Ruotsalaislehti menestyy kirjailijahaaveilla

JOURNALISTI
30.4.2015

Veera Jussila, Göteborg, teksti

Miltä kuulostaisi printtilehti kirjoittamisesta, 2010-luvulla?

Martin Karlssonin ja Per Adolfssonin mielestä idea kuulosti hyvältä. He olivat hämmästyneitä tutkimuksesta, jonka mukaan joka kolmas ruotsalainen haluaisi kirjoittaa kirjan.

Skriva-lehdellä oli yli tuhat tilaajaa ennen kuin ensimmäinen numero julkaistiin vuonna 2011. Määrä on kasvanut koko ajan. Joka toinen kuukausi ilmestyvää lehteä tilaa nyt noin 7 000 lukijaa. Suomessakin ostetaan noin 150 irtonumeroa.

Nelihenkisellä työporukalla on Göteborgissa rauhallinen sisäpihakonttori. Entäs se median murros?

”Erikoistuneet paperilehdet eivät ole sille niin alttiita”, sanoo Adolfsson, joka jakaa päätoimittajuuden Karlssonin kanssa.

Skriva neuvoo, miten romaanin päähenkilöä voi kehittää, kuinka kustantamoa lähestytään ja miten kirjoittaja parhaiten hyödyntää iPadia. Moni lukija on 35  –  45-vuotias akateeminen nainen, joka asuu kaupungissa. Lukija on ehkä tehnyt uraa ja perustanut perheen, mutta ajatus kirjasta on koko ajan ollut takaraivossa, Adolfsson kuvailee.

”He käyttävät lehteä hyvin konkreettisesti”, hän sanoo.

Karlsson vertaa ilmiötä käsityö- ja kokkaustrendiin. Uutiset unohtuvat, mutta moni haluaisi julkaista jotain, mikä jättää jäljen.

Karlssonin ja Adolfssonin oma tausta on katulehti Faktumissa. Kuinka suuri osa lukijoista on toimittajia, jotka haluavat kirjailijoiksi?

”90 prosenttia”, sanoo Karlsson. ”99”, sanoo Adolfsson ja nauraa.4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta