Janek Lutsin luotsaama uusi tv-kanava haastaa Viron tv-verkossa näkyvät, Venäjältä tulevat valtiolliset tv-kanavat. Kuva: Heli Blåfield

Propagandan vastustaja

JOURNALISTI
26.2.2015

Verna Leinonen, Tallinna, teksti
Heli Blåfield, kuva

Janek Luts synnyttää Viron yleisradion uutta venäjänkielistä tv-kanavaa. Hän uskoo laatuun.

Työ alkoi nollasta. Rahaa on 2,5 miljoonaa euroa ja tavoitteena, että yhdeksässä kuukaudessa Viron yleisradioyhtiöllä ERR:llä on uusi tv-kanava.

”Teemme nyt sen, mistä on puhuttu 20 vuotta”, sanoo kehitysjohtaja Janek Luts, 45.

Virossa asuu yli 380 000 ihmistä, jotka puhuvat ensimmäisenä kielenään venäjää. ERR:llä on jo venäjänkielinen radiokanava, ja tv:n iltauutisia sekä verkkosivuja tehdään venäjäksi. Maassa on myös kaupallisia venäjänkielisiä lehtiä ja radiokanavia. Se ei kuitenkaan riitä.

”Maailma katsoo liikkuvaa kuvaa, mutta kaupallisella medialla ei näytä lähiaikoina olevan mahdollisuutta tuottaa sitä venäjäksi”, Luts perustelee julkisen palvelun kanavan tarpeellisuutta.
 

Tammikuussa ulkoministeri Erkki Tuomiojan Hufvudstadsbladet-haastattelusta nousi kohu. Tuomioja ei kannattanut EU-tasolla tehtyä aloitetta vastapropagandan tekemistä ja liitti aloitteen balttien nationalismiin. Hän myös totesi, ettei Baltiassa ole herätty tarjoamaan uutisia venäjäksi kuten Suomessa on tehty.

”Herra ulkoministeri ei ollut ihan perillä tilanteesta”, Luts sanoo ja muistuttaa ERR:n 23-vuotiaasta venäjänkielisestä radiokanavasta. Tv-kanavansa sisältöä Luts kuvailee näin:

”Haluamme käsitellä paikallisia asioita, Viroa ja Eurooppaa, eli niitä asioita, joista puhutaan päivittäin viron kielelläkin.”

”Mutta on asioita, joita ei ole mahdollista tehdä yksittäisten valtioiden tasolla, kuten pitkiä elokuvia tai tv-sarjoja. 90 prosenttia venäjänkielisestä kulttuuritarjonnasta tehdään Venäjällä. Kuitenkin Euroopassa asuu noin 50 miljoonaa venäjää puhuvaa ihmistä. Eurooppaan tarvittaisiin keskus, joka loisi sisältöjä venäjän kielellä”, Luts sanoo.


Onkin kysytty, kuka alkaa katsoa kanavaa, kun Virossa tv:stä näkyy Venäjän kanavien isolla rahalla tehtyä show’ta. Luts uskoo, että uusi kanava löytää katsojakunnan.

”Se vie aikaa. Jos keväällä 2018 jokainen venäjää ensimmäisenä kielenään puhuva on löytänyt kanavalta 15 minuuttia katsottavaa viikottain, olemme onnistuneet. Emme tee vastapropagandaa vaan tarjoamme vaihtoehdon.”

Kuva: Janek Lutsin luotsaama uusi tv-kanava haastaa Viron tv-verkossa näkyvät, Venäjältä tulevat valtiolliset tv-kanavat.

Työnimeltään ETV3

  • Venäjänkielisen tv-kanavan tavoitteena on tarjota alkuun 20 – 30 tuntia omaa sisältöä viikossa.
  • Muuta ohjelmaa ostetaan esimerkiksi BBC:ltä.
  • Lähetykset alkavat syys-lokakuussa 2015.


8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta