Paljon puhetta politiikasta

JOURNALISTI
9.4.2015

Manu Marttinen, teksti & Susa Junnola, kuva

”Olemme kahden miehen työpaja”, kertoo Politiikkaradion toimittaja Sakari Sirkkanen. Puheohjelma syntyy kollega Tapio Pajusen kanssa.

”Olemme kahden miehen työpaja”, kertoo Politiikkaradion toimittaja Sakari Sirkkanen. Hän toimittaa ja tuottaa ohjelmaa yhdessä Tapio Pajusen kanssa.

”Työstämme viisi lähetystä viikossa. Jaamme työt demokraattisesti: vuoroviikoin on kaksi tai kolme lähetystä per tekijä. Politiikkaradion lisäksi teemme journalistisia syrjähyppyjä Yle Puheen Päivän ohjelmatuotannon puolelle.

Politiikkaradion ’suuren mission’ voi kiteyttää tavoitteeseen toimittaa faktapohjaista politiikkaohjelmaa rennolla ja hyvällä meiningillä Yle Puheen kuuntelijoille. Ikuisena haasteenamme on se, kuinka politiikkaohjelmasta saa parhaimmillaan jopa koukuttavan ja koskettavan.

Haluamme myös mieltää politiikan laajana ilmiönä, jota löytyy vähän joka paikasta yhteiskunnassa. Omat aiheeni käsittelevät ensi sijassa talouspolitiikkaa ja taloutta. Politiikanteon mekanismit ja -kulissit koen niin ikään kiinnostavina. Teen juttuja myös ulko-ja turvallisuuspolitiikasta ja kansainvälisestä politiikasta.

Työ Politiikkaradiossa on päivittäistä työstöä: ideointia ja asioiden jatkuvaa seuraamista. Talouden parissa työskenteleviltä toimittajilta kysytään aina välillä, mitä mieltä he ovat taloustieteestä. Talouskeskusteluahan käydään nykyään kotimaassa ihan pirteälläkin otteella ja keskustelun teemat nousevat ajoittain
jopa otsikoihin. Koulukuntaerot näkyvät hyvin muun muassa ajankohtaisessa ’leikata vaiko elvyttää’ -keskustelussa?

Oma uskoni taloustieteen kaikkivoipaisuuteen on vuosien varrella vähintäänkin maltillisesti karissut. Tietenkin olisi hieno juttu, jos meillä olisi sellainen talouspolitiikan automaatti, johon voisi syöttää Oy Suomi Ab:n keskeisen talousdatan ja saada vastaukseksi objektiivisen totuuden. Kun tällaista automaattia ei ole toistaiseksi keksitty, talouspolitiikka on lopulta poliittisia arvovalintoja. Juuri se tekee hommasta kiinnostavan.

Hyvä radiolähetys syntyy kombinaatiosta, jossa hallitset aiheen ja olet oma itsesi. Täydellisyyteen ei kannata pyrkiä, virheitä saa tehdä. Kannattaa muistaa, että ohjelmaa tehdään radionkuuntelijoille, ei asiantuntijoille tai politiikkafriikeille.”

Anna hyvän kiertää -palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie eteenpäin se, jonka työtä on esitelty palstalla.

Enbusken valinta

Toimittaja-juontaja Tuomas Enbuske valitsi Anna hyvän kiertää -palstalle esiteltäväksi Yle Puheen Politiikkaradion ja erityisesti ohjelman toimittajan Sakari Sirkkasen.
”Tyyppi on loistavasti kartalla ja koko ajan tilanteen päällä. Ja toisin kuin jännittävät puupökkelötoimittajat, hän myös kuuntelee, mitä haasteltavat sanovat ja kysyy jatkokysymyksiä.
”Muistin kun kuulin tyyppiä ensimmäistä kertaa. Olin ihmeissäni: hän on radiohaastattelija, joka ei jännitä ja on kartalla asioista.”
Seuraavassa Journalistissa Anna hyvän kiertää -palstalla esiteltävän tuotoksen valitsevat Politiikkaradion toimittajat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

Politiikkaradio

  • Yle Puheen politiikkaan ja talouteen keskittyvä keskusteluohjelma.
  • Ohjelmaa toimittavat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.
  • Lähetetään päivittäin kello 12.30
  • Yle.fi/radio/ylepuhe/


9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta