Journalismin moniottelija

JOURNALISTI
30.4.2015

Elina Simonen
Kirjoittaja on Annamaija Katajan ystävä ja työtoveri.

Kuolleita: Annamaija Kataja

Toimittaja Annamaija Kataja kuoli 84-vuotiaana Antibesin sairaalassa Ranskassa 28. helmikuuta. Hän oli syntynyt 3. 12. 1930 Helsingissä.

Annamaija hakeutui Savon Sanomiin 16-vuotiaana. Sieltä hän siirtyi Hämeen Kansaan ja vuonna 1957 Apuun. Hän sujahti vaivatta ajan monimuotoiseen toimittajaelämään.

Musikaalinen Annamaija osasi ulkoa aariat, kupletit ja propagandalaulut. Pressiklubilla hän vihelsi osia Jean Sibeliuksen viulukonsertosta täysin puhtaasti.

Annamaijan ammattitaitoa kuvaa päätoimittaja Pauli Myllymäen puuskahdus, josta Juha Numminen kertoo A-lehtien historiikissaan. ”Sinä olet niin lahjakas likka, etten osaa muuta neuvoa kuin tämän: kirjoita aina niin kuin sydämes käskee.” Niin Annamaija tekikin.

Inhimillisistä ja kantaaottavista reportaaseista tuli Annamaijan tavaramerkki. Hän teki myös tv-ohjelmia, radiopakinoita, toimitti kirjoja ja oli aktiivisesti mukana SAL:n toiminnassa. 1974 hän siirtyi reportteriksi Jaanaan, ja pian myös sen päätoimittajaksi.

Kun Jaana myytiin 1979 A-lehdille, Annamaija jäi Lehtimiehiin. Kotilieteen hän siirtyi 1989.

Annamaija sai valtion journalistipalkinnon 1994.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta