Lukijoilta

JOURNALISTI
26.2.2015


Journalistin lukijat ottavat kantaa.

Nouskaamme pätkätöitä vastaan

Journalistiliiton jäsenenä kehotan kaikkia jäseniä allekirjoittamaan kansalaisaloite.fi -sivustolla 15. 1. 2015 päivätyn kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan nollatuntisopimusten kieltämistä lailla. Se on ammattiliittoaktivistien tekemä ehdotus lakimuutokseksi, jolla kiellettäisiin tämä pätkätyöläisyyden karkein ja orjuuttavin muoto. Samalla aloite perusteluineen nostaa esiin kaikkien pätkätyöläisyyden muotojen isot ongelmat.

Julkisuudessa esiintyneistä väitteistä huolimatta kansalaisaloitteessa ei haluta tehdä kaikkia alle 18 viikkotyötunnin sopimuksia laittomiksi. Ne ovat täysin mahdollisia silloin, kun työntekijä itse vapaaehtoisesti ja perustellusta syystä niin haluaa.

Oman työurani varrella on ollut kahdenkymmenen vuoden jakso täyspäiväistä freelancer-toimittajan työtä. Tunnen henkilökohtaisesti epävarmojen tulojen aiheuttaman stressin ja kalvavan epävarmuuden.

Nykyisessä työssäni olen haastatellut pätkätyöläisiä. Nollatuntisopimukset merkitsevät käytännössä lähes kaikkien työntekijää suojaavien vähimmäissäädösten murentamista. Koeaikoja ei ole, sairauslomia ei ole, vanhempainvapaita ei ole, ei oikeutta irtisanomisaikoihin.

Työntekijälle jää kuitenkin aina velvollisuus tehdä töitä. On paljon esimerkkejä siitä, että nollatuntisopimuslainen jää ilman omaa syytään vaille työttömyysturvaa, eli joutuu kolmeksi kuukaudeksi karenssiin. Työvoimaviranomainen voi esimerkiksi tulkita ”työstä kieltäytymiseksi”, jos työntekijä ei pääse tekemään yllättäen tarjottua lyhyttä työvuoroa.

Nollatuntisopimukset eivät saa yleistyä. Pyydän, että sinäkin allekirjoitat aloitteen.

Suvi Sajaniemi
Toimittaja, Helsinki


Vanhan nekrologin ylösnousemus

Perjantaina 13.2. oli Helsingin Sanomissa pieni oikaisu. Siinä mainittiin ensiksi, että edellisen päivän lehdessä oli kerrottu poplaulaja Gene Pitneyn kuolemasta. Sitten oikaisu totesi
lakonisesti: Pitney kuoli jo vuonna 2006.

Tällä kertaa on mahdollista jäljittää, miten moka on todennäköisesti syntynyt. BBC:n nettisivuilla oli nimittäin saman viikon keskiviikkona Pitneyn nekrologi. Se vain sattui olemaan osiossa, jossa on näkyvissä eniten luettuja ja postattuja juttuja. Jostain syystä siellä on välillä aika vanhojakin juttuja.

BBC:n juttu oli kyllä selvästi päivätty ”Wednesday, 5 April 2006”. Tämä olisi pitänyt Hesarin jutun tekijän pitänyt huomata katsoa tai sitten vaihtoehtoisesti tietää jotain Gene Pitneystä.

No, näitähän sattuu kenelle tahansa. En halua heittää ensimmäistä kiveä. Mutta ehkä tähän sisältyy jonkinlainen opetus: nettiaika mahdollistaa aivan uudenlaisia virhetyyppejä. Ennen internetiä vanha nekrologi tuskin olisi voinut tehdä ylösnousemusta. Joskus kannattaa miettiä kymmenen sekuntia ennen kuin painaa Lähetä-nappia. Tai jo vähän aikaisemmin, niin välttyy turhalta työltä.

Arto Huovinen
Helsinki10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta