Acacomin konkurssi vei rahat

JOURNALISTI
19.3.2015

Minna Kurvinen, teksti
Heli Blåfield, kuva

Jos toimeksiantajan maksukyky arveluttaa, freelancer voi tutkia yrityksen taustoja monesta lähteestä.

Kustannusyhtiö Acacom Median konkurssi jätti useat freelancerit ilman palkkioitaan. Tammikuussa konkurssiin mennyt yhtiö kustansi muun muassa Kg-, Reviiri- ja Tradenomi-lehtiä.

Konkurssipesän hoitaja Tommi Kemppi kertoo, että hänen tietojensa mukaan saatavia on alle kymmenellä freelancerilla. Saatavien suuruus vaihtelee satasista muutamaan tuhanteen euroon.

Freelancerin asema konkurssitilanteessa on heikko, sanoo Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas.

”Yleensä konkurssiin asetettu yhtiö on varaton, jolloin konkurssipesään ei jää pesänhoitajan palkkion jälkeen mitään jaettavaksi.”

Freelancerilla ei ole lakiin perustuvaa palkkaturvaa, kuten työntekijällä, joka voi hakea saamatta jäänyttä palkkaa valtiolta. Liiton vakuutuksistakaan ei ole apua, koska ne eivät kata toimeksiantajan maksukyvyttömyyttä.

Salokangas kehottaa silti aina ilmoittamaan pesänhoitajalle saatavan määrän ja perusteen. Velkojan kannattaa pyytää konkurssipesän hoitajalta myös velallisselvitys, josta ilmenevät konkurssin syyt.

Mikäli konkurssiin liittyy rikos, oikeus voi asianomistajan vaatimuksesta tuomita yrityksen johdon henkilökohtaisiin vahingonkorvauksiin.

 

Freelancetoimittaja Johanna Nykoppilta jäi Acacom Median konkurssissa saamatta 800 euroa. Nykopp oli toiminut yhtiön avustajana pitkään. Maksukyvyttömyys tuli yllätyksenä.

Jälkeenpäin hän sanoo miettineensä, että yhtiössä tapahtuneita lomautuksia olisi voinut pitää varoitusmerkkinä.

”Jatkossa aion olla tuntosarvet enemmän koholla”, Nykopp toteaa.

Salokangas neuvoo, että uusien toimeksiantajien taustat kannattaa aina selvittää.

Suomen Asiakastiedosta voi maksua vastaan tarkistaa yrityksen luottotiedot. Ilmainen apuväline on Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ, josta ilmenevät toimeksiantajan mahdolliset verovelat. Taloussanomien maksuttomalta protestilistalta löytyvät yritykset, joilla on saatavia perinnässä.

Jos epäilee asiakkaan maksukykyä, selustansa voi turvata sopimalla ennakkomaksusta. Tällöin osa palkkiosta maksetaan ennen työn aloittamista.

Journalistiliitto toivoo kuulevansa jäseniltään, mikäli palkkioiden saamisessa ilmenee ongelmia. Kun yhdestä yrityksestä tulee useita ilmoituksia, liitto varoittaa jäseniään verkkosivuillaan ja sähköpostitse.

Kuva: Tarpeellinen tuki. Johanna Nykopp ei ole aiemmin ollut tilanteessa, jossa asiakas päätyy konkurssiin ja palkkio jää saamatta. Hän on helpottunut siitä, että liiton lakimiehet ovat auttaneet asian selvittelyssä.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta