Matkalla pohjoiseen. Uuden Inarin tekijöitä Lahdessa: Anna-Sofia Nieminen, Antti Sepponen, Elias Lahtinen, Tuija Sorjanen, Eevi Kinnunen, Aleksi Tuomola, Vilma Ruokoski ja Mari Uusivirta. Kuva: Samuli Ikäheimo

Pohjoinen utopia

JOURNALISTI
5.2.2015

Manu Haapalainen, teksti
Samuli Ikäheimo, kuvat

Mari Uusivirta, päätoimittaja:

”Halusimme kokeilla uusia tapoja tehdä journalismia. Aloimme miettiä, mikä olisi kevyt tapa, josta olisi hyötyä myös muille. Päädyimme luomaan paikallislehden utopian. Teemme lehteä suurella intohimolla ja pienillä kustannuksilla. Toivomme, että tästä löytyy ideoita ja inspiraatiota myös reaalimaailman paikallislehtien tekijöille.”

”Inarissa kiehtovat kunnan valtava koko ja pitkät välimatkat, saamelaisvähemmistö, mielenkiintoiset legendat ja tarinat. Sijainti tuntuu Helsingistä katsoen syrjäiseltä, mutta Inari on lähellä niin Murmanskia kuin Kirkkoniemeäkin. Ajatus on vain vahvistunut, että tämä oli oikea paikka perustaa pop up -paikallislehti.”

”Ensisijainen kohderyhmämme ovat koko ajan inarilaiset. Emme ole menossa eksotisoimaan Inaria. Koetamme tehdä journalismia, josta olisi paikallisille hyötyä ja joka herättäisi heissä ajatuksia.”

Tuija Sorjanen, toimittaja, Meidän järvi -jutun toinen kirjoittaja:

”Halusimme tehdä jutun inarilaisille tärkeästä aiheesta, johon myös muut kuin inarilaiset voivat samaistua. Inarijärvi on tärkeä luonnonvarana ja virkistyskäytön kannalta. Juttua tehdessä esiin nousi toistuvasti matkailu. Onneksi juttu rajattiin siihen ja kaavoitukseen liittyviin tunteisiin ja ristiriitoihin.”

”Sillä on hyvät ja huonot puolensa, että emme ole inarilaisia. Asiat näkee ulkopuolelta, kun itsellä ei ole riippuvuuksia kuntaan. Haittapuoli tietysti on, että ei välttämättä tiedä miten eri tahot ovat sitoutuneita toisiinsa.”

”Työtapani saattavat olla tosi kaoottiset. Aika paljon materiaalia tulee kerättyä, ja rajaan aihetta usein vasta kirjoittamisvaiheessa. Olen erityisen tyytyväinen, miten ketteriä manööverejä teimme kun selvisi, että päähenkilöksi ajattelemamme kalastaja ei pääsekään sumun takia lähtemään järvelle. Oli kiva, ettei tarvinnut soittaa kellekään esimiehelle, että voimmeko tehdä jutun sisällön kanssa yllättäviä muuveja.”

Uusi Inari

www.uusiinari.fi

  • Joukkorahoituksen avulla rahoitettua, verkossa ilmestyvää pop up -paikallislehteä tekee Inarissa helmi – maaliskuun ajan kolme kuvaajaa ja viisi toimittajaa. Suurin osa tekijöistä opiskelee Tampereen yliopistossa.
  • Lehden ennakkoversiossa ilmestyneen Meidän järvi -reportaasin ovat kirjoittaneet Tuija Sorjanen ja Vilma Ruokoski. Sen on kuvannut Elias Lahtinen.

Miksi Uusi Inari?

Uusi Inari koskettaa aluetta, jolle indie-journalismi harvoin pääsee. Jälki on kaunista, paikallista ja läsnäolevaa. Arvostan myös yhdessä tekemistä. Inarijärven nykyisyyttä ja tulevaisuutta käsittelevä, jo luettavissa oleva ennakkojuttu Meidän järvi on todella hieno kokonaisuus. Kuvajournalistisesti se yhdistää upeaa klassista reportaasia ja maagista realismia. Juttu katsoo erämaata ja löytää siitä itsestään arvon ja kauneuden, ilman, että sen tarvitsee olla välineenä jollekin itseään suuremmalle. Kokonaisuus on pientä ja suurta samaan aikaan, todellista reportaasin renessanssia. Tykkään.

Touko Hujanen

toukohujanen@gmail.com
Kirjoittaja on palkittu kuvajournalisti.2 2020
Arkisto

Lakkoilisitko freelancerin oikeuksien puolesta?

”Jos lakkoon päädyttäisiin, työsuhteiset pyytäisivät freelancereilta solidaarisuutta. Freet eivät hyötyisi lakosta suoraan, mutta auttaisivat työsuhteisia kollegoja. Työsuhteinen – lakkoilisitko sinä freelancereiden oikeuksien puolesta”, kysyy Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Kotimaisella mediakentällä käy kauppa

Mediayhtiöt ovat käyneet 2010-luvulla ahkerasti kauppaa. Helmikuussa Sanoma ilmoitti ostavansa Alman jäljellä olevat maakunta- ja paikallislehdet.

Olet vähän eettisempi kuin muut keskimäärin, Eero Hyvönen

Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja on kannustava esimies, jolla oli ennen paljon mielipiteitä. Nyt hänellä on vain faktoja.

Markkinatalous tai solidaarisuus eivät ole luonnonlakeja, vaan valintoja

”Kaikkein ideologisin on aina väite, että kyse on faktoista eikä ideologiasta. Ihmisyhteisöjen tavat eivät ole mitään luonnonlakeja”, kirjoittaa Jussi Ahlroth

Finlandssvensk buskvegetation

Mediehusen i Svenskfinland har två alternativ, skiver Dan Lolax – vara relevanta eller tyna bort.

Ennemmin lähden lenkille kuin sahaan omaa jalkaani poikki

Lauri Rotkon saama työtarjous kertoo ajasta, jossa yhä useampi varsinkin lehdistölle työskentelevä free juoksee itseään hengiltä. ”Kurjistuminen on edennyt asteittain viimeiset viisitoista vuotta”, Rotko kirjoittaa kolumnissaan.

Medlemmarnas klara budskap avgörande i förhandlingarna

Finlands Journalistförbund stod på sig i sina krav om att semestrarna ska bibehållas och konkurrenskraftstimmarna (kiky-timmarna) ska slopas.

Toimittaja ei aina ole taivutuksen airut

Suosituksista tulee helposti museotavaraa, jos ne eivät lainkaan mukaudu kielenkäyttäjien todellisuuteen.

Mutta katsopas tuota hauvaa

Ensimmäisenä Pekka Virolaisen mieleen tullut small talk -lause ei välttämättä ollut paras.

Kiitos tuli, rahaa ei – sitten juristi puuttui peliin

”Journalistiliiton freelancereista vastaavan juristin toimenkuvaan kuuluu monenlaisiin kysymyksiin vastaaminen. Suurin osa niistä liittyy kuitenkin rahaan”, kirjoittaa Hannu Hallamaa.

Tv-kerronnan kehittäminen oli uran punainen lanka

Kuolleita: Toimittaja-ohjaaja Riika Nikkarinen 17. 11. 1969 Hyvinkää – 25. 1. 2020 Helsinki

Visade vägen till Pressklubben

Döda: Journalist Sture Magnus Gadd 04. 08. 1945 Helsingfors – 30. 01. 2020 Helsingfors

Yksi jakelukerta päivässä kelpaisi monelle

Mediataloja närästävät Postin jatkuvat hinnankorotukset.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta