistyminen on järkevää, niin samoissa vesissä tässä pyöritään.”

Viime viikolla myös KPJ:n hallitus päätti, että asiasta tehdään jatkoselvitys.

”Se ei tietenkään automaattisesti merkitse yhdistymistä”, puheenjohtaja Tapio Lehtinen korostaa.

”Ainakin kuluvan toimintakauden ajan jatkamme itsenäisenä.”

 

Puhetta yhdistymisestä on ollut myös Kymenlaakson Journalisteilla ja Itä-Suomen Sanomalehtimiesyhdistyksellä (ISSY) sekä Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksellä (HSY) ja Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitolla (SAL).

HSY:n puheenjohtaja Jyrki Räikän mukaan HSY ja SAL miettivät tapoja tiivistää jo toimivaa yhteistyötään, tulee yhdistyminen tai ei.

”Jos tehdään asioita samalla hallinnollisella vaivalla isommalle porukalle, rahaa säästyy käytettäväksi muuhun.”

SAL:n puheenjohtaja Taru Taipale sanoo yhdistyksensä tilanteen olevan hyvä.

”Emme kipeästi tarvitse yhdistymistä, mutta siitä voisi olla lisäarvoa. Selvitämme asiaa tosimielellä. Kaksivuotisen pestini aikana selviää paljon.”

Journalistiliitto ei ota kantaa yhdistymisiin, Marja Palmunen sanoo.

”Omaisuudenjako ja muut mahdolliset ongelmakohdat ovat kuitenkin varmasti aina sovittavissa, jos niin halutaan.”

Journalistiliitossa on kaikkiaan kahdeksantoista jäsenyhdistystä. Liiton hallitus on asettanut valiokunnan, joka pohtii liiton yhdistysrakennetta.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta