Janek Lutsin luotsaama uusi tv-kanava haastaa Viron tv-verkossa näkyvät, Venäjältä tulevat valtiolliset tv-kanavat. Kuva: Heli Blåfield

Propagandan vastustaja

JOURNALISTI
26.2.2015

Verna Leinonen, Tallinna, teksti
Heli Blåfield, kuva

Janek Luts synnyttää Viron yleisradion uutta venäjänkielistä tv-kanavaa. Hän uskoo laatuun.

Työ alkoi nollasta. Rahaa on 2,5 miljoonaa euroa ja tavoitteena, että yhdeksässä kuukaudessa Viron yleisradioyhtiöllä ERR:llä on uusi tv-kanava.

”Teemme nyt sen, mistä on puhuttu 20 vuotta”, sanoo kehitysjohtaja Janek Luts, 45.

Virossa asuu yli 380 000 ihmistä, jotka puhuvat ensimmäisenä kielenään venäjää. ERR:llä on jo venäjänkielinen radiokanava, ja tv:n iltauutisia sekä verkkosivuja tehdään venäjäksi. Maassa on myös kaupallisia venäjänkielisiä lehtiä ja radiokanavia. Se ei kuitenkaan riitä.

”Maailma katsoo liikkuvaa kuvaa, mutta kaupallisella medialla ei näytä lähiaikoina olevan mahdollisuutta tuottaa sitä venäjäksi”, Luts perustelee julkisen palvelun kanavan tarpeellisuutta.
 

Tammikuussa ulkoministeri Erkki Tuomiojan Hufvudstadsbladet-haastattelusta nousi kohu. Tuomioja ei kannattanut EU-tasolla tehtyä aloitetta vastapropagandan tekemistä ja liitti aloitteen balttien nationalismiin. Hän myös totesi, ettei Baltiassa ole herätty tarjoamaan uutisia venäjäksi kuten Suomessa on tehty.

”Herra ulkoministeri ei ollut ihan perillä tilanteesta”, Luts sanoo ja muistuttaa ERR:n 23-vuotiaasta venäjänkielisestä radiokanavasta. Tv-kanavansa sisältöä Luts kuvailee näin:

”Haluamme käsitellä paikallisia asioita, Viroa ja Eurooppaa, eli niitä asioita, joista puhutaan päivittäin viron kielelläkin.”

”Mutta on asioita, joita ei ole mahdollista tehdä yksittäisten valtioiden tasolla, kuten pitkiä elokuvia tai tv-sarjoja. 90 prosenttia venäjänkielisestä kulttuuritarjonnasta tehdään Venäjällä. Kuitenkin Euroopassa asuu noin 50 miljoonaa venäjää puhuvaa ihmistä. Eurooppaan tarvittaisiin keskus, joka loisi sisältöjä venäjän kielellä”, Luts sanoo.


Onkin kysytty, kuka alkaa katsoa kanavaa, kun Virossa tv:stä näkyy Venäjän kanavien isolla rahalla tehtyä show’ta. Luts uskoo, että uusi kanava löytää katsojakunnan.

”Se vie aikaa. Jos keväällä 2018 jokainen venäjää ensimmäisenä kielenään puhuva on löytänyt kanavalta 15 minuuttia katsottavaa viikottain, olemme onnistuneet. Emme tee vastapropagandaa vaan tarjoamme vaihtoehdon.”

Kuva: Janek Lutsin luotsaama uusi tv-kanava haastaa Viron tv-verkossa näkyvät, Venäjältä tulevat valtiolliset tv-kanavat.

Työnimeltään ETV3

  • Venäjänkielisen tv-kanavan tavoitteena on tarjota alkuun 20 – 30 tuntia omaa sisältöä viikossa.
  • Muuta ohjelmaa ostetaan esimerkiksi BBC:ltä.
  • Lähetykset alkavat syys-lokakuussa 2015.


5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta