Sodan varjossa. Natalja Gumenjukin mukaan totuus Ukrainan tapahtumista ei ole osapuolten kertomusten välimaastossa.

Ukrainalaistoimittaja ei huilaa

JOURNALISTI
9.4.2015

Maarit Uber, teksti & Julia Serdjukova, Ukraina, kuva

Sota sai ukrainalaiset arvostamaan riippumatonta journalismia.

Kiovalainen ulkomaantoimittaja Natalja Gumenjuk tekee juttuja nettiin hyödyntäen puoli-ilmaista teknologiaa, kuten kännykkävideoita. Gumenjuk perusti riippumattoman Hromadske tv -nettitelevision kollegoidensa kanssa Maidanin aukiolla järjestettyjen mielenosoitusten jälkimainingeissa.

Siitä on tullut lyhyessä ajassa suosittu. Ukrainan eturivin politiikan ja tutkivat toimittajat työstävät nettilähetyksiä talkoohengellä varsinaisen leipätyönsä ohella.

Gumenjukin mukaan riippumatonta journalismia ei aiemmin pidetty Ukrainassa erityisen tärkeänä. Vasta Maidania seuranneet tapahtumat ovat saaneet ihmiset ymmärtämään vääristelemättömän tiedon merkityksen.

”Kävi selväksi, että oikea tieto on ihmisille tärkeämpää kuin lähetysten ulkoasu”, Gumenjuk kertoo puhelimitse Kiovasta. Gumenjukin mukaan vahdittavaa ja seurattavaa alkoi tulvia tilanteen kärjistyttyä.

”Oman hallintomme toimia on valvottava huolimatta siitä, kuka on vallassa. Olemme samaan aikaan sodassa Venäjän kanssa sekä propagandan tasolla että konkreettisemmin.”

Harva ukrainalaistoimittaja, Gumenjuk mukaan lukien, on pitänyt kunnon vapaita tai elänyt muutenkaan normaalia elämää puolentoista viime vuoden aikana. Sotatilanne asettaa toimittajan usein myös henkiseen ristiriitaan.

”Voi olla vaikea päättää, onko tärkeämpää raportoida vai auttaa ihmisiä paikan päällä.”

Gumenjukin tietojen mukaan yhteensä noin 80 toimittajaa on ollut vankeudessa yhteenottojen alettua. Huomattavasti useampi on joutunut väkivallan kohteeksi. Hyökkäykset ovat kohdistuneet lähes poikkeuksetta ukrainalaistoimittajiin. Gumenjuk itse on onnistunut välttymään vaarallisilta tilanteilta.

Lukuisat Krimin ja maan itäosan tapahtumista paikan päältä kertoneet toimittajat ovat paenneet oman turvallisuutensa vuoksi.

”Tällä hetkellä moni ukrainalaistoimittaja pelkää separatistialueille suuntautuvia työkeikkoja. Sinne ei lähdetä, koska vapaa työskentely on mahdotonta.”

Tämän seurauksena separatistialueiden tapahtumista ei saada riittävästi tietoa.

Gumenjuk odottaa taistelujen kiihtyvän kevään edetessä. Konfliktin jatko riippuu hänen mukaansa pitkälti Vladimir Putinista.

Kuva: Sodan varjossa. Natalja Gumenjukin mukaan totuus Ukrainan tapahtumista ei ole osapuolten kertomusten välimaastossa.

 

Hromadske tv

  • Nimi tarkoittaa julkista televisiota.
  • Aloitti lähetykset marraskuussa 2013.
  • On profiloitunut sosiaalista vastuuta korostavana netti-tv:nä.
  • Saa rahoituksensa ulkomailta ja yksityishenkilöiltä.


10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta