Toisella kierroksella. Opiskelijaelämä Kautokeinossa on Jenni Leukumaavaaran mukaan ”aika erilaista” kuin vuosikymmen sitten Jyväskylän yliopistossa journalistiikkaa opiskellessa. Kipakka pakkanen ja hinnakkaat ravintolat ovat houkutelleet humputtelun sijaan yliopiston saunaan ja kuntosalille.

Kautokeino on tilaisuus ajatella toisin

JOURNALISTI
5.2.2015

Marja Honkonen, teksti
Jouni Porsanger, kuva

Toimittaja Jenni Leukumaavaara etsii alkuperäiskansajournalismiin rakentavia kulmia maisteriohjelmasta.

ILO:n alkuperäiskansasopimuksesta kirjoittavan nimi jää mieleen, eikä aina hyvällä. Toimittaja Jenni Leukumaavaara on oppinut saamelaiskysymysten herkkyyden muutettuaan Rovaniemelle freelanceriksi neljä vuotta sitten. Jokin on jonkun mielestä aina pielessä, oli juttu kirjoitettu miten vain.

”Ne ovat olleet journalistin urani vaikeimpia aiheita”, viitisentoista vuotta toimittajana työskennellyt Leukumaavaara sanoo.

Usein jo juttutilauksissa haetaan konfliktia. Leukumaavaara uskoo, että saamelais- ja muista alkuperäiskansa-aiheista voisi kirjoittaa toisellakin tavalla. Siihen hän etsii nyt työkaluja Norjan Kautokeinosta, missä saamelaiskorkeakoulu Sámi allaskuvla käynnisti tammikuussa alkuperäiskansajournalismin maisteriohjelman.

Laatuaan ensimmäinen kaksivuotinen ohjelma on suunnattu jo aiemmin asian parissa työskennelleille. Apulaisprofessori Lia Markelinin mukaan ohjelma antaa tuttuihin viestinnän teorioihin erilaisen näkökulman.

Leukumaavaaralle se sopii.

”Ensimmäisellä luennolla luvattiin hajottaa ajattelu, ja rakentaa se sitten uudelleen.”

 

Maisteriohjelman 14 opiskelijan joukko on kirjava. Mukana on sekä alkuperäiskansoihin kuuluvia että muita useasta eri maasta. Suomesta opiskelijoita on kolme. Ohjelman nuorin on parikymppinen ja vanhin yli viisikymppinen.

Ylitorniolta kotoisin oleva Leukumaavaara, 32, ei ole saamelainen. Pohjoissaamea hän alkaa nyt opiskella, koska kieli auttaa ymmärtämään kulttuuria.

Kerran kuussa viikon intensiivijaksoissa tapahtuva opetus mahdollistaa freelancetyön. Työskentelykenttä painottuu Rovaniemen ja Kautokeinon välille.

Leukumaavaara toivoo opiskelun avaavan uusia mahdollisuuksia.

”Journalismin murros on hyvä aika miettiä sitä, millä arvoilla sitä haluaa tehdä. Uskon, että tämä on hedelmällisempää kuin viimeksi parikymppisenä”, hän pohtii.

”Kautokeino on jo ympäristönä niin erilainen, että se antaa tilaisuuden ajatella toisin.”

Kuva: Toisella kierroksella. Opiskelijaelämä Kautokeinossa on Jenni Leukumaavaaran mukaan ”aika erilaista” kuin vuosikymmen sitten Jyväskylän yliopistossa journalistiikkaa opiskellessa. Kipakka pakkanen ja hinnakkaat ravintolat ovat houkutelleet humputtelun sijaan yliopiston saunaan ja kuntosalille.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta