Toimittaja, vaarallinen kaveri

JOURNALISTI
5.2.2015

Mari Manninen, teksti

marinkotimeili@gmail.com

Kirjoittaja on vapaa toimittaja Pekingissä.

Kollega voi joutua vuokseni vankilaan. Kaveria saattaa uhata poliisikuulustelu. Ulkomaisena toimittajana Kiinassa olen kiinalaiselle ongelmallinen ystävä.

Ikävimmässä välikädessä ovat kirjeenvaihtajien kiinalaiset avustajat, jotka tulkkaavat ja hankkivat tietoa. Viranomaiset kutsuvat avustajia ”teelle” eli kertomaan, mitä pomo puuhaa. Avustajia painostetaan vakoilemaan työpaikallaan. Perheet saavat uhkaavia puheluita.

Pekingin kirjeenvaihtajayhdistyksen kysely paljasti, että viime vuonna häirittiin joka toista avustajaa. Edellisvuonna häirintää koki ”vain” joka kolmas.

Die Zeitin avustaja Zhang Miao on ollut pidätettynä neljä kuukautta. Ei tiedetä tarkalleen, mistä häntä epäillään, mutta ennen pidätystä Zhang oli työmatkalla Hongkongissa, josta hän jakoi somessa mielenosoituksia myötäileviä kuvia.

Viime vuonna Kiina käytännössä kielsi toimittajiaan auttamasta ulkomaisia kollegoita. Aiemminkin ”salaisuuksia” vuotaneita kiinalaisjournalisteja on pantu vankilaan. Eipä ihme, että parista tutusta kiinalaistoimittajasta ei ole viime aikoina paljon kuulunut.

 

Arkisissa kohtaamisissanikin joudun joskus miettimään rajoja. Kaverin kaverin tuppisuuna istunut mies paljastui poliisiksi, joka pelkäsi rikkovansa sääntöjä rupattelemalla kanssani.

Moni kiinalainen ei täysin tajua, millaista mielivaltaa viranomaiset käyttävät. Tuttava ehdotti, että kävisin illallisella hänen kaverinsa luona Xinjiangissa. Pohdin yhä, joutuuko kaveri vaaraan. Levottomassa maakunnassa poliisi vahtii hysteerisesti jopa lomailevia länsitoimittajia.

Toki kirjeenvaihtajillekin voi tapahtua. Heitä on pidätetty, kahlittu käsiraudoilla tuoliin ja jahdattu pesäpallomailoilla. Heidän kotejaan on pengottu, ja heitä on häädetty maasta. (Minulle ei ole tapahtunut mitään näin järisyttävää.)

Viranomaiset eivät ole onnistuneet hiljentämään niitäkään viestimiä, joiden toimittajia he ovat pelotelleet. Ulkomainen media paljastaa edelleen Kiinan salaisuuksia. Niinpä Kiina käyttää ikiaikaista tapaansa kostaa niskoittelijan lähipiirille. Se sattuu taatusti.

Veikkaan, että vastaiskuksi kirjeenvaihtajat vaihtuvat kiinantaitoisempiin, jotka pystyvät tekemään herkimmät haastattelut ilman avustajaa. Valtiolle ei jää ketään rangaistavaksi.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta