Pohjoisen lehtiin yt-neuvottelut

JOURNALISTI
9.4.2015

Marja Honkonen, teksti

Alma Media, SLP Kustannus, Edita ja HSS Media vähentävät henkilöstöä.

Sekä Alma Median Lapin-lehdissä että sen poismyymissä Kainuun-lehdissä on aloitettu yt-neuvottelut.

Alma Media on ilmoittanut suunnittelevansa Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien yhdistämistä. Käytännössä Lapin alueella ilmestyisi kesäkuun alusta yksi kuusipäiväinen sanomalehti Lapin Kansa, josta julkaistaisiin oma painos Pohjolan Sanomina. Uutisjohto ja taitto aiotaan keskittää Rovaniemelle.

Ilmoituksen myötä alkoivat yt-neuvottelut, jotka koskevat 130 työntekijää Lapin Kansassa, Uudessa Rovaniemessä, Pohjolan Sanomissa ja Lounais-Lapissa. Työnantajan arvio vähennyksistä on 30 henkilötyövuotta.

Lapin Kansan osastonluottamusmiehen Jorma Kilpeläisen mukaan neuvottelut ovat alkaneet asiallisesti. Niiden mittakaava on hänen mukaansa odotettua suurempi.

”Siihen nähden toimituksissa on suhtauduttu tilanteeseen maltillisesti”, hän sanoo.

Tuloksia odotetaan 11. toukokuuta mennessä.

Myös Alman Kainuun-lehdet ostanut SLP Kustannus Oy neuvottelee henkilöstön vähentämisestä. Neuvottelut koskevat Kainuun Sanomien, Koti-Kajaanin, Ylä-Kainuun, Kuhmolaisen sekä Sotkamo-lehden koko henkilöstöä. Lehdissä työskentelee 74 ihmistä.
Työnantajan arvio vähennyksistä on 18 henkilötyövuotta. Neuvotteluiden on määrä päättyä 27. huhtikuuta.

Kirja-alalla yt-neuvotteluita käy Edita Publishing, missä pohditaan seitsemän henkilötyövuoden vähentämistä. Taustalla on organisaatiouudistus. Neuvottelujen piirissä on muun muassa kustannustoimittajia, toimittajia ja graafikkoja. Neuvottelut päättyvät pääsiäisen jälkeen.

Pohjanmaalla HSS Median yt-neuvotteluissa päätettiin maaliskuun alussa irtisanoa korkeintaan 24 työntekijää, joista 10  –  11 tekee journalistista työtä. Viimeistään toukokuussa selviää kuitenkin vasta, kuinka moni ja ketkä uudistuvassa organisaatiossa saavat jatkaa.

Neuvottelut koskivat Vasabladetia, Österbottens Tidningiä, Syd-Österbottenia sekä Pietarsaaren Sanomia.

HSS Media ilmoitti myös myyvänsä Pietarsaaren Sanomat Keski-Pohjanmaan Kirjapainolle. Tarkemmin yt-neuvotteluista kerrotaan tässä jutussa.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta