Startup-henki 125 vuotta

JOURNALISTI
26.2.2015

Nina Erho, teksti

Vinkit: Näytelmä Päivälehden ajoista

Helsingin Sanomien edeltäjän Päivälehden synnystä tehdään näytelmä, joka sijoittuu vuoteen 1889. Silloin venäläinen sensuuri vahvistui, ja yhä tärkeämpi tavoite oli saada uutisoida riippumattomasti, vapaamielisesti ja suomeksi, luonnehti päätoimittaja Kaius Niemi taannoin Hesarissa.

Kun Niemeltä kysyy, millaista aikaa elämme nyt, hän sanoo, että Suomen ja Euroopan vaikeat ajat pitävät tiedonjanoa yllä.

”Huolella tehdylle journalismille on suuri tarve.”

Jos nyky-Hesarista tehdään 125 vuoden päästä näytelmä, se kertoo Niemen mukaan siitä, kuinka lehden alkuperäinen ydin, laadukkaan journalismin tekeminen, kantoi yli digimurroksen.

Päivälehden alkuajoissa oli startup-tyylisiä piirteitä, jotka sopivat erityisesti nykyaikaan. Intohimolla, omistautumisella ja kekseliäisyydellä on yhä tärkeämpi merkitys.”

Päivälehti-näytelmän päähenkilöitä ovat Eero Erkko, Juhani Aho ja Arvid Järnefelt. Niemi arvelee, että nyky-Hesarista aikanaan tehtävä näytelmä kuvaa niitä, jotka uskoivat lujasti journalismiin ja ajattelivat riittävän pitkälle tulevaisuuteen.

”Jos käsikirjoitus svengaa, siinä on draamaa mutta myös optimismia. Kumpaakaan ei puutu tästä ajasta.”

Nina Erho

Ihanteiden aika – Päivälehden piiri. Nuori Suomi 125 vuotta sitten.
Näytelmä 12. 3. – 8. 4. Aleksanterin teatterissa Helsingissä.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta