Seksihelteessä

JOURNALISTI
9.4.2015

Vesa Mäkinen, teksti

Journalistit muistelevat ikimuistoisia tapauksia.

Reportterikollega Pauliina soitti.

Hän kertoi iloisena havainneensa rakastelevan pariskunnan Sanomatalon lähellä, Töölönlahden puistossa. Arveli, että ilahdun.

Toki ilahduin. Haistoin kivan kesäjutun aineksia, ja kehotin Pauliinaa haastattelemaan pariskuntaa. Kieltäytyi. Tuumasin, että kaikki hauska pitää aina tehdä itse.

Rakastelijat olivat Sanomatalon lähellä, Töölönlahden puistossa. Pauliina opasti minut tiedon lähteille. Rakastelijat olivat lopettaneet toimensa, joten lähestyin heitä.

Rentoutuneen oloinen pariskunta kertoi tapahtuman luonteesta. Totesin, että joudun sitaattiin muuttamaan teonsanan. Korvasin myös alkuperäisen anatomiaa kuvailevan termin sanoilla ”hyvin varustettu”.

Kesäraporttini rakastelijoista julkaistiin tunnin kuluttua IS:n netissä ja seuraavana päivänä lehdessä. Kansiotsikkoonkin oli yltänyt.

Samalla kesän tavoitteeni täyttyi. Olin erästä hellejuttua tehdessäni tuuminut, että sana seksihelle pitäisi ainakin kerran saada juttuun mukaan. Nyt ehdotin, että juttuun voisi laittaa ”seksihelle”-lätkän. Netissä se olikin, mutta harmikseni lehden kansiotsikossa se oli muuttunut muotoon ”helleseksiä”.

Myöhemmin sanaa on käsitelty eri tiedotusvälineissä, ja meteorologi Seija Paasonenkin on siihen ottanut kantaa. Kalasataman Konttiaukiolla oli toissa kesänä hieno Seksihelle-graffiti, tosin IL:n otsikkofontilla. Facebookissa on Seksihelle-ryhmä. Minua on haastateltu seksihelteen etymologiasta Journalistiin.

Olen sopeutunut ajatukseen, että uraani ei toki muisteta Myyrmannista, tsunamista, Tallinnan kopteriturmasta, Jokelasta, Kauhajoesta, pääministerin virka-auton pimeästä takapenkistä, ministerin hankeenheittoskuupista, palkinnoista eikä edes säägallupeista.

Se muistetaan seksihelteestä.

Kirjoittaja on Seuran toimittaja.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta