Acacomin konkurssi vei rahat

JOURNALISTI
19.3.2015

Minna Kurvinen, teksti
Heli Blåfield, kuva

Jos toimeksiantajan maksukyky arveluttaa, freelancer voi tutkia yrityksen taustoja monesta lähteestä.

Kustannusyhtiö Acacom Median konkurssi jätti useat freelancerit ilman palkkioitaan. Tammikuussa konkurssiin mennyt yhtiö kustansi muun muassa Kg-, Reviiri- ja Tradenomi-lehtiä.

Konkurssipesän hoitaja Tommi Kemppi kertoo, että hänen tietojensa mukaan saatavia on alle kymmenellä freelancerilla. Saatavien suuruus vaihtelee satasista muutamaan tuhanteen euroon.

Freelancerin asema konkurssitilanteessa on heikko, sanoo Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas.

”Yleensä konkurssiin asetettu yhtiö on varaton, jolloin konkurssipesään ei jää pesänhoitajan palkkion jälkeen mitään jaettavaksi.”

Freelancerilla ei ole lakiin perustuvaa palkkaturvaa, kuten työntekijällä, joka voi hakea saamatta jäänyttä palkkaa valtiolta. Liiton vakuutuksistakaan ei ole apua, koska ne eivät kata toimeksiantajan maksukyvyttömyyttä.

Salokangas kehottaa silti aina ilmoittamaan pesänhoitajalle saatavan määrän ja perusteen. Velkojan kannattaa pyytää konkurssipesän hoitajalta myös velallisselvitys, josta ilmenevät konkurssin syyt.

Mikäli konkurssiin liittyy rikos, oikeus voi asianomistajan vaatimuksesta tuomita yrityksen johdon henkilökohtaisiin vahingonkorvauksiin.

 

Freelancetoimittaja Johanna Nykoppilta jäi Acacom Median konkurssissa saamatta 800 euroa. Nykopp oli toiminut yhtiön avustajana pitkään. Maksukyvyttömyys tuli yllätyksenä.

Jälkeenpäin hän sanoo miettineensä, että yhtiössä tapahtuneita lomautuksia olisi voinut pitää varoitusmerkkinä.

”Jatkossa aion olla tuntosarvet enemmän koholla”, Nykopp toteaa.

Salokangas neuvoo, että uusien toimeksiantajien taustat kannattaa aina selvittää.

Suomen Asiakastiedosta voi maksua vastaan tarkistaa yrityksen luottotiedot. Ilmainen apuväline on Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ, josta ilmenevät toimeksiantajan mahdolliset verovelat. Taloussanomien maksuttomalta protestilistalta löytyvät yritykset, joilla on saatavia perinnässä.

Jos epäilee asiakkaan maksukykyä, selustansa voi turvata sopimalla ennakkomaksusta. Tällöin osa palkkiosta maksetaan ennen työn aloittamista.

Journalistiliitto toivoo kuulevansa jäseniltään, mikäli palkkioiden saamisessa ilmenee ongelmia. Kun yhdestä yrityksestä tulee useita ilmoituksia, liitto varoittaa jäseniään verkkosivuillaan ja sähköpostitse.

Kuva: Tarpeellinen tuki. Johanna Nykopp ei ole aiemmin ollut tilanteessa, jossa asiakas päätyy konkurssiin ja palkkio jää saamatta. Hän on helpottunut siitä, että liiton lakimiehet ovat auttaneet asian selvittelyssä.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta