Ihan kiva

JOURNALISTI
26.2.2015

Kari Kuukka

kari@docimages.fi

Kirjoittaja on kuvaaja ja multimediatuottaja.

Eräs toimittajaystäväni kirjoitti Facebookissa muutama viikko sitten: ”Hassua on se, että kirjoitushommista aikoinaan aloitin, mutta nykyään suuri osa ajasta menee kuvia käsitellessä ja videoita editoidessa… Kiva kun ammatti monipuolistuu.”

Moniosaaminen on kannatettava asia. On hienoa työskennellä tiimissä, jossa kaikki vähintäänkin ymmärtävät eri osa-alueiden vaatimukset, joskus jopa osaavat avustaa toistensa työssä. Ulkomailla saatetaan säästää huomattavia summia matkakuluissa, jos yksi ammattilainen osaa kuvata videon ja valokuvat, vieläpä tehdä siedettävän haastattelunkin.

Mutta työmäärä ei ole vähentynyt. Perinteisessä lehtityössä se on päinvastoin lisääntynyt, kun mukaan ovat tulleet audio, video ja niiden editointi.

Ystäväni on huippukirjoittaja. On hienoa, että hän laajentaa ammattitaitoaan. En epäile, ettei hän osaisi pudottaa klippejä aikajanalle, ja hän ottaa ihan kivoja kuviakin.

Mutta kun ihan kiva ei riitä. Vai oletko itse ollut joskus otettu palautteesta – koskipa se työsuoritustasi tai uutta paitaa – jonka sisältö on ”ihan kiva”? Tai kuinka usein olet itse ollut valmis maksamaan jostakin, joka on ihan kiva?

Joka viides suomalainen ilmoittaa harrastuksekseen kuvaamisen. Jo vuonna 2013 otettiin enemmän valokuvia kuin ihmiskunnan koko historiassa ennen sitä yhteensä. YouTubeen ladataan joka minuutti 300 tuntia uutta videota, Instagramiin lähes 300 000 uutta kuvaa tunnissa.

Näemme keskimäärin 3 500 kuvaa päivässä, luin jostakin. Miten voi erottua edukseen tässä valtavassa visuaalisessa vyöryssä? Ihan kivoilla kuvilla?

 

Onko toimituksen todella mielekästä käyttää hyvän kirjoittavan journalistin aikaa kuvaamiseen, kuvankäsittelyyn ja editointiin? Olisiko tehokkaampaa, jos kuvaamisen ja editoinnin hoitaisi ammattilainen?

Voisihan moniosaamista halutessaan viedä vielä askeleen pidemmälle: toimittaja voisi saman tien hoitaa toimituksen siivoamisen. Tämä toisi säästöä, kun ei tarvitsisi
siihen erikseen ihmistä palkata. Ja lopputulos saisi jäädä ihan hyvän tasolle, koska siivousjälkeä eivät lehden ostajat huomaa.

Kuviin sen sijaan kiinnitetään huomiota ensimmäisenä – ja niihin pohjaten tehdään usein myös päätös ostaa tai olla ostamatta.

Ihan kiva ei riitä.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta