Kriittinen venäläistoimittaja ei ylläty enää mistään

JOURNALISTI
9.4.2015

Maarit Uber, teksti

Venäjän kärkevimpiin sanomalehtiin kuuluvan Moskovski komsomoletsin varapäätoimittaja Ajder Muzhdabaev tietää, että rehellisten arvioiden välittäminen Ukrainasta ei ole Venäjällä suosittua.

”Suurin osa kollegoista tukee Krimin valtausta ja Ukrainan sotaa. Moni venäläistoimittaja lomailee mielellään Euroopassa, mutta väittää työkseen Euroopan olevan kaikin puolin paha”, Muzhdabaev kertoo puhelimitse Moskovasta.

Venäjällä syntynyt Muzhdabaev on isänsä puolelta Krimin tataari, ja hän kirjoittaa usein tataarien tukalasta tilanteesta. Suurin osa tataareista vastusti Krimin liittämistä Venäjään. Murhattu Boris Nemtsov oli yksi harvoista tataa-rien ongelmista avoimesti puhuneista venäläispoliitikoista.

Manner-Ukrainan puolella toimittajina työskentelevät tataarit eivät uskalla palata Krimille. Krimin tataarinkielisen tv- ja radioyhtiön lähetyslupa on joutumassa huhtikuussa katkolle. Tataarien vaino kertoo Muzhdabaevin mukaan siitä, että Venäjä rakentaa
viholliskuvia yhä aktiivisemmin.

Muzhdabaev työskentee lehdessä, jossa saa kirjoittaa vapaasti. Venä-läiset tv:n katsojat sen sijaan elävät aivan eri todellisuudessa.

”He ajattelevat, että Kiovassa ovat vallassa Hitlerin kaltaiset fasistit.”

Muzhdabaev saa vihapostia ja tappouhkauksia lukijoilta. Moni pitää häntä Venäjän vihollisena. Muzhdabaev uskoo, että Nemtsovin murhan jälkeen kenelle tahansa voi tapahtua mitä tahansa Venäjällä.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta