JSN linjasi: Lähdesuojasta sovittava tarkasti

JOURNALISTI
30.4.2015

Manu Haapalainen, teksti

Julkisen sanan neuvosto antoi kokouksessaan 23. huhtikuuta MTV:lle vapauttavan päätöksen runsaasti keskustelua herättäneessä lähdesuojatapauksessa.

Julkisen sanan neuvosto antoi kokouksessaan 23. huhtikuuta MTV:lle vapauttavan päätöksen runsaasti keskustelua herättäneessä lähdesuojatapauksessa.

”Päätös on merkittävä uusi linjaus siihen, miten Journalistin ohjeiden kohtaa lähdesuojasta tulkitaan”, JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen sanoo.

Päätöksessä todetaan, että toimituksilla on velvollisuus huolehtia osapuolten ymmärtävän lähdesuojasopimuksen syntyneen. Toimituksen ja lähteen on oltava samaa mieltä siitä, mitä asiaa sopimus lähdesuojasta koskee. JSN:n mukaan lähdesuojasta pitää sopia niin, että toimitus tietää, kenelle se antaa suojan ja miksi.

JSN:n saamassa kantelussa katsottiin MTV:n ja sen toimittajan rikkoneen lokakuisen terrorismipidätysuutisen yhteydessä hyvää journalistista tapaa ja antamaansa lupausta lähdesuojasta. MTV:n toimittaja oli saanut nimettömän yhteydenoton, jossa maistiaisena tarjottiin ennakkotietoa tulossa olleista pidätyksistä. Anonyymisti yhteyttä ottaneen virkamiehen ajatuksena oli jatkossa myydä tietoja MTV:lle.

JSN toteaa vapauttavassa päätöksessään, että osapuolet ”eivät tässä tapauksessa voineet sopia lähdesuojasta, koska uutisvihjeen antanut virkamies pysyi tuntemattomana eikä suostunut keskustelemaan toimituksen kanssa.”

JSN:n mukaan MTV:llä myös oli oikeus kertoa rahastusyrityksestä yleisölle.

Vapauttavan päätöksen saivat myös Suomen Kuvalehti, Nya Åland, Helsingin Sanomat sekä Aamulehti, jonka kanssa saman jutun julkaissut Valkeakosken Sanomat sai langettavan. Myös Hufvudstadsbladet sai langettavan.8 2019
Arkisto

Freelancereiden tulot kasvavat ja he voivat hyvin, mutta he tekevät vähemmän journalismia

”On välttämätöntä, että liitto saisi jatkossa edustaa freelancereita neuvotteluissa”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Suolen toiminta kiinnostaa lukijoita enemmän kuin politiikka, Anu Ubaud

Helsingin Sanomien uusi päätoimittaja Anu Ubaud on tarkka yöunistaan ja siitä, ettei HS tee sisältömarkkinointiyhteistyötä Kiinan kansantasavallan kanssa.

Putinin trollit hyötyisi kriittisyydestä, mutta on tärkeä, ainutlaatuinen teos

”Kirjalla on kaksi suurta ansiota. Ensimmäinen on se, että Aro paljastaa, miten vaisusti isot yhtiöt kuten Facebook, Twitter ja Google ovat toimineet propagandaa vastaan”, kirjoittaa Anna-Lena Laurén arviossaan Jessikka Aron kirjasta.

Kiire on huumetta, kyvyttömyyttä ja usein oma valinta

”Olisiko sinulla vähemmän syövyttävää kiirettä, jos veisit asiat useammin loppuun saakka ja ottaisit vastuun päätöksistäsi”, kysyy Lauri Rotko.

När skattepengarna blev affärshemlighet

”Bara för att Finland just nu är det tredje minst korrupta landet i världen är vi på inget sätt immuna eller ens vaccinerade”, skiver Mikaela Löv.

Ylen journalismissa pitää näkyä yleisön arki

Poliitikot päättävät Ylen rahoituksesta ja tavoitteista. Näin tavoitteet vaikuttivat tasa-arvosta ja kotitöiden jakautumisesta kertovan jutun syntyyn.

Onko eropaketti hyvä diili? Siitä päättämiseen tarvitaan aikaa ja rauhaa.

Työsuhteiden päättäminen tapahtuu kaavamaisen mekaanisesti, vaikka siinä tilanteessa jos missä kaikkia pitäisi kohdella yksilöinä, kirjoittaa Tuomo Lappalainen

Uusi opiskelijalähettiläs Laura Forsén toivoo liiton puuttuvan palkattomiin harjoitteluihin

Laura Forsén aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. ”Uskon, että voin tuoda mukanani ajattelua 'boksin ulkopuolelta'.”

Jyrsijä ei pysynyt uskollisena latinalle

Ajatus gerbillistä oli sinänsä kaunis, kirjoittaa Ville Eloranta.

”Siellähän te olettekin”

Kuolleita: Uutisjuontaja Kari Toivonen 28. 7. 1942 Helsinki – 28. 9. 2019 Helsinki

Valoisa työkaveri on poissa

Kuolleita: Tapani Hannikainen 23. 3. 1958 Nuijamaa – 28. 9. 2019 Helsinki

”Pirzi” omistautui perheelle ja ystäville

Kuolleita: Toimistosihteeri Pirkko Vuortama 19. 6. 1940 Lappeenranta – 1. 3. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta