Rajansa kullakin

JOURNALISTI
19.3.2015

Marja Honkonen, teksti
Jani Laukkanen, kuva

Politiikan toimittajat luottavat kollegojensa pysyvän tiukan puolueettomina ilman yhteisiä ohjeita, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Mari Haavisto.

Pari kymppiä vaalikassaan, nimi vetoomukseen, tykkäys ehdokassivulle somessa? Huono idea toimittajalle, sanoo Politiikan toimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Mari Haavisto.

”Esimerkiksi Tahdon-kampanjan yhteydessä monet toimittajat lähtivät laukalle ja postasivat omia Tahdon-kuviaan nettiin. Minulle sekin oli asia, johon en voi kantaani julkisesti kertoa. Tein aiheesta monta juttua. Työni ei olisi ollut uskottavaa”, hän sanoo.

Politiikan toimittajien yhdistys ei silti aio ohjeistaa jäseniään, miten suhtautua ”kevytvaikuttamiseen” tai miten kertoa omista sitoumuksista yleisölle. Asiasta ei ole Haaviston mukaan keskusteltu. Hän ei usko, että ohjeiden pyytäminen yhdistykseltä tulisi kenellekään edes mieleen.

”Se on toimitusten ja toimittajien oma asia. Linjasta ei ole ollut tarvetta keskustella, koska se on hyvin yksioikoinen.”

Esimerkiksi Taloustoimittajien yhdistys on antanut jäsenilleen pörssieettisen suosituksen. Politiikan toimittajat pärjäävät Haaviston mielestä Journalistin ohjeilla.

 

Haavisto sanoo, että politiikan toimittaja voi kyllä äänestää. Onko parin kympin lahjoituksella kovin iso ero ääneen verrattuna?

On. Äänestäminen on perustuslaillinen oikeus, Haavisto perustelee. Kyse ei ole summasta, vaan luotettavuudesta yleisön silmissä. Jos kolikkonsa haluaa ehdokkaalle antaa, itsensä pitäisi jäävätä vaaliuutisoinnista.

MTV Uutisten politiikan toimittajana työskentelevä Haavisto ei pidä puolueettomana pysymistä hankalana.

”Objektiivisuus on sisäänkirjoitettuna tässä ammatissa. Uutisjutun lähtökohta on, että toimittajan mielipide ei kuulu, vaan haastateltavat puhuvat. Aina yritetään haastatella molemmat puolet”, hän kertoo.

”Jos poliitikko esittää ristiriitaisia lausuntoja, toimittaja voi toki hyvin sanoa, että älä puhu puppua. Se kuitenkin perustuu sille, mitä on aiemmin sanottu tai miten asiat ovat.”

 

Politiikan toimittajien piirit ovat pienet ja jutut luetaan tarkkaan. Puoluesympatiat tulevat kyllä julki, mutta Haaviston mukaan kollegat tarkkailevat enemminkin uutisvoittoja kuin toisiaan.

Juuri toiselle kaudelle valittu puheenjohtaja pitää poliittisen journalismin tilaa virkeänä, vaikka erikoistoimittajat ovat monessa mediassa taloustilanteen vuoksi ahtaalla. Vanhojen konkareiden ja uuden polven välillä ei ole ristiriitoja. Lähinnä muistellaan entisajan pitkiä, kosteita lounaskeikkoja. Nyt jutun pitää olla netissä saman tien.

Edelleen pitää osata verkostoitua. Kuten lahjoittamisen, läheisten lähdesuhteiden kanssa Haavisto olisi silti tarkkana.

”Ei puolueettomuus ole ongelma erityisesti politiikan toimittajien kohdalla. Jokaisen toimittajan pitää tietää rajansa.”

Mari Haavisto

  • Politiikan toimittajien yhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 2014. Valittiin maaliskuun alussa toiselle kaudelle.
  • Työskennellyt toimittajana ja tuottajana MTV Uutisissa kahdeksan vuotta, joista kolme viimeisintä politiikan toimittajana.
  • Sitä ennen ollut toimittajana Ylessä ja Iltalehdessä.


5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta