Acacomin konkurssi vei rahat

JOURNALISTI
19.3.2015

Minna Kurvinen, teksti
Heli Blåfield, kuva

Jos toimeksiantajan maksukyky arveluttaa, freelancer voi tutkia yrityksen taustoja monesta lähteestä.

Kustannusyhtiö Acacom Median konkurssi jätti useat freelancerit ilman palkkioitaan. Tammikuussa konkurssiin mennyt yhtiö kustansi muun muassa Kg-, Reviiri- ja Tradenomi-lehtiä.

Konkurssipesän hoitaja Tommi Kemppi kertoo, että hänen tietojensa mukaan saatavia on alle kymmenellä freelancerilla. Saatavien suuruus vaihtelee satasista muutamaan tuhanteen euroon.

Freelancerin asema konkurssitilanteessa on heikko, sanoo Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas.

”Yleensä konkurssiin asetettu yhtiö on varaton, jolloin konkurssipesään ei jää pesänhoitajan palkkion jälkeen mitään jaettavaksi.”

Freelancerilla ei ole lakiin perustuvaa palkkaturvaa, kuten työntekijällä, joka voi hakea saamatta jäänyttä palkkaa valtiolta. Liiton vakuutuksistakaan ei ole apua, koska ne eivät kata toimeksiantajan maksukyvyttömyyttä.

Salokangas kehottaa silti aina ilmoittamaan pesänhoitajalle saatavan määrän ja perusteen. Velkojan kannattaa pyytää konkurssipesän hoitajalta myös velallisselvitys, josta ilmenevät konkurssin syyt.

Mikäli konkurssiin liittyy rikos, oikeus voi asianomistajan vaatimuksesta tuomita yrityksen johdon henkilökohtaisiin vahingonkorvauksiin.

 

Freelancetoimittaja Johanna Nykoppilta jäi Acacom Median konkurssissa saamatta 800 euroa. Nykopp oli toiminut yhtiön avustajana pitkään. Maksukyvyttömyys tuli yllätyksenä.

Jälkeenpäin hän sanoo miettineensä, että yhtiössä tapahtuneita lomautuksia olisi voinut pitää varoitusmerkkinä.

”Jatkossa aion olla tuntosarvet enemmän koholla”, Nykopp toteaa.

Salokangas neuvoo, että uusien toimeksiantajien taustat kannattaa aina selvittää.

Suomen Asiakastiedosta voi maksua vastaan tarkistaa yrityksen luottotiedot. Ilmainen apuväline on Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ, josta ilmenevät toimeksiantajan mahdolliset verovelat. Taloussanomien maksuttomalta protestilistalta löytyvät yritykset, joilla on saatavia perinnässä.

Jos epäilee asiakkaan maksukykyä, selustansa voi turvata sopimalla ennakkomaksusta. Tällöin osa palkkiosta maksetaan ennen työn aloittamista.

Journalistiliitto toivoo kuulevansa jäseniltään, mikäli palkkioiden saamisessa ilmenee ongelmia. Kun yhdestä yrityksestä tulee useita ilmoituksia, liitto varoittaa jäseniään verkkosivuillaan ja sähköpostitse.

Kuva: Tarpeellinen tuki. Johanna Nykopp ei ole aiemmin ollut tilanteessa, jossa asiakas päätyy konkurssiin ja palkkio jää saamatta. Hän on helpottunut siitä, että liiton lakimiehet ovat auttaneet asian selvittelyssä.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta