Kuva: Siim Lõvi

Suomen kasvot Virossa

JOURNALISTI
30.4.2015

Verna Leinonen, tallinna, teksti
Siim Lõvi, kuva

Suomen Viron suurlähetystön lehdistöneuvos Marjo Näkki on selittänyt Suomea Viron medialle kohta viisi vuotta. Selitykset eivät mene läpi, elleivät ne ole totta, Näkki sanoo.

Kun STT:n ja MTV:n entinen Tallinnan-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki aloitti lehdistöneuvoksen työssä syksyllä 2010, hän koki istuvansa aidalla. Toisella puolella olivat toimittajat ja toisella virkamiehet, eivätkä kummatkaan ymmärtäneet toistensa työn tempoa.

”Journalismissa tekeminen perustuu jatkuviin deadlineihin. Tällä puolella tekeminen on pidempää ja jatkuvampaa. Maailmanpoliittinen analyysi on sellaista, ettei se ikinä mahdu yhteen uutisjuttuun”, Näkki sanoo.

Hän istuu Tallinnan suurlähetystön residenssin valkoisella sohvalla punaisissa housuissaan ja puhuu innostuneesti. Edellisenä iltana on ollut Suomen vaalit, ja Näkki on antanut aamulla haastattelun Kuku-radiolle. Näkki puhuu paljon Viron mediassa, julkisesti ja kulissien takana.

Vuosien aikana karttuneet verkostot Näkki kertoo luoneensa jalkatyöllä. Hän aloitti sillä, että kävi esittäytymässä toimituksissa. Nyt hänelle soitetaan taustatietojen ja haastattelupyyntöjen vuoksi: milloin kommentoimaan Pertti Kurikan nimipäiviä, milloin suomalaisjihadisteja Syyriassa.

Syykin on selvä. Viron medialla ei ole Suomessa kirjeenvaihtajia, mutta Suomen asioita seurataan tiiviisti. Sujuvasanaiselle vironkieliselle kommentaattorille on tarvetta.

 

Viime kuukausina naapurien välillä on ollut kitkaa: Virossa on puhuteltu Suomen suurlähettilästä ulkoministeri Erkki Tuomiojan lehtihaastattelusitaateista. Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on kauhistellut Twitterissä Kuukausiliitteen juttua, jossa etsittiin virolaisille pilkkanimiä.

Näkki arvioi kohujen liittyvän ”korkean tason henkilökemioihin” ja ”sosiaalisen median käyttöön ja aktiivisuuteen”. Näkki muistuttaa, että arjessa suomalais–virolaiset-suhteet ovat niin monitasoiset, etteivät ne ole moksiskaan poliitikkojen sanailusta.

Ja kohuja vastaan voi taistella faktoilla.

”Tämä on vähän kuin myisi hiekkaa Saharaan. En voi mainostaa Suomea, vaan kaiken on oltava totta. Hyvät suhteet perustuvat luottamukseen ja luottamus siihen, että kun virolaiset toimittajat soittavat minulle, he tietävät saavansa muuta kuin pelkkää mainospuhetta”.

Näkki saa syksyllä seuraajan. Nyt hän etsii uusia töitä: ”Olen tyrkyllä”, hän sanoo.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta