Rajansa kullakin

JOURNALISTI
19.3.2015

Marja Honkonen, teksti
Jani Laukkanen, kuva

Politiikan toimittajat luottavat kollegojensa pysyvän tiukan puolueettomina ilman yhteisiä ohjeita, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Mari Haavisto.

Pari kymppiä vaalikassaan, nimi vetoomukseen, tykkäys ehdokassivulle somessa? Huono idea toimittajalle, sanoo Politiikan toimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Mari Haavisto.

”Esimerkiksi Tahdon-kampanjan yhteydessä monet toimittajat lähtivät laukalle ja postasivat omia Tahdon-kuviaan nettiin. Minulle sekin oli asia, johon en voi kantaani julkisesti kertoa. Tein aiheesta monta juttua. Työni ei olisi ollut uskottavaa”, hän sanoo.

Politiikan toimittajien yhdistys ei silti aio ohjeistaa jäseniään, miten suhtautua ”kevytvaikuttamiseen” tai miten kertoa omista sitoumuksista yleisölle. Asiasta ei ole Haaviston mukaan keskusteltu. Hän ei usko, että ohjeiden pyytäminen yhdistykseltä tulisi kenellekään edes mieleen.

”Se on toimitusten ja toimittajien oma asia. Linjasta ei ole ollut tarvetta keskustella, koska se on hyvin yksioikoinen.”

Esimerkiksi Taloustoimittajien yhdistys on antanut jäsenilleen pörssieettisen suosituksen. Politiikan toimittajat pärjäävät Haaviston mielestä Journalistin ohjeilla.

 

Haavisto sanoo, että politiikan toimittaja voi kyllä äänestää. Onko parin kympin lahjoituksella kovin iso ero ääneen verrattuna?

On. Äänestäminen on perustuslaillinen oikeus, Haavisto perustelee. Kyse ei ole summasta, vaan luotettavuudesta yleisön silmissä. Jos kolikkonsa haluaa ehdokkaalle antaa, itsensä pitäisi jäävätä vaaliuutisoinnista.

MTV Uutisten politiikan toimittajana työskentelevä Haavisto ei pidä puolueettomana pysymistä hankalana.

”Objektiivisuus on sisäänkirjoitettuna tässä ammatissa. Uutisjutun lähtökohta on, että toimittajan mielipide ei kuulu, vaan haastateltavat puhuvat. Aina yritetään haastatella molemmat puolet”, hän kertoo.

”Jos poliitikko esittää ristiriitaisia lausuntoja, toimittaja voi toki hyvin sanoa, että älä puhu puppua. Se kuitenkin perustuu sille, mitä on aiemmin sanottu tai miten asiat ovat.”

 

Politiikan toimittajien piirit ovat pienet ja jutut luetaan tarkkaan. Puoluesympatiat tulevat kyllä julki, mutta Haaviston mukaan kollegat tarkkailevat enemminkin uutisvoittoja kuin toisiaan.

Juuri toiselle kaudelle valittu puheenjohtaja pitää poliittisen journalismin tilaa virkeänä, vaikka erikoistoimittajat ovat monessa mediassa taloustilanteen vuoksi ahtaalla. Vanhojen konkareiden ja uuden polven välillä ei ole ristiriitoja. Lähinnä muistellaan entisajan pitkiä, kosteita lounaskeikkoja. Nyt jutun pitää olla netissä saman tien.

Edelleen pitää osata verkostoitua. Kuten lahjoittamisen, läheisten lähdesuhteiden kanssa Haavisto olisi silti tarkkana.

”Ei puolueettomuus ole ongelma erityisesti politiikan toimittajien kohdalla. Jokaisen toimittajan pitää tietää rajansa.”

Mari Haavisto

  • Politiikan toimittajien yhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 2014. Valittiin maaliskuun alussa toiselle kaudelle.
  • Työskennellyt toimittajana ja tuottajana MTV Uutisissa kahdeksan vuotta, joista kolme viimeisintä politiikan toimittajana.
  • Sitä ennen ollut toimittajana Ylessä ja Iltalehdessä.


5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta