Paljon puhetta politiikasta

JOURNALISTI
9.4.2015

Manu Marttinen, teksti & Susa Junnola, kuva

”Olemme kahden miehen työpaja”, kertoo Politiikkaradion toimittaja Sakari Sirkkanen. Puheohjelma syntyy kollega Tapio Pajusen kanssa.

”Olemme kahden miehen työpaja”, kertoo Politiikkaradion toimittaja Sakari Sirkkanen. Hän toimittaa ja tuottaa ohjelmaa yhdessä Tapio Pajusen kanssa.

”Työstämme viisi lähetystä viikossa. Jaamme työt demokraattisesti: vuoroviikoin on kaksi tai kolme lähetystä per tekijä. Politiikkaradion lisäksi teemme journalistisia syrjähyppyjä Yle Puheen Päivän ohjelmatuotannon puolelle.

Politiikkaradion ’suuren mission’ voi kiteyttää tavoitteeseen toimittaa faktapohjaista politiikkaohjelmaa rennolla ja hyvällä meiningillä Yle Puheen kuuntelijoille. Ikuisena haasteenamme on se, kuinka politiikkaohjelmasta saa parhaimmillaan jopa koukuttavan ja koskettavan.

Haluamme myös mieltää politiikan laajana ilmiönä, jota löytyy vähän joka paikasta yhteiskunnassa. Omat aiheeni käsittelevät ensi sijassa talouspolitiikkaa ja taloutta. Politiikanteon mekanismit ja -kulissit koen niin ikään kiinnostavina. Teen juttuja myös ulko-ja turvallisuuspolitiikasta ja kansainvälisestä politiikasta.

Työ Politiikkaradiossa on päivittäistä työstöä: ideointia ja asioiden jatkuvaa seuraamista. Talouden parissa työskenteleviltä toimittajilta kysytään aina välillä, mitä mieltä he ovat taloustieteestä. Talouskeskusteluahan käydään nykyään kotimaassa ihan pirteälläkin otteella ja keskustelun teemat nousevat ajoittain
jopa otsikoihin. Koulukuntaerot näkyvät hyvin muun muassa ajankohtaisessa ’leikata vaiko elvyttää’ -keskustelussa?

Oma uskoni taloustieteen kaikkivoipaisuuteen on vuosien varrella vähintäänkin maltillisesti karissut. Tietenkin olisi hieno juttu, jos meillä olisi sellainen talouspolitiikan automaatti, johon voisi syöttää Oy Suomi Ab:n keskeisen talousdatan ja saada vastaukseksi objektiivisen totuuden. Kun tällaista automaattia ei ole toistaiseksi keksitty, talouspolitiikka on lopulta poliittisia arvovalintoja. Juuri se tekee hommasta kiinnostavan.

Hyvä radiolähetys syntyy kombinaatiosta, jossa hallitset aiheen ja olet oma itsesi. Täydellisyyteen ei kannata pyrkiä, virheitä saa tehdä. Kannattaa muistaa, että ohjelmaa tehdään radionkuuntelijoille, ei asiantuntijoille tai politiikkafriikeille.”

Anna hyvän kiertää -palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie eteenpäin se, jonka työtä on esitelty palstalla.

Enbusken valinta

Toimittaja-juontaja Tuomas Enbuske valitsi Anna hyvän kiertää -palstalle esiteltäväksi Yle Puheen Politiikkaradion ja erityisesti ohjelman toimittajan Sakari Sirkkasen.
”Tyyppi on loistavasti kartalla ja koko ajan tilanteen päällä. Ja toisin kuin jännittävät puupökkelötoimittajat, hän myös kuuntelee, mitä haasteltavat sanovat ja kysyy jatkokysymyksiä.
”Muistin kun kuulin tyyppiä ensimmäistä kertaa. Olin ihmeissäni: hän on radiohaastattelija, joka ei jännitä ja on kartalla asioista.”
Seuraavassa Journalistissa Anna hyvän kiertää -palstalla esiteltävän tuotoksen valitsevat Politiikkaradion toimittajat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

Politiikkaradio

  • Yle Puheen politiikkaan ja talouteen keskittyvä keskusteluohjelma.
  • Ohjelmaa toimittavat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.
  • Lähetetään päivittäin kello 12.30
  • Yle.fi/radio/ylepuhe/


5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta